خبرگزاری مهر - گروه استانها: استان کردستان بهعنوان یکی از استانهای مرزی کشور و مسیر ارتباطی بین شماری از استانهای شمال غرب و جنوب غرب، بهعنوان یکی از کریدورهای مهم ارتباطی در کشور مطرح است و به همین دلیل وجود مسیرهای مختلف ارتباطی در این استان یکی از نیازهای لازم و حیاتی به شمار میرود.
در طول سالهای بعد از پیروزی انقلاب اسلامی اقدامات و تلاشهای مختلفی در راستای توسعه شبکه زیرساختی راه در استان کردستان صورت گرفته است ولی به دلیل محرومیتهای قبلی و همچنین نبود برنامهریزی مناسب، همچنان کردستان در شاخصهای مختلف حوزه راه یکی از استانهای کم برخوردار کشور به شمار میرود.
طبق آخرین آمار اعلامشده از سوی وزارت راه و شهرسازی، هماکنون استان کردستان حدود هفت هزار و ۷۱۵ کیلومتر راه دارد که از این میزان ۶ هزار و ۱۸۰ کیلومتر آن راه روستایی و هزار و ۵۳۵ کیلومتر آن راه بینشهری است.
در حال حاضر ۳۲۵ کیلومتر از کل راههای بینشهری استان بزرگراه و یکهزار و ۲۱۰ کیلومتر آن با مشخصات جاده اصلی، راههای فرعی و عریض و راههای فرعی درجهیک و دو است.
در کنار راه و جاده، کردستان در دو بخش دیگر ارتباطی شامل ارتباط هوایی و قطار هم استان کم برخورداری در کشور است چراکه در حال حاضر تنها فرودگاه سنندج در استان مورد بهرهبرداری قرار میگیرد که در طول روز فقط یک پرواز و فقط به مقصد تهران دارد.
در بخش ارتباط ریلی هم استان کردستان وضعیت بهمراتب بدتری دارد و هماکنون از معدود استانهای کشور به شمار میرود که هنوز ارتباط ریلی نداشته و پروژه راهآهن همدان - سنندج، سالهاست در میان وعدههای عملی نشده مسئولان در دولتهای متعدد اجرایی نشده است.
شاخص راه های روستایی کردستان از متوسط کشوری پایینتر است
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای کردستان در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار کرد: متأسفانه شاخص راه روستایی آسفالت در استان نسبت به میانگین کشوری بسیار پایینتر است و این مهم به یک دغدغه و مطالبه عمومی تبدیل شده است.
وی افزود: اصلی ترین بحث در حوزه راه، آسفالت راه روستایی است که جزو استانهای آخر کشور محسوب میشویم.
مدرس گرجی اعلام کرد: در سال گذشته از همه منابع پنج هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار به بحث توسعه راهها اختصاص یافت که از این رقم فقط ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال آن تخصیص یافت که میطلبد در این زمینه توجه بیشتری صورت گیرد.
وی افزود: سال قبل برای آسفالت ۳۵۰ کیلومتر راه روستایی برنامه ریزی شد که به دلیل تورم و تغییر قیمتها، فقط ۵۰ درصد فهرست بها داشتیم.
مدیر کل راهداری و حمل و نقل جادهای کردستان تصریح کرد: برای اجرای این طرح، ۱۲ هزار میلیارد ریال قرارداد بسته شده که باید طی امسال و سال ۱۴۰۲ انجام شود.
مدرس گرجی افزود: با اجرای این پروژه، شاخص راه آسفالت روستایی استان از ۶۴ درصد فعلی حدود هشت درصد افزایش خواهد یافت اما تا میانگین کشوری باز هم فاصله داریم.
وی خاطرنشان کرد: حدود ۱۰ هزار میلیارد ریال برای آسفالت این ۳۵۰ کیلومتر راه روستایی اعتبار نیاز است و از محل اعتبارات خود راهداری، یک هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال برای تأمین قیر در نظر گرفته شده است.
کردستان آزادراه ندارد و کریدور بزرگراهی شمال به جنوب نیز هنوز تکمیل نشده است
کریدور بزرگراهی غرب کشور به عنوان نقطه اتصال دسترسی قفقاز به آبهای آزاد و خلیج فارس از مرز بازرگان در آذربایجان غربی شروع شده و با عبور از آذربایجانغربی، کردستان، کرمانشاه و لرستان به خوزستان رسیده و در بندر امام خمینی خاتمه مییابد، طول مسیر یک هزار و ۵۳۰ کیلومتر است که به صورت دوبانده و بزرگراهی احداث میشود.
این کریدور از مرز بازرگان تا بندر امامخمینی امتداد دارد و ضمن کاهش زمان سفر و سهولت جابهجایی بین استانهای شمال غرب به جنوب غرب موجب تسهیل ترانزیت کالا و مسافر از کشورهای ترکیه و عراق به آبهای آزاد میشود.
کردستان استانی کوهستانی است که به جادههای خطرناک معروف است و تاکنون اقدامات وزارت راه و شهرسازی و تصمیم گیران ارشد استانی و کشوری برای رفع این نواقص در استان به نتیجه نرسیده است و نه تنها این استان هیچ آزاد راهی ندارد بلکه از وجود زیرساختهای بزرگراهی نیز کمترین بهره را برده است.
کریدور غرب از بزرگترین طرحهای بزرگراهی کشور است که مطالعات این طرح در سال ۱۳۸۲ آغاز و اولین مناقصه قطعه اول طرح در کردستان سال ۱۳۸۴ برگزار و همان سال نیز عملیات اجرایی آغاز شد.
۳۲۰ کیلومتر این پروژه در استان کردستان واقع شده است که ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد اما به دلیل عدم پرداخت مطالبات پیمانکاران این پروژه تعطیل است.
مدیرکل راه و شهرسازی کردستان در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به اینکه توجه به حمل و نقل و زیرساختهای آن به ویژه کریدور شمال - جنوب در اولویت اجرایی ستاد اقتصاد مقاومتی استان قرار دارد، اظهار داشت: این اداره کل از بین پنج قطعه تعریف شده در محدوده استان، عهدهدار قطعه پنج این طرح است.
عرفان مرادی از پیشرفت ۸۵ درصدی قطعه پنج این کریدور خبر داد و گفت: قطعه شماره پنج به طول ۴۹ کیلومتر بوده که تاکنون ۳۸ کیلومتر از آن زیر بار ترافیک رفته است.
وی افزود: این قطعه که حد فاصل سنندج - دیواندره واقع شده از جمله قطعات مهم کریدور است که اتمام و بهرهبرداری کامل از آن تأثیر بسزایی در بهبود شرایط ترافیکی و حمل و نقل جادهای استان دارد و ایمنی تردد در مسیر مورد نظر که از جمله مسیرهای پر تصادف است، ارتقا خواهد یافت.
مدیرکل راه و شهرسازی کردستان با اشاره به هزینهکرد حدود ۱۱۰ میلیارد تومان برای ساخت قطعه پنج، گفت: امیدواریم با تأمین به موقع این پروژه در سال جاری شاهد بهره برداری کامل از این قطعه مهم باشیم.
۵۰ درصد کریدور شمال - جنوب در کردستان زیر بار ترافیک رفت
مدیرکل راه و شهرسازی کردستان گفت: حدود ۵۰ درصد از ۳۲۰ کیلومتر کریدور شمال - جنوب در حوزه این استان زیر با ترافیک رفته که ۷۰ درصد این میزان در هفت سال اخیر اجرا شده است.
وی افزود: مطالعات این طرح در سال ۱۳۸۲ آغاز و اولین مناقصه قطعه اول طرح در این استان سال ۱۳۸۴ برگزار و همان سال نیز عملیات اجرایی آغاز شد.
مرادی خاطرنشان کرد: از سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۲ تنها ۱۴ درصد مسیر شامل ۴۵ کیلومتر زیر بار ترافیک رفته بود اما به واسطه اهمیت اقتصادی کریدور شمال - جنوب و وضعیت راههای کردستان عملیات اجرایی این طرح شدت گرفت.
نظر شما