به گزارش خبرنگار مهر به نقل از ساینس دیلی، پروفسور «توماس مونزل» از مرکز پزشکی دانشگاه ماینتس آلمان، میگوید: «آلودگی خاک نسبت به هوای کثیف خطر کمتری برای سلامتی انسان دارد. اما شواهد جدید نشان میدهد که آلایندههای موجود در خاک ممکن است از طریق مکانیسمهای مختلفی از جمله التهاب و اختلال در ساعت طبیعی بدن به سلامت قلب و عروق آسیب برساند.»
آلودگی هوا، آب و خاک عامل حداقل ۹ میلیون مرگ در سال است. بیش از ۶۰ درصد از بیماریها و مرگ و میرهای مرتبط با آلودگی ناشی از بیماریهای قلبی عروقی مانند بیماری ایسکمیک مزمن قلب، حمله قلبی، سکته مغزی و اختلالات تپش قلب (آریتمی) است.
این مقاله روابط بین آلودگی خاک و سلامت انسان را با تمرکز ویژه بر بیماریهای قلبی عروقی برجسته میکند. آلایندههای خاک عبارتند از فلزات سنگین، آفت کشها و پلاستیکها.
محققان بیان میکنند که خاک آلوده ممکن است با افزایش استرس اکسایشی در رگهای خونی، با ایجاد التهاب، و با ایجاد اختلال در ساعت بدن (ریتم شبانهروزی) منجر به بیماریهای قلبی عروقی شود.
خاک آلوده ممکن است از طریق استنشاق گرد و غبار صحرا، ذرات کود یا ذرات پلاستیک وارد بدن شود. فلزات سنگین مانند کادمیوم و سرب، پلاستیکها و سموم آلی (به عنوان مثال در آفت کشها) نیز میتوانند به صورت خوراکی مصرف شوند. آلایندههای خاک به رودخانهها میروند و آب کثیفی ایجاد میکنند که ممکن است مصرف شود.
آفت کشها با افزایش خطر ابتلاء به بیماریهای قلبی عروقی مرتبط هستند. در حالی که کارکنان در صنایع کشاورزی و شیمیایی با بیشترین قرار گیری در معرض این آلایندهها مواجه هستند، عموم مردم ممکن است سموم دفع آفات را از طریق غذا، خاک و آب آلوده مصرف کنند.
کادمیوم یک فلز سنگین است که به طور طبیعی به مقدار کم در هوا، آب، خاک و غذا وجود دارد و همچنین از منابع صنعتی و کشاورزی به دست میآید. غذا منبع اصلی کادمیوم در افراد غیر سیگاری است. نتایج یک مطالعه کرهای نشان میدهد کرهایهای میانسال با میزان بالا کادمیوم در خون، با افزایش خطر سکته و فشار خون بالا روبرو هستند.
سرب یک فلز سمی طبیعی است که با آلودگی محیطی از طریق استخراج، ذوب، ساخت و بازیافت ایجاد میشود. مطالعات ارتباط بین سطوح بالای سرب خون و بیماریهای قلبی عروقی، از جمله بیماری عروق کرونر قلب، حمله قلبی و سکته مغزی را در زنان و در افراد دیابتی نشان داده اند. مطالعات بیشتر نشان داده است که خطر مرگ ناشی از بیماریهای قلبی عروقی مرتبط با قرار گرفتن در معرض آرسنیک، یک متالوئید طبیعی که سطح آن میتواند به دلیل فرآیندهای صنعتی و استفاده از آب آلوده برای آبیاری محصولات افزایش یابد، افزایش مییابد.
خطرات احتمالی گرد و غبار آلوده در هوا هم وجود دارد. گرد و غبار بیابانی میتواند مسافتهای طولانی را طی کند و تحقیقات نشان داده است که ذرات خاک در چین و مغولستان با افزایش احتمال حمله قلبی در ژاپن مرتبط است. تعداد مراجعات به بخش اورژانس قلبی عروقی در ژاپن در روزهایی که در معرض گرد و غبار آسیایی قرار گرفته بودند، ۲۱ درصد بیشتر بود.
تحقیقات نشان داده است که ذرات نانو و میکروپلاستیکها میتوانند به جریان خون برسند و این احتمال وجود دارد که به اندامها بروند و باعث التهاب سیستمیک و بیماری قلبی متابولیک شوند.
پروفسور مونزل گفت: «مطالعات بیشتری در مورد اثر ترکیبی چند آلاینده خاک بر بیماریهای قلبی عروقی مورد نیاز است، زیرا ما به ندرت در معرض یک عامل سمی به تنهایی قرار میگیریم. تحقیقات در مورد اینکه چگونه نانو و میکروپلاستیک ممکن است باعث شروع و تشدید بیماریهای قلبی عروقی شود، ضروری است. استفاده از ماسک صورت برای محدود کردن قرار گرفتن در معرض گرد و غبار بادی، تصفیه آب برای حذف آلایندهها و خرید مواد غذایی پرورش یافته در خاک سالم، معقول به نظر میرسد.»
نظر شما