۲۴ مرداد ۱۴۰۱، ۸:۰۹

مهر گزارش می دهد؛

سواحل گلستان در حسرت توریست/ گردشگری ساحلی به گِل نشسته است

سواحل گلستان در حسرت توریست/ گردشگری ساحلی به گِل نشسته است

گرگان- ناتوانی در ترسیم یک ساز وکار درست برای بهره گیری از ظرفیت های ساحلی گلستان سبب شده تا صنعت گردشگری دریایی در استان نتواند به جایگاه واقعی خود دست یابد.

خبرگزاری مهر، گروه استان- اعظم محبی: استان گلستان با دارا بودن ۱۲۰ کیلومتر نوار ساحلی فرصت بی نظیری برای توسعه گردشگری داشته اما برخلاف استان‌های دیگر، تاکنون نتوانسته از این ظرفیت استفاده کند و زیرساخت‌های گردشگری ساحلی آن بسیار اندک است.

اکوسیستم ساحلی گلستان، مملو از حیات وحش و پرندگان زیبا بوده که در فصول مختلف چشم اندازهای بدیع و منحصر به فردی خلق می‌کنند لذا باید از این ظرفیت‌های ارزشمند برای جذب گردشگر ساحلی و دریایی استفاده کرد.

بیش از ۱۰ سال است که زمزمه‌های احداث طرح‌های گردشگری ساحلی و فعال کردن اقتصاد دریایی در شهرستان بندرگز و بعد از آن در شهرهای ساحلی بندرترکمن و گمیشان به گوش می‌رسد اما در عمل هیچ اتفاق خاصی نیفتاده و هیچکدام به ثمر ننشسته است.

با وجود اینکه برخی از مسئولان وقت، سخن از پهلوگرفتن کشتی کروز و یا ساخت کلبه‌های شناور در این مناطق می‌زدند اما این موضوعات هیچ‌گاه رنگ واقعیت به خود نگرفت و پروژه‌ای اجرا نشد.

البته در سال‌های اخیر طرح گردشگری دریایی در منطقه «چارقلی» گمیشان اجرایی شده ولی پیشرفت این طرح لاک پشتی و اندک است و باید توجه بیشتری به آن کرد. برخورداری از حدود ۱۵ کیلومتر نوار ماسه‌های ساحلی در گمیشان، فرصت ارزشمند بوده تا با حداقل اعتبار دولتی و مشارکت بخش خصوصی زمینه را برای رونق اقتصادی بومیان فراهم کرد.

اجرای طرح گردشگری در گمیشان به عنوان یکی از ۳۱ شهرستان محروم کشور فرصت خوبی برای محرومیت زدایی و توسعه کسب و کارهای بومیان بوده و علاوه بر آثار اقتصادی در حوزه رفع چالش‌های اجتماعی و جلوگیری از مهاجرت هم اثرگذار است.

سواحل گلستان در حسرت توریست/ گردشگری ساحلی به گِل نشسته است

مغفول ماندن گردشگری دریایی

یک کارشناس گردشگری در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: در بسیاری از کشورهای جهان صنعت گردشگری به عنوان اصلی ترین منابع درآمدی محسوب می‌شود و در این بین گردشگری دریایی و ساحلی از جذاب ترین بخش‌ها است.

فاطمه کرامتی افزود: وضعیت گردشگری دریایی در ایران طی سالیان اخیر رشد خوبی داشته که از آن جمله می‌توان به توسعه روزافزون زیرساخت‌ها در در سواحل جنوبی و سواحل شمالی کشور مانند گیلان و مازندران اشاره کرد.

سخت گیری های محیط زیستی، بروکراسی سخت اداری و البته نداشتن برنامه مشخص، سبب شده تا گردشگری دریایی در گلستان مغفول بماندوی ادامه داد: با وجود برخورداری گلستان از نوار ساحلی ماسه‌ای در جزیره آشوراده و یا گمیشان و البته چشم اندازهای دریایی کم نظیر اما صنعت گردشگری ساحلی در این استان مغفول مانده است.

کرامتی با اشاره به اظهارات رئیس جمهور در سفر به گلستان مبنی بر فعال کردن اقتصاد دریایی، بیان کرد: اجرای طرح گردشگری دریایی یکی از این روش‌ها بوده که می‌تواند علاوه بر جذب گردشگر و معرفی جاذبه‌های استان، برای ساحل نشینان هم درآمد پایدار به همراه داشته باشد.

وی گفت: یکی از مسائلی که سبب شده گردشگری دریایی در گلستان به جایگاه واقعی خود نرسد، سختگیری‌های محیط زیستی بوده که گاهاً حتی در برابر دستورات صریح بالاترین مقام اجرایی کشور هم مشاهده می‌شود که از این جمله می‌توان به دستور صریح رئیس جمهور برای اجرایی شدن طرح بوم گردی «آشوراده» اشاره کرد اما تاکنون به دلایل محیط زیستی این طرح آغاز نشده است.

سواحل گلستان در حسرت توریست/ گردشگری ساحلی به گِل نشسته است

کرامتی عنوان کرد: به نظر می‌رسد پارادوکس غیرمنطقی برای برخورد با صدور مجوزها در سواحل شرقی و غربی دریای خزر وجود داشته و بروکراسی‌های اداری زائد، زمینه را برای حضور سرمایه‌گذاران سخت کرده است.

این فعال گردشگری عنوان کرد: اگر می‌خواهیم گلستان را متحول کنیم باید از ظرفیت‌های موجود سواحل استفاده کرده و با رعایت ملاحظات زیستی محیطی و ایجاد زیرساخت در سواحل از جمله مراکز اقامت، مراکز خرید، مراکز عرضه صنایع دستی، مراکز تفریحی و ورزشی و غیره زمینه را برای جذب گردشگر فراهم کنیم.

توجه به بازارچه‌های ساحلی

«عبدالجلال ایری»، نماینده مردم غرب گلستان در مجلس شورای اسلامی هم پیش از این در خصوص واگذاری عجیب بنادر استان برای اجرای طرح‌های گردشگری و دلایل راکد بودن این موضوع تذکر داده و خواستار تعیین تکلیف این مسأله شده بود.

وی عنوان کردد: با ارجاع پروژه پرونده به کمیسیون اصل ۹۰ در تلاش هستیم تا با لغو این قرارداد زمین‌های ساحلی بندرترکمن در اختیار سرمایه گذار واقعی قرار گرفته و منافع آن شامل همه ساحل نشینان شود.

ایری گفت: ایجاد اسکله‌های گردشگری، بروزرسانی زیرساخت بازارچه‌های ساحلی، لایروبی خلیج گرگان و همچنین تعامل محیط زیست می‌تواند در توسعه گردشگری دریایی گلستان اثرگذار باشد.

نماینده مردم گرگان و آق قلا در مجلس شورای اسلامی هم به خبرنگار مهر گفت: طی سفر رئیس جمهور به گردشگری دریایی و مخصوصاً جزیره آشوراده توجه جدی شده و امیدواریم به زودی شاهد رونق گردشگری دریایی در گلستان باشیم.

سواحل گلستان در حسرت توریست/ گردشگری ساحلی به گِل نشسته است

رمضانعلی سنگدوینی افزود: پتانسیل‌ها و ظرفیت گردشگری دریایی بسیاری در جزیره آشوراده وجود داشته که باید از آنها استفاده کرد و با اجرای این طرح اشتغال خوبی هم ایجاد خواهد شد.

وی با اشاره به آغاز لایروبی خلیج گرگان، افزود: احیای خلیج گرگان هم در جذب گردشگر نقش داشته و زمینه را برای شکوفایی این صنعت فراهم می‌کند.

سنگدوینی با اشاره به پیگیری مجمع نمایندگان برای اجرای پروژه‌های دریایی، عنوان کرد: با رفع موانع موجود بر سر راه سرمایه گذاران و همچنین ایجاد زیرساخت‌های مناسب می‌توانیم شاهد ورود بخش خصوصی باشیم.

اختصاص ۳۴ میلیارد تومان برای ایجاد زیرساخت‌های گردشگری دریایی

برای اطلاع از برنامه‌های گردشگری ساحلی در استان با سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گلستان گفتگو کردیم، رحمان فرمانی به خبرنگار مهر گفت: به دلیل عدم تصرفات و ساخت و ساز در سواحل گلستان، این مناطق قابلیت سرمایه گذاری و بهره برداری داشته و شرایط جذب گردشگر در آن به مراتب مهیاتر از استان‌های مجاور است.

سواحل گلستان در حسرت توریست/ گردشگری ساحلی به گِل نشسته است

وی افزود: در شهرستان گمیشان و در محدوده چارقلی و توماج لر، سواحل آرام و ماسه‌ای وجود داشته و زیرساخت‌های آن در حال اجرا است و می‌تواند مورد توجه گردشگران قرار گیرد.

فرمانی بیان کرد: در نظر داریم تا در سواحل نوکنده، بندرگز، بندرترکمن و در دو نقطه از ساحل گمیشان طرح‌های گردشگری را اجرایی کرده و امکانات آنها را گسترش دهیم.

وی گفت: از سال ۹۴ بیش از ۱۷.۵ میلیارد تومان توسط میراث فرهنگی برای ایجاد زیرساخت‌های گردشگری دریایی در سواحل گلستان هزینه شده و همچنین بیش از ۳۴ میلیارد تومان در سال آتی برای ایجاد زیرساخت‌های این حوزه در نظر گرفته‌ایم.

فرمانی در خصوص طرح گردشگری جزیره آشوراده هم توضیح داد که در سفر رئیس جمهور به گلستان طرح گردشگری ۲۲ هکتاری این جزیره مطرح و در حال حاضر منتظر طی مراحل قانونی آن هستیم تا بتوانیم یک فضای گردشگری را به شکل پایدار و منطبق بر مسائل بومی و محیط زیستی طراحی کنیم.

وی افزود: سایت پشتیبان جزیره در ساحل بندرترکمن اجرایی خواهد شد و در حال حاضر منتظر نقشه‌های اجرایی هستیم تا بعد از بررسی و تایید و ابلاغ آن را اجرا کنیم.

به گزارش خبرنگار مهر، بکربودن سواحل گلستان می‌تواند مولفه ای برای جذب گردشگر باشد اما علی رغم وجود این پتانسیل، عزم جدی برای فعال کردن گردشگری دریایی و استفاده از این ظرفیت‌ها وجود ندارد. با توجه به برنامه ریزی های مسئولان ارشد استان مبنی بر توسعه متمرکز بر بخش گردشگری، نیاز است تا با ایجاد زیرساخت در سواحل، زمینه را برای ایجاد درآمد پایدار بومیان فراهم کرد.

کد خبر 5563376

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • IR ۱۵:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۴
      0 0
      والله هرچی کروناست از سواحل شمال وجنوب داره منتشر میشه مردم را میکشه کم ملت خودمون بدون ماسک تو ساحلها هستند؟تورو خدا فعلا توریست پیشکش
    • IR ۱۸:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۳/۳۰
      0 0
      ایجاد امنیت ورفاه وسرخوشی واحساس ازاد بودن...غیر از این هیچکس وقتش و پولش را تلف نمیکند....تمام