به گزار، خبرگزاری مهر، آیتالله اعرافی، در نخستین روز از شانزدهمین اجلاس سراسری مدیران و نمایندگان جامعةالمصطفی، که در قم درحال برگزاری است، اظهار داشت: باید نقش بسیار ارزشمند جامعةالمصطفی را در اشاعه اندیشه الهی و گفتمان انقلاب اسلامی بستاییم؛ امروز جامعةالمصطفی نهادی بالنده و شجرهای تناور در خدمت آرمانهای بزرگی قرار دارد که برای آن تصویر شده است.
مدیر حوزههای علمیه خاطرنشان کرد: نقشآفرینی، میدانداری و کنشگری بسیار ارزشمند جامعةالمصطفی، مایه تحسین و تقدیر و جای بسی سپاس در پیشگاه خداوند متعال است؛ امیدواریم این نهاد روز به روز نقشآفرینتر و بالندهتر از پیش در عرصههای جهانی بدرخشد.
وی، در ادامه، به فرازهایی از نهجالبلاغه اشاره کرد و ابراز داشت: ما به عنوان مدیران منظومههای علمی و حوزوی، بیش از همه باید با قرآن کریم، نهجالبلاغه و صحیفه سجادیه مأنوس باشیم. دعاهای صحیفه سجادیه و فقراتی که از امیرالمؤمنین (علیهالسلام) در نهجالبلاغه نقش بسته است، باید آمیزه جان و انس قلبی ما قرار گیرد.
آیتالله اعرافی به شاخصهای چهارگانه حقیقت دنیا در کلام مولیالموحدین علی (علیهالسلام) اشاره کرد و اظهار داشت: «إِنَّ الدُّنْیَا دَارُ فَنَاءٍ وَ عَنَاءٍ وَ غِیَرٍ وَ عِبَر». این جهان مادی با همه عظمت، شکوه، جلوه و تابلوهای زرین و جذابش در ملکوت و عمق و ژرفا، سرای فنا، رنج، دگرگونیها و عبرتهاست.
رئیس هیئت امنای جامعةالمصطفی، با بیان اینکه فنا در همه ابعاد ذات و هویت جهان نهفته است، خاطرنشان کرد: کل این هستی و جهان ماده در حال فنا و نابودی پیوسته است؛ باید دائم متذکر باشیم که ذات ما در این دنیا فنا و نابودی و در مسیر هلاکت در حال عبور است.
وی، با اشاره به اینکه عالیترین نعمتهای الهی با سختی و دشواری در هم آمیخته است، ابراز داشت: هیچیک از نعمتهای این دنیا بیپیرایه از سختیها و دشواری نیست. وجود این عالم با وجود جوهری ناآرام و پیوسته در تغییر و تحول ترکیب شده، این ذات متغیر و متحول فنا و عنا را به وجود میآورد.
مدیر حوزههای علمیه توجه به دگرگونی و ناپایداری را مایه بیداری و حرکت هوشمندانه انسان توصیف کرد و یادآور شد: فَنَاءٍ وَ عَنَاءٍ وَ غِیَرٍ وَ عِبَر جهان مادی همواره انسان را در پنجه و چمبره خود گرفته است؛ هنر آدمی است که محدودیتها را بشناسد و با استفاده از ظرفیت ابدی و جاویدان خود، این محدودیتها را به فرصت تبدیل نماید.
رئیس هیئت امنای جامعةالمصطفی، با بیان اینکه دنیا، دنیای عبرتهاست، اظهار داشت: کسی که وارد فضای عبرتگیری میشود، همه ناکامیها، سختیها، فنا و مشکلات را به ابزار سعادت و کمال تبدیل میکند؛ این عالم مملو از ظرفیتهای بیپایان عبرتآموز است.
آیتالله اعرافی بر لزوم اجرای چهار محور کلام امیرالمؤمنین علی (علیهالسلام) در زندگی فردی، اجتماعی و سازمانی تأکید کرد و ابراز داشت: اگر مدیران و کنشگران اجتماعی در فعالیتهای خود بدین نکات توجه داشته باشند، جهانی مترقی و مبتنی بر نظام و ساماندهی الهی خواهیم داشت.
وی عبرتگیری همراه با برنامهریزی و استفاده از فرصتها را برای پیشرفت مهم ارزیابی نمود و یادآور شد: امام علی (علیهالسلام) در تشریح چهار حصار و شاخص ویژگیهای این جهان مادی، بر ابعاد فردی این مهم نیز تأکید نمودهاند. تحقق مسئولیتهایی که به دوش داریم، بدون فهم معارف و تخلق به اندیشههای ناب الهی ممکن نیست.
آیتالله اعرافی، در بخش دیگری از سخنان خود، به یکصدمین سالگشت بازتأسیس حوزه علمیه قم و مسیر رشد و بالندگی آن اشاره کرد و یادآور شد: با وجود کاستیها، در نگاهی کلان و جامع، آوردههای این یکصدسال بسیار عظیم و بزرگ است. جامعةالمصطفی به عنوان نقطه عطف و درخشان در تاریخ یکصدساله حوزه، میتواند کنشگری خود را ارتقا دهد.
وی به محورهای تحول سده اخیر در حوزههای علمیه اشاره کرد و یادآور شد: تطورات در حوزه دانشی و کنشگری در تدوین نظامات، اسناد و قوانین و نظامات جمهوری اسلامی و توسعه حوزه از نظر جنسیتی و ارائه آموزشهای حوزوی به خواهران، گسترش در حوزه ملیتی و نیز حضور فراگیر در حوزههای مختلف اجتماعی و ارائه خدمات به ملت تنها بخشی از جلوههای تحولی حوزه در سالیان اخیر است.
مدیر حوزههای علمیه، با بیان اینکه تنوع نظامات، نظریات، رشتهها و گستره کنشگری فرهنگی حوزه در سده اخیر با تمام ادوار گذشته مقایسهشدنی نیست، اظهار داشت: صیانت از دستاوردهای تئوری و بنیادین حوزه علمیه قم در عرضه گفتمان بزرگ ملی، وظیفهای همگانی است.
آیتالله اعرافی، در پایان سخنان خود، بر لزوم ارائه کتب پایه و مبانی اسلامی در قالبهای متنوع و بهرهگیری از نرمافزارهای ازاد و روان برای ارائه رایگان به مخاطبان تأکید کرد.
نظر شما