به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از مرکز ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران، دکترعبدالرضا دانشور آملی گفت: اسب کاسپین در بین نژادهای اسب جزء ۵ ذخیره ژنتیکی ارزشمند جهان محسوب می شود و می تواند هزینه سوارکاری و پرورش اسب در ایران را به یک سوم کاهش دهد.
وی با بیان اینکه حدود ۴۰درصد از نژادهای اسب دنیا در خطر انقراض قرار دارند، عنوان کرد: بالاترین آمار نژادهای در معرض انقراض در بین گونه های دامی در جهان متعلق به اسب است لذا لزوم داشتن برنامه مدون برای حفاظت از ذخایر ژنتیکی اسب کاسپین بعنوان یک نژاد پایه ای و ارزشمند، بسیار حائز اهمیت است.
مدیر بانک سلولهای انسانی و جانوری با بیان اینکه راهکارهای اساسی برای حفاظت از اسب کاسپین در کشورما وجود دارد، گفت: در این راستا لازم است تا در نسل جوان انگیزه و علاقمندی لازم را برای پرورش و نگهداری از اسب کاسپین ایجاد کرده و از این نژاد برای توسعه آموزش سوارکاری استفاده کنند. همچنین هویت بخشی به انجمن اسب کاسپین و ارتقا آن در سطح بین المللی می تواند جایگاه این اسب را بعنوان یک میراث ملی ارتقا بخشد.
دانشور همچنین افزود: یکی از روشهای حفاظت از نژادها و گونه های بومی، استفاده از روشهای آزمایشگاهی است. در این روشها از خون، DNA، اسپرم، تخمک، جنین، سلول و مایعات بدن جانور مورد نظر نمونه گیری و ذخیره سازی می شود. شبکه حفاظت از ذخایر ژنتیکی دامی اروپا (EUGENA) در گونه اسب، ۳۱ بانک فعال دارد که بیش از ۵۲۰۰۰ نمونه اسب را درکنار دیگر گونه های دامی نگهداری می کنند، که این مورد نشاندهنده اهمیت روشهای آزمایشگاهی است.
وی خاطر نشان کرد: بانک سلول های انسانی و جانوری مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران نیز از بیش از ۵۰ اسب کاسپین نمونه گیری و رده های سلولی فیبروبلاستی آنها را به همراه اطلاعات شناسنامه ای، تولید و ذخیره سازی کرده است. این نمونه های سلولی علاوه بر اینکه کلکسیون بی پایان و ارزشمند از DNA و اجزای سلولی این اسب را در اختیار محققان و موسسات فعال در حوزه صنعت اسب قرار می دهد، امکان شبیه سازی (Cloning) و استفاده های درمانی را هم برای اسب کاسپین فراهم می کند.
نظر شما