سید رضا بنیهاشمی در گفتوگو با خبرنگار مهر با اشاره به اوج گیری دوباره کرونا ویروس در کشور اظهار کرد: به عنوان یک پژوهشگر در حوزه ایمونولوژی و واکسن وظیفه خود می دانم مطالبی را به منظور افزایش اطلاعات هموطنان عزیز عنوان و انتخاب را به خودشان واگذار کنم.
وی تاکید کرد: یکی از واقعیتهایی که باید روی آن بحث کنیم، چرایی آرام شدن کرونا در ایران برای مدتی کوتاه است؟ اگر پاسخ واقعی این سوال را بدون تعصب بدانیم به درستی خواهیم توانست راهکارهای آینده در مقابل این بیماری را ترسیم کنیم.
عضو هیئت علمی مؤسسه رازی در ادامه با طرح این سوال که آیا تنها واکسنهای استفاده شده در ایران موجب ایمنی کنونی شده است و یا هزینههای بیشتری را بابت این ایمنی پرداخت کردهایم؟ تصریح کرد: با توجه به آمار مجله لنست در خصوص تعداد افراد درگیر به ویروس کرونا و مقدار مرگ و میر ناشی از آن میتوان گفت علت مصونیتی که هم اکنون در کشور شاهد آن هستیم، پدیده ایمنی ترکیبی( hybrid Immunity) است.
بنی هاشمی توضیح داد: بیشترین واکسنهای تزریق شده در ایران، واکسنهای ویروس غیر فعال بود که از نظر ایمنی زایی و اثربخشی نمیتوانست به تنهایی باعث افزایش چنین سطح ایمنی شود. از طرفی ابتلای شمار زیادی از مردم به ویروس کرونا عامل دیگر آرام شدن موقتی این ویروس در کشور بوده است.
وی با اشاره به اینکه ایمنی ترکیبی با گذشت بیش از ۶ ماه ضعیف شده و برای واریانتهای جدید کارایی مطلوبی ندارد، نکاتی را یادآور شد و گفت: واریانتهای امیکرون که به احتمال بسیار زیاد با عدم رعایت موازین بهداشتی و ورود و خروج بی حساب از مرزها، به داخل کشور منتقل خواهد شد احتمالاً از واریانت B4 و یا B5 باشد که توانایی سرایت فوق العادهای دارد، اگرچه شاید این واریانت ها به مرگ و میر و بستری شدنهای طولانی منجر نشوند اما از خصوصیات آنها، ایجاد مشکلات طولانی مدت (به خصوص مشکلات ذهنی) است.
واکسن نزدهها در معرض بیشترین خطر ابتلاء به واریانتهای جدید
مدیر تحقیق و توسعه R&D مؤسسه رازی افراد واکسن نزده را در معرض بیشترین خطر ابتلاء به واریانت های جدید دانست و افزود: پس از گذشت بیش از دو سال از شیوع پاندمی کرونا، سیستم ایمنی همچون سال ۹۸ دست و پا بسته نیست و میتواند با کمک حافظه قبلی مقابل این ویروس به خوبی مقابله کند؛ لذا کسانی که هیچ دوزی از واکسن دریافت نکردهاند خصوصیت ذکر شده را ندارند و در معرض خطر جدی خواهند بود.
بنی هاشمی با اشاره به اینکه اگر فردی از سطح بالای ایمنیزایی برخوردار باشد میتواند این پیک را با کمترین عوارض پشت سر گذارد و این محقق نخواهد شد مگر با دریافت دوزهای یادآور، تاکید کرد: برای شارژ سیستم ایمنی و با توجه به عفونتهای مختلف در دوران کرونا و افزایش عوامل التهابی باید در انتخاب نوع واکسن بسیار دقت کرد.
برای دوز یادآور توصیه به مصرف پلت فرم پروتئین نوترکیب میشود
این محقق واکسن تصریح کرد: ایمنی ایجاد شده بیشتر افراد جامعه ایمنی ترکیبی است که حاصل برخورد با پیکره کامل ویروس و واکسنهایی است که از جرم کامل ویروس یا وکتورهای ویروسی استفاده شده است. به همین علت برای دوز یادآور توصیه به مصرف پلت فرم پروتئین نوترکیب است.
وی در ادامه ذکر نکات مهم درباره انتخاب واکسن مناسب برای دز یادآور اظهار کرد: با توجه به اینکه احتمال التهاب و مشکلات بعدی را باید در تمام افراد در نظر گرفت از واکسنی استفاده کنید که کمترین مقدار آنتی ژن در هر دوز را داشته باشد و در مراکز تزریق واکسن مطالب گفته شده را به دقت در بروشورها بخوانید و با چشم باز واکسن خود را انتخاب کنید.
بنی هاشمی، با بیان اینکه استفاده از فرمهای داخل بینی میتواند بهترین راهکار برای جلوگیری از انتشار ویروس و همچنین به عنوان دوزهای یادآور باشد، گفت: در صورت نبود فرم داخل بینی واکسن، ابتدا دوز تزریقی و اواسط زمستان دوز استنشاقی را دریافت کنید.
مدیر تحقیق و توسعه R&D مؤسسه رازی، با طرح این پرسش که آیا منتظر نسلهای جدید واکسن برای زیر واریانتهای اومیکرون باشیم؟ توضیح داد: با توجه به سرعت انتشار ویروس و سیستم بهداشتی کشور تجربه نشان میدهد تا مطالعات این واریانت انجام شود و مطالعات واکسن جدید پایان یابد، به صورت طبیعی با واریانت جدید برخورد خواهیم داشت، بنابراین شایسته است بار دیگر با استفاده از دوزهای یادآور، آمادگی سیستم ایمنی خود را به حداکثر میزان ممکن برسانیم.
پژوهشگر حوزه ایمونولوژی و واکسن مؤسسه رازی با اظهار این نکته که تمام سربازان سلامت کشور به خاطر ناملایمات دوران کرونا، از دست دادن بسیاری از عزیزان و سایر خستگیها، توانایی روحی و جسمی سابق را ندارند و جامعه نیز نمیتواند بیش از این در پاندمی کرونا قربانی دهد، تاکید کرد: نسبت به دریافت دوز یادآور با واکسنهای مناسب تأخیر نداشته باشیم.
نظر شما