شایان نادری پژوهشگر امنیت غذایی و کشاورزی در گفتوگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه تشکیل وزارت بازرگانی یک سیر طولانی مدت است، اظهار کرد: ادغام و تفکیک وزارت صمت در بازههای زمانی گوناگونان با نتایج مختلفی روبهرو بوده است. این موضوع با سیاستهای بالادستی نظام مثل سیاستهای نظام اداری و سیاستهای اقتصاد مقاومتی و بخش کشاورزی که ابلاغیه آن از سوی رهبری داده شده، تناقض کامل دارد.
وی افزود: باید قبول کنیم زیرساخت تولیدات ما حتی تأمین کننده کشور خودمان نیست چه برسد به صادرات. در واقع اگر ادلهای برای تشکیل وزارت بازرگانی وجود دارد قطعاً دلایل محکمتری برای رد آن نیز داریم. اگر بنا بر تقویت تولید داخل باشد میتوانیم جهاد کشاورزی را تقویت کنیم تا بدین ترتیب تولید تقویت شود.
وی با انتقاد از مطرح شدن دوباره این طرح در مجلس عنوان کرد: تشکیل وزارت بازرگانی یک کوریدور برای واردات است که با تقویت تولید داخل در تضاد است. تجربه چند دهه اخیر نیز این موضوع را به صورت شفاف نشان میدهد.
نادری ادامه داد: در اواخر کار دولت قبل نیز این طرح به صورت چندباره در مجلس مطرح شد که هربار رأی نیاورد. حالا هم کارشناسان به دولت و مجلس اعلام کردهاند که تصمیم اشتباه گرفته نشود و توصیه ما به دولت و مجلس این است که به جای تشکیل وزارت بازرگانی به اصلاح شبکه توزیع و ایجاد شبکه توزیع منسجم بپردازد. دولت و مجلس، بایستی شبکه توزیع را منسجم کنند و زنجیره تولید تا مصرف را تکمیل کنند. شبکه توزیع ما در بحث اقلام اساسی به مدل منسجم نرسیده است و دلالان همیشه تعیین کننده بوده اند. در دنیا امنیت غذایی با امنیت ملی مساوی است و باید بررسی شود که شرکتهای وارداتی متعلق به چه کسانی است.
این پژوهشگر امنیت غذایی افزود: عدهای به وزارتخانه جهت میدهند که متکی به واردات باشیم تا تولید داخل. همین موضوع باعث شده تا این حجم از وابستگی به واردات را در دانههای روغنی داشته باشیم. با تشکیل وزارت بازرگانی مشکلی حل نمیشود و بایستی در بحث حکمرانی تغییرات اساسی در تصمیمگیریهایمان داشته باشیم.
وی گفت: اواخر مجلس گذشته در پنج دقیقه، ۱۶ بار اقدام به تشکیل وزارت بازرگانی کردند که خوشبختانه رأی نیاورد.
نظر شما