فرزاد امینی نویسنده و کارگردان نمایش «الکترا» که از ۷ مرداد ماه اجرای خود را در تالار سایه آغاز کرده است درباره شکلگیری این اثر نمایشی به خبرنگار مهر گفت: نمایشنامه «الکترا» با توجه به روایت اوریپید و اشیل از این داستان اساطیری شکل گرفته است و البته نگاهی هم به «ایفی ژنی» گوته داشتهام. مراحل شکلگیری این اثر نمایشی دو سال و نیم به طول انجامید و در طول این مدت همزمان با تمرینها که از دی ماه ۹۸ شروع شد متن هم شکل گرفت و کامل شد چون من غالباً متن نمایشهایم را همراه با تمرینها مینویسم.
وی افزود: به دلیل بحران کرونا وقفههای کوتاه مدتی در تمرینهای نمایش به وجود میآمد اما نهایتاً دو یا سه هفته به طول میانجامید و بعد دوباره تمرینها از سر گرفته میشد. بازیگران نمایش نیز از بچههای گروه خودم هستند که با استایل و شیوه مدنظرم با آنها کار میکنم تا در نهایت به زبان اجرایی که قصد انتقالش را دارم، مسلط شوند و به ندرت پیش آمده در طول سالهایی کا تئاتر کار میکنم غیر از این شیوه عمل کرده باشم.
امینی با اشاره به اینکه در این نمایش همان رویکرد اساطیری نمایشنامههای اوریپید و اشیل را حفظ کرده، عنوان کرد: من به اجرای تراژدی خیلی وابسته هستم و برای فرقی ندارم که «مدهآ» یا «هیپولیت» و «الکترا» را اجرا کنم. در این نمایش نیز داستان «الکترا» به روز نشده است و به همان سبک و سیاق کلاسیک اجرا میشود چون اصولاً اجرای آثار کلاسیک برایم بهانهای برای پرداختن به موضوعات امروزی نیست و گرایشی به اینکه بخواهم از این طریق مسائل سیاسی و اجتماعی را با الهام گرفتن از این نوع متون مطرح کنم، ندارم.
وی ادامه داد: گرایش من به تراژدی به دلیل ذات تراژدی است؛ به خاطر چیزی که از زندگی و وجود و حیات انسان صحبت میکند و کانسپت ذاتی تراژدی برایم اهمیت دارد. البته ۱۰-۱۵ سال قبل به پرداختن به مفاهیم سیاسی و اجتماعی و آنالیز آنها علاقه مند بودم اما امروز دیگر چنین گرایشی را در خودم نمیبینم.
این کارگردان تئاتر در پایان درباره فضاسازی نمایش توضیح داد: تلاشم این بوده فضای کار را به سمتی ببرم که انگار در حال اجرای یک آئین هستیم تا اینکه بخواهم مکانی مشخص را برای مخاطب تداعی کنیم. در واقع نمایش نزدیک به اجرای یک آئین آنتیک است.
در توضیح این اثر نمایشی آمده است: آگاممنون شاه یونان دخترش ایفی ژنی را قربانی میکند و کلیتمنسترا که مادر است، دلشکسته اما پر از غضب از شوهرش انتقام میگیرد و آگاممنون را به قتل میرساند، سلسله خشم و فقدانِ شفقت ادامه مییابد و الهه انتقام این بار چاقو را در کف دستانِ «الکترا» میگذارد تا به انتقامِ قتل آگاممنون پدرش، مادرِ خود را بکشد. تراژدی «الکترا» تسلسل خون ریختن تا فروپاشیِ کامل یک دودمان است.
نمایش «الکترا» به نویسندگی و کارگردانی فرزاد امینی از هفتم تا بیست و سوم مرداد ساعت ۱۹ به مدت زمان ۱۲۰ دقیقه در تالار سایه مجموعه تئاتر شهر میزبان علاقه مندان به تئاتر است.
نظر شما