خبرگزاری مهر- گروه استانها: از این بنگاه به آن بنگاه در پی یافتن سرپناه است، گَرد ایام میانسالی بر موهایش نشسته اما بعد از ۲۵ سال نتوانسته با حقوق کارگری منزل شخصی برای خود مهیا کند. شنیدن بخش نامه «تعیین سقف مشخص برای افزایش اجاره بها» هم حال دلش را خوب نمیکند زیرا سال گذشته هم این دستورالعمل ابلاغ شده بود اما عملیاتی نشد.
درِ شیشهای بنگاه را باز کرد و از پلههای آن پایین آمد، مشخص بود که این بار هم نتوانسته با پولی که دارد، مسکنی بیابد. صاحب بنگاه میگوید که روزانه بسیار هستند با این شرایط مراجعه کرده اما دست از پا درازتر برمیگردند.
کارگر یک واحد تولیدی است و مطابق قانون کار دریافتی دارد اما با پیشی گرفتن تورم از ساختمان و افزایش سرسامآور اجارهها نتوانسته خانهای حتی در حاشیه شهر برای خود پیدا کند.
مشاهدات خبرنگار مهر نشان میدهد نرخ اجاره در گرگان نسبت به سال قبل دو الی سه برابر افزایش یافته و شعار دادن مسئولان دردی را از مستأجران دوا نکرده است و آنها یا مجبور هستند خانه را تخلیه کرده و یا از افزایش رهن و اجاره تمکین کنند.
مستأجران مجبور به تمکین هستند
یک مدیر بنگاه معاملاتی مسکن در گرگان درباره افزایش اجاره به خبرنگار مهر گفت: برای شهرهای کمتر از یک میلیون نفر جمعیت تا ۱۵ درصد افزایش سقف اجاره بها در نظر گرفته شده اما مالکان با توجه به تورم و گرانیها به این نرخ قانع نیستند.
میثم محمدی افزود: سال گذشته هم این مصوبه ابلاغ شده بود اما هر مالکی که به بنگاه مراجعه میکرد به عناوین مختلف، تقاضای افزایش ۳۰ الی ۵۰ درصدی اجاره بها را داشت.
وی بیان کرد: سال قبل بسیاری از مستأجران خانههای خود را تخلیه کرده و به مناطق پایینتر و به حاشیه شهرها و حتی روستاها رفتند؛ هم اکنون هم اوضاع بدتر از سال گذشته بوده و هر فردی که به بنگاه مراجعه میکند نمیتواند از عهده خواستههای موجران برآید.
محمدی گفت: علی رغم تنگناهای مالی، مستأجران از هزینهها اولیه زندگی خود کم کرده و مجبور به تمکین درخواست مالک هستند زیرا در غیر این صورت باید ملک را تخلیه کنند.
وی بیان کرد: در مناطق مختلف گرگان سال به سال افراد جدیدی مشاهده میکنید که از محلات بالاتر به پایینتر آمده و سلسله وار این روند از ناهارخوران به گرگانپارس، گرگان جدید، شهرکهای کمربندی و حتی روستاها ادامه دارد.
عدم تمکین از مصوبه سقف اجاره بها جرم است
رئیس اتحادیه املاک گرگان هم در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: سال گذشته مصوبه تعیین سقف اجاره بها در گرگان اثرگذاری زیادی نداشت و بسیاری از موجران از این امر تمکین نکردند.
محمدرضا صنعتی افزود: سال قبل در خوشبینانهترین حالت حدود ۱۵ الی ۲۰ درصد از موجران این سقف را رعایت کرده و افزایش اجاره بهای آنها بر اساس نرخ متعارف بود.
صنعتی بیان کرد: هم اکنون هم قیمتهای نامتعارف اجاره بها در شهر گرگان وجود داشته و مالکان مبلغ اجاره را افزایش دادهاند و این عددها بسیار غیرواقعی است.
املاک اگر قراردادی را خارج از سقف، بدون بیان میزان افزایش منعقد کنند برای آنها جرایم دیده شده و به مدت یکسال جواز آنها معلق شده
وی ادامه داد: به همکاران در بنگاهها تذکر دادیم که برای قیمتهای واقعی و نامتعارف قرارداد تنظیم نکنند اما با توجه به شرایط موجود این موارد گاهاً رعایت نمیشود.
صنعتی با بیان اینکه مستأجر مستاصل و گرفتار بوده و مجبور است که خانه را رهن و اجاره کند، اضافه کرد: قوه مقننه برای مالکان جریمه در نظر گرفته و اگر بخواهند دستور تخلیه خانه را بگیرند باید مفاصا حساب داده و اگر شرایط را داشت دادخواست آنها ثبت میشود.
رئیس اتحادیه املاک گرگان توضیح داد: همکاران ما در اتحادیه املاک اگر قراردادی را خارج از سقف، بدون بیان میزان افزایش منعقد کنند برای آنها جرایم دیده شده و به مدت یکسال جواز آنها معلق شده و دو برابر کمیسیون دریافتی باید خسارت دهند.
اختصاص ۱۵ درصد منابع بانکها به مسکن
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری گلستان هم در این خصوص در گفتگو با خبرنگاران بیان کرد: در برنامه ششم توسعه قرار بود دولت یک میلیون واحد مسکونی بسازد اما در عمل ۴۰۰ هزار واحد ساخته شد و این کمبود مسکن موجب برهم خوردن تعادل در بخش عرضه و تقاضا و همچنین افزایش نرخ مسکن و اجاره بها شده است.
سید محمدرضا سیدالنگی افزود: دولت فعلی برای تأمین مسکن مقرر شده سالی ۲۰ هزار واحد مسکونی در شهرهای گلستان و با تأمین زمین بسازد.
وی با بیان اینکه هم اکنون برای برطرف کردن مشکل افزایش اجاره بها، دولت اقدام به ارائه تسهیلات ودیعه مسکن کرده است، ادامه داد: از طرف دیگر دولت برای کنترل مبلغ اجاره بها در شهرها با کمک مجلس افزایش ۲۰ درصدی مبلغ اجاره بها را تصویب کرده و اجرای درست این قانون در مبایعه نامههایی که در مشاوران املاک به ثبت رسیده است، قابلیت پیگیری دارد.
سیدالنگی گفت: یکی دیگر از اقدامات دولت برای کمک به موضوع اجاره بها مسکن اجارهای ۹۹ ساله است تا از طریق کمیته امداد به زوجهای جوان کمک شود.
وی درباره عدم همکاری بانکها برای پرداخت تسهیلات در حوزه مسکن، افزود: تمام بانکها موظف شده هستند تا ۱۵ درصد از منابع خود را به بخش تسهیلات در حوزه مسکن اختصاص دهند.
پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن
مدیرکل راه و شهرسازی گلستان هم در خصوص حمایت از مستأجران به خبرنگار مهر گفت: تا خردادماه که ثبت نام برای وام کمک ودیعه مسکن آغاز شده تاکنون سه هزار نفر در گلستان متقاضی بهرهمندی از این تسهیلات بوده و اقدام به ثبت نام کردند.
مهدی ملک افزود: شهرهای گرگان و گنبدکاووس بیشترین متقاضی دریافت ودیعه مسکن را داشته و تاکنون ۶۲ درصد از متقاضیان، حائز شرایط شناخته شدهاند که اعطای تسهیلات به آنها در حال انجام است.
وی بیان کرد: در سال ۱۳۹۹ به تعداد دو هزار و ۴۷۱ متقاضی و در سال ۱۴۰۰ به تعداد سه هزار و ۵۸۰ متقاضی در سطح استان گلستان وام کمک ودیعه مسکن پرداخت شد.
ملک ادامه داد: ثبت نام برای وام کمک ودیعه مسکن از طریق سامانه جامع طرحهای حمایتی مسکن وزارت راه و شهرسازی در بخش ثبت نام تسهیلات کمک ودیعه انجام میشود.
مدیرکل راه و شهرسازی گلستان با اشاره به اینکه سقف تسهیلات کمک ودیعه مسکن در مرکز استان و سایر نقاط شهری به ترتیب ۷۰ و ۴۰ میلیون تومان است، تاکید کرد: افرادی که متقاضی دریافت تسهیلات ودیعه و اجاره مسکن هستند باید دارای اجارهنامه و کد رهگیری باشند.
ملک توضیح داد: نرخ سود تسهیلات ودیعه اجاره مسکن ۱۸ درصد بوده که پنج درصد این ۱۸ درصد یارانهای و ۱۳ درصد توسط مردم پرداخت میشود و طول دوره بازپرداخت پنج ساله است.
به گزارش خبرنگار مهر، با توجه به تعیین سقف مشخص برای افزایش اجاره بها، لازم است دستگاههای نظارتی مانند تعزیرات نظارت جدی تری بر این بازار داشته باشند تا اندکی از مشکلات موجران کاشته شود.
نظر شما