خبرگزاری مهر؛ گروه استانها- رضا اکبری: هشتم بهمن ماه سال گذشته بود که پانزدهمین سفر استانی هیئت دولت به گیلان اختصاص یافت و حجت الاسلام «سید ابراهیم رئیسی» در حالی برای بررسی و رفع مشکلات مردم گیلان وارد این استان سرسبز شد که در این سفر وزرای جهاد کشاورزی، ورزش و جوانان، صنعت، معدن و تجارت، کشور، راه، محیط زیست، بهداشت و درمان و معاونین رئیس جمهور، حجت الاسلام رئیسی را همراهی میکردند.
گیلان استانی سرسبز و با تراکم جمعیتی بالا که به دلیل برخورداری از آب و هوای بکر و جغرافیای بینظیر خود، علاوه بر داشتن مزیتهای گوناگون نسبت به سایر استانهای کشور، مشکلات خاص خود را نیز دارد و سوءمدیریتها در این سالها باعث شده که سرسبزی و مواهب طبیعی این منطقه خوش آب و هوا که شامل کوه، دریا، جنگل و معادن گوناگون است به نقطه ضعف و سوءاستفاده غیربومیان مهاجر و البته برخی مسئولان تبدیل شود.
مطالبات مردم گیلان از دولت سیزدهم
خبرگزاری مهر با توجه به نظام مسائل تعریف شده در پی انعکاس مطالبات مردم در استانهای میزبان هیئت دولت برآمد و پیش از سفر هیئت دولت تلاش کرد تا با تولید محتوای متفاوت در گونههای مختلف اعم از گزارشهای تحلیلی، خبر، گفتگو، فیلم و گزارش تصویری مشکلات، چالشها و مطالبات مردمی را منعکس کرده تا شاید در پایان این سفر بخشی از مطالبات دیده و در قالب مصوبات هیئت دولت برای رفع آن اعتباری اختصاص یابد.
در استان گیلان نیز دفتر خبرگزاری مهر با تولید ۲۱ گزارش مکتوب تحلیلی و فیلم در حوزههای صنعتی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و هنری و ورزشی تلاش کرد تا با بررسیهای دقیق و کارشناسی شده نقاط قوت و ضعف، ظرفیتها و پتانسیلها، چالشها و موانع در مسیر توسعه این استان سرسبز اما فقیر را منعکس کند.
شروع انتشار گزارش مطالبات مردم گیلان از دولت با بازخوانی وعدههای رئیس جمهور در برنامه تبلیغاتی انتخابات به مردم این استان با عنوان «محرومیت در گیلان موج میزند / ابرچالش پسماندها حل شود» آغاز شد که علاوه بر وعدههای انتخاباتی به برخی چالشها و مشکلات استان گیلان به صورت کلی نیز اشاره شد.
در ادامه با توجه به اینکه استان گیلان با وجود همه ظرفیتها با معضل بیکاری جوانان تحصیلکرده مواجه است تلاش شد در گزارش «گیلان سبز اسیر تندباد بیکاری / بسترهای اشتغالزایی فراهم شود» به ابعاد مختلف این موضوع پرداخته شود.
محیط زیست همیشه یکی از مسائل و چالشهای استان سرسبز گیلان بوده در همین راستا تلاش شد تا در چند گزارش به ابعاد مختلف این معضل پرداخته و نگاه ویژه هیئت دولت به سمت این چالش معطوف شود که این گزارشها با عناوین «مرگ تالاب انزلی نزدیک است / دولت مانع ترک فعلها شود» / ظرفیتهای مغفول مانده گردشگری در گیلان / قانون نظام گردشگری تصویب شود / صنعت گیلان چشم انتظار معجزه در سفر دولت / ۶۰ درصد واحدها نیمه فعال است»، «زباله سراوان مهمترین دغدغه مردم رشت / احداث زباله سوز نیازمند توجه ویژه دولت است» و «رئیس جمهور از رودخانههای گوهررود و زرجوب و سراوان رشت بازدید کند» و «معضل همیشه بهاری پسماند در گیلان / وعدههای عملی نشده دولتهای گذشته» منتشر شد.
در گام بعدی بررسی و بازخوانی پروژههای نیمه تمام با پروسه حدود ۳۰ سال ساخت در دستور کار خبرگزاری مهر در استان گیلان قرار گرفت که ماحصل آن در گزارشهای بلاتکلیفی ۳۰ ساله یک پروژه در انزلی / اعتمادهایی که شکسته میشود»، «پروژه فرهنگی هنری لاهیجان ۲۰ ساله شد / ضرورت ورود به لیست طرحهای نیمه تمام»، «عقب ماندگی شفت از قطار توسعه / جاده ملاسرا-زنجان چشم انتظار تصمیم دولت»، «توقف کریدور شمال به جنوب در ایستگاه گیلان / تحول اقتصادی منطقه در گرو تصمیم دولت است»، «زیرساختهای فرسوده شبکه آبرسانی / چشم امید مردم به بهره برداری از سد دیورش» و «نیازهای زیرساختهای توسعه در گیلان؛ از راهآهن تا فاجعه پسماند» منکعس شد.
گیلان از جمله استانهایی است که با توجه به اقلیم و جغرافیای منحصر به فرد و بهره مندی از ظرفیتهای طبیعی همانند کوه، جنگل، دریا و میراث تاریخی و فرهنگی، صنعتی و کشاورزی همیشه مورد طمع سودجویان بوده است در همین راستا در گام بعدی تهیه گزارش مطالبات مردمی از هیئت دولت به موضوعاتی همانند زمین خواری، کوه خواری، بی توجهی به صنعت، حوزههای درمانی و گردشگری و اقتصاد دریایی پرداخت شده و گزارشهایی با عناوین «آتش طمع زمین خواران در تغییر اقلیم گیلان / دولت دست متجاوزان را کوتاه کند»، «ضرورت توجه دولت به ظرفیتهای گردشگری فومن»، « صمت رودبار به سمت سو مدیریت / توجه دولت به احیای واحدهای تعطیل»، «زیتون گیلان چشم انتظار برندسازی / گذر از تولید محوری الزامی است»، «گرد فراموشی بر تن میراث گیلان / حفظ آثار نیازمند توجه ویژه دولت است»، «داشتههای بهداشت و درمان گیلان کمتر از نیازها / نگاه ویژه دولت ضروری است» تولید و منتشر شد که عمده موضوعات این گزارشها به عنوان برنامههای سفر رئیس جمهور در دستور کار هیئت دولت قرار گرفت.
ظرفیتهای گیلان مشکلات بسیاری را حل میکند
رئیس جمهور در بدو ورود به گیلان در فرودگاه سردار جنگل رشت در جمع خبرنگاران با بیان اینکه توجه به اقتصاد دریا و گردشگری بسیاری از مشکلات جوانان و نگرانیهای خانوادهها از جمله بیکاری فرزندانشان را حل میکند، گفت: مسئله مردم گیلان امروز مربوط به بخش معیشت و فرهنگی و اجتماعی است.
حجت الاسلام رئیسی افزود: ظرفیت بالای استان گیلان بسیاری از مشکلات از جمله بیکاری و ایجاد اشتغال که امروز خانوادهها را نگران کرده، حل میکند.
وی با بیان اینکه مسئله مردم گیلان امروز مربوط به بخش معیشت و فرهنگی و اجتماعی است، گفت: مصوباتی با حضور نماینده ولی فقیه در گیلان و استاندار مطرح شده و که در جلسه شورای اداری مورد بحث قرار گرفته و به صورت جدی دنبال میشود.
جزئیات نشست یا بازدید | مصوبه یا وعده |
رئیس جمهور در بازدید از مجتمع بندری کاسپین | منطقه آزاد برای تولید و صادرات راه اندازی شده و در کنار آن گردشگری هم باید فعال شود. این منطقه نباید به واردات کالا تبدیل شده و مقررات گمرکی در این خصوص باید تسهیل شود. |
حجت الاسلام رئیسی در بازدید از پروژه راه آهن رشت به کاسپین | تکمیل خط آهن رشت- کاسپین میتواند ضمن تسهیل حمل و نقل کالا، زمان و هزینههای انتقال کالا را کاهش دهد. |
رئیس جمهور در دیدار با مردم روستای سیاه اسطلخ | سیاست دولت سیزدهم اشتغال و جذب افراد بومی هر شهر در ادارات و بنگاههای اقتصادی همان منطقه است و وقتی جوانان آماده به کار وجود دارند باید از ظرفیت آنها استفاده شود. |
حجت الاسلام رئیسی در دیدار با کشاورز گیلانی | استاندار گیلان مشکل کم آبی را بررسی کرده و در خصوص دریافت تسهیلات کشاورزان پیگیری شود. |
رئیس جمهور در حاشیه حضور بر مزار میرزا کوچک جنگلی | شخصیت میرزا کوچک باید به جوانان معرفی شود |
حجت الاسلام رئیسی در بازدید از رودخانههای گوهر رود و زرجوب | وضعیت رودخانه گوهررود و زرجوب نامناسب است و باید برنامهریزی و ساماندهی برای وضعیت این رودخانهها در کمترین زمان ممکن انجام شود. |
رئیس جمهور در جمع اقشار مردم گیلان | ضرب الاجل به دستگاههای دولتی برای آزاد سازی حریم ۶۰ متری دریا بانیان وضع موجود نباید ادامه کار دهند. باید مدیران جوان، کارآمد، انقلابی و تحول خواه برای اداره امور استان انتخاب شوند. |
حجت الاسلام رئیسی در شورای اداری استان گیلان | اقتصاد کشاورزی و گردشگری و دریایی در گیلان فعال شود. ضرورت توجه به صنایع تبدیلی در گیلان تعلل در اجرای پروژهها قابل قبول نیست، اما پرداخت پول پیمانکاران و حقوق کارگران باید در اولویت باشد. |
رئیس جمهور در نشست خبری با اصحاب رسانه گیلان | با هرگونه جنگل خواری، زمین خواری و ساحل خواری مبارزه شود. یکی از اقدامات عاجل ما در سفر به گیلان تشکیل و فعال شدن کارگروه برای احیای این دو رودخانه و تالاب انزلی که جز سرمایههای کشور هستند، است. پسماند در روستا و شهرهای گیلان شرایط خوبی ندارد و باید با اختصاص بودجه کافی این معضل حل شود. با بومی گزینی و به کار گیری نیروهای محلی نگرانی مردم نسبت به بیکاری جوانان رفع میشود و دولت نیز از این موضوع حمایت میکند. |
تصویب بیش از ۷ هزار میلیارد تومان اعتبار برای گیلان
با پایان یافتن سفر هیئت دولت به گیلان، جمعبندی مصوبات و دستاوردهای سفر در دستور کار دستگاههای متولی قرار گرفت اما خبرگزاری مهر گیلان، همچنان مطالبه گرانه با بررسی و جمعبندی سفر هیئت دولت و انطباق مصوبات با محورها و اولویتهای نظام مسائل استان خواستههای مردم را مورد پیگیری قرار داد.
بررسی خلأهای قانونی و اجرایی در مسیر تحقق مصوبات و وعدهها، نمایه کردن وظایف دستگاههای مرتبط برای اجرای مصوبات و بررسی عملکرد نهادها، روند مشارکت فعالان و بهرهبرداران مرتبط با هر حوزه در تحقق مصوبات، دورنمای آینده استان (اعم از تولید و اشتغال) در صورت تحقق مصوبات، وضعیت پروژههای نیمهتمام و طرحهای راکد درجشده در مصوبات سفر و انتشار تقویم زمانبندی پیشرفت کار و بهرهبرداری پروژه و درصدگیری از روند تحقق مصوبات در بازههای زمانی فصلی و ششماهه و سالانه از محورهای در دستور کار در این بخش بود.
در سفر هیئت دولت به گیلان ۷,۰۰۶ میلیارد تومان اعتبار مصوب شد که هزار و ۶۳۷ میلیارد تومان اعتبار برای حوزه کشاورزی گیلان، هزار میلیارد تومان اعتبار برای بخش بهداشت و درمان، دو هزار و ۱۷۶ میلیارد تومان برای توسعه و تکمیل پروژههای راه در گیلان، ۱۸۰ میلیارد تومان برای تکمیل ورزشگاههای تختی انزلی و پوریای ولی تالش، هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان برای بخش کشاورزی استان و دو هزار میلیارد تومان برای بخش صنعت و معدن گیلان و ۵۰ میلیارد تومان هم برای توسعه فعالیتهای زنان گیلان در بخش مشاغل خرد مصوب شد.
از مهمترین مصوبات سفر رئیس جمهور و هیئت دولت به استان گیلان ضرب الاجل ۲۰ روزه برای آزاد سازی مناطق ساحلی تصرف شده توسط دستگاههای اجرایی تا مرز قانونی (حداقل ۶۰ متر از ساحل) و مکلف کردن استاندار گیلان به تشکیل کارگروهی در این زمینه بود و «سید صولت مرتضوی» معاون اجرایی رئیس جمهور شخصاً برای پیگیری دستور آیت الله رئیسی برای آزادسازی مناطق ساحلی تحت تصرف دستگاههای دولتی وارد عمل شد.
رفع تصرف از تمام ۲۷۶ کیلومتر نوار ساحلی گیلان
استاندار گیلان در همان زمان در حاشیه بازدید از سواحل رودسر در جمع خبرنگاران از آزاد سازی تمام ۲۷۶ کیلومتر نوار ساحلی گیلان خبر داد و گفت: پس از ابلاغ دستور رئیس جمهور مبنی بر آزادسازی حریم ۶۰ متری سواحل برای جلوگیری از تعرض به انفال عمومی و بیتالمال بلافاصله کارگروه ویژه تشکیل و اقدامات لازم آغاز شد.
اسدالله عباسی با تاکید بر لزوم پایش و بازدیدهای میدانی مستمر در تمامی سواحل گیلان استان از فرمانداران خواست اجازه ساخت و سازهای غیرمجاز را ندهند و تنها افرادی میتوانند از ساحل بهره برداری کنند که علاوه بر داشتن مدارک قانونی از سوی منابع طبیعی و آب منطقهای، حریم ۶۰ متری دریا را نیز رعایت کرده باشند.
پرداخت ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل بخشی از راه آهن رشت به کاسپین
همچنین استاندار گیلان با بیان اینکه قطعه ۶ راه آهن رشت به کاسپین پیشرفت فیزیکی ۹۵ درصد دارد، اظهار کرد: ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل آن به پیمانکاران پرداخت شده است.
وی افزود: قطعه ۷ پروژه ۷۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد که با اتمام این قطعه این پروژه تکمیل میشود.
عباسی با اشاره به اینکه یکی از قطعههای آزاد راه رشت به قزوین ۹۹ درصد پیشرفت فیزیکی دارد، تصریح کرد: یکی از قطعات این آزاد راه به دلیل آنکه لاینینگ تونل آن در حال ساخت است کمی زمانبر شده است.
وی ادامه داد: مبلغ ۱۱۵ میلیارد تومان از بودجه سال گذشته را برای آن پرداخت کردیم و بخش دیگر آن نیز این ماه پرداخت میشود.
آخرین وضعیت پیگیری و اجرای مصوبات سفر دولت به گیلان
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی گیلان در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به پیش بینی چهار ساله برای تخصیص اعتبارات سفر ریاستجمهوری گفت: از ۷۲۰۰ میلیارد تومانی که جز تعهدات سازمان برنامه و بودجه کشور برای سفر رئیس جمهور به گیلان بوده حدود ۱,۱۷۲ میلیارد تومان به صورت نقدی تخصیص پیدا کرد.
شراره کاوسی با اشاره به اینکه تأمین مبلغ ۲۵۰ میلیارد تومان برای تکمیل بیمارستان آموزشی سایت لاکان رشت، افزود: ۳۰۰ میلیارد تومان برای تکمیل و تجهیز پروژههای نیمهتمام شامل کلینیکها، اورژانسها است.
وی به پیشبینی ۱,۰۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای توسعه بیمارستانهای پورسینا، رازی و شفا رشت ادامه داد: ۲۰ میلیارد تومان برای اجرای تصفیهخانه فاضلاب بیمارستانهای استان از پروژههای مصوب سفر ریاست جمهور در حوزه بهداشت و درمان به استان گیلان است.
کاوسی با اشاره به تصویب اعتبار برای ۱۱ پروژه ورزشی در سفر رئیس جمهور به گیلان گفت: تاکنون ۲۰ میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل ورزشگاههای تختی انزلی، عضدی رشت، وحدت آستارا و پوریای ولی تالش، ۳ میلیارد تومان اعتبار برای استخر کوثر رشت، ۲ میلیارد تومان برای استخر آستارا و ۳ میلیارد تومان نیز برای تکمیل پروژه مجموعه ورزشی فلکده رشت تخصیص یافته است.
تصویب ۱۰۰ میلیارد تومان برای تکمیل پروژه سد پلرود
سد مخزنی پلرود که وعده ۲ ساله برای بهره برداری از آن داده شده به عنوان یکی از طرحهای بزرگ تأمین آب استان که با هدف تنظیم آب رودخانه پلرود به عنوان دومین رودخانه بزرگ گیلان و استفاده از آن برای تأمین نیاز آبی بیش از ۳۳ هزار و ۵۰۰ هکتار اراضی منطقه (پلرود و شلمان رود) در دست احداث است در حالی ۱۱ ساله شد که در جریان سفر اخیر دولت به این استان مصوباتی برای گرهگشایی از وضعیت این پروژه نهایی شد و استاندار گیلان با اشاره به تصویب ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار نقدی از محل اعتبارات سفر آیت الله رئیسی به این پروژه گفت: از این میزان ۲۰ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۰ پرداخت شده است.
از دیگر پروژههایی که قرار بود در دستور کار فوری مسئولان استان قرار بگیرد موضع ساماندهی به وضعیت اسفناک زباله سراوان و ساماندهی وضعیت دو رودخانه زرجوب و گوهر رود و همچنین احیای تالاب انزلی است که با وجود همه تأکیدات و حتی تشکیل قرارگاه و کارگروه همچنان در ایستگاه وعده توقف کرده و با توجه به اینکه هیچ سازمان و نهادی تولی آن را بر عهده ندارد مشخص نیست که چه زمانی به سر منزل مقصود برسد.
در حوزه کشاورزی نیز با توجه به تصویب هزار و ۶۳۷ میلیارد تومان اعتبار و تاکید بر روی اجرای احیای باغات چای، صنعت نوغانداری، اجرای طرح کشت قراردادی بر اساس پیگیریهای صورت گرفته در هر کدام از این حوزهها اقداماتی انجام شده که نیازمند تسریع است.
نظر شما