خبرگزاری مهر، گروه استانها: سخن از اقتصاد کشاورزی که به میان میآید در خراسانجنوبی بیشتر افراد به سراغ محصولاتی چون زرشک و زعفران میروند که البته در توسعه اقتصاد کشاورزی خراسانجنوبی نقش آفرین است.
اما در خراسان جنوبی محصولات مزیتدار دیگری چون خرما و نرگس و … نیز وجود دارد که زمینه اشتغال بسیاری از خانوادهها را فراهم کرده است.
به عنوان مثال طبق آخرین آمار که از مجموعه جهاد کشاورزی گرفته شده است در خراسان جنوبی هزار و ۶۰۰ خانواده بهره بردار در بخش تولید خرما وجود دارد که سالیانه حدود چهار هزار تن خرما تولید میکنند.
و یا در مورد گل بی نظیر نرگس در زمستان سال ۱۴۰۰ تعداد ۷۵۰ خانوار بهرهبردار گل نرگس در استان وجود داشته است که این آمارها نشان دهنده نقش تولید این محصولات در اشتغال خانوارها است.
این محصولات مزیت دار که کمتر از آن سخن گفته شده در کنار تولیدات کشاورزی به نام و مشهور خراسان جنوبی چون زعفران و زرشک میتواند نقش مهمی در اقتصاد دیار خاوران داشته باشد.
۱۱ محصول مزیت دار خراسان جنوبی
مهدی جعفری در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: محصولات مزیتدار خراسانجنوبی که میتوانند سود اقتصادی چندین هزار میلیاردی و در صورت صادرات میلیارد دلاری داشته باشد، ۱۱ محصول است.
رئیس جهاد کشاورزی خراسانجنوبی بیانکرد: زعفران، زرشک، عناب، پنبه، پسته، گل نرگس، برخی محصولات دامی و … از جمله این محصولات مزیتدار در دیار خاوران هستند.
وی افزود: یکی از مهمترین مسائل پیش رو برای سودآوری بیشتر محصولات مزیت دار استان تکمیل زنجیره ارزش افزود و ایجاد کارخانههای فرآوری برای آنان در خراسان جنوبی است.
جعفری ادامهداد: در مورد کارخانه فرآوری زرشک و زعفران اقدامات متعددی انجام شده و شرایط بهتری را شاهد هستیم ولی در مورد عناب مشکل مهم خام فروشی همچنان پیش روی ماست.
نگاهی به میزان تولید برخی محصولات کشاورزی خراسان جنوبی
وی افزود: سطح زیرکشت زرشک در خراسان جنوبی ۲۲ هزار و ۳۲۵ هکتار و میزان تولید سالیانه این محصول بیش از ۲۹ هزار تن در سال است.
رئیس جهاد کشاورزی خراسانجنوبی با اشاره به اینکه سطح زیر کشت زعفران در استان ۱۵ هزار و ۳۲۳ هکتار است، افزود: سالیانه به طور متوسط بالغ بر ۳۰ هزار تن زعفران در خراسان جنوبی تولید میشود.
جعفری ادامه داد: سطح زیرکشت عناب در خراسان جنوبی پنج هزار و ۲۰۰ هکتار و میزان تولید سالیانه این محصول حدود ۹ هزار و ۶۰۰ تن در سال است.
وی با اشاره به تولید محصول مهم زیتون در برخی شهرهای خراسانجنوبی گفت: در این زمینه نیز جهت درآمدزایی و سودآوری برای کشاورزان در حال حاضر چهار کارخانه روغن کشی در نهبندان و سربیشه و بیرجند راهاندازی شده است.
رئیس جهاد کشاورزی خراسانجنوبی با بیان اینکه یکی از محصولات مزیتدار خراسان جنوبی بی شک عسل است، بیان کرد: عسل بسیار خوبی در داخل استان تولید میشود که جایگاه خاصی دارد.
پیگیری اخذ برخی گواهیها برای عسل دیار خاوران
جعفری یادآور شد: در مورد عسل خراسانجنوبی پیگیر گرفتن گواهیهای لازم برای این محصول مهم استان هستیم تا در اقتصاد کشاورزی بتواند بیش از این به ما کمک کند.
رئیس جهاد کشاورزی خراسانجنوبی با تأکید بر اینکه خرما نیز یکی از محصولات مزیت دار استان به ویژه در شهرستانهای نهبندان و طبس است، بیانکرد: در این شهرستانها خرماهای مختلف مضافتی و زاهدی و … تولید میشود.
جعفری با بیان اینکه در حدود چهار هزار تن خرما طی یک سال در خراسان جنوبی تولید میشود، گفت: البته یکی از مشکلات نخل داران و بسیاری از فعالان این بخش در برخی شهرستانها نبود زیرساختهایی چون سردخانه است که در این زمینه یک سرمایه گذار ورود پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه یکی از محصولات مهم کشاورزی در خراسانجنوبی گل نرگس است، اظهار کرد: در زمستان سال ۱۴۰۰ تعداد ۹ میلیون و ۵۰۰ هزار شاخه گل نرگس برداشت شده است.
خلاء کارخانه عطرسازی از گل نرگس
رئیس جهاد کشاورزی خراسانجنوبی ادامه داد: بسیاری از گلهای نرگس خریداری شده از نرگس کاران خراسانجنوبی به کشور امارات صادر شده است چرا از نظر کیفیت و عطر و بو از نرگس شیراز مطلوبتر است.
جعفری با اشاره به اینکه یکی از خلاءهای ما برای اقتصادی شدن تولید گل نرگس بحث فرآوری و ایجاد یک کارخانه عطرسازی است، گفت: در این زمینه باید سرمایهگذار ورود پیدا کند و ما نیز حمایتهای لازم را از سرمایه گذار خواهیم داشت.
وی با بیان اینکه یکی از مهمترین محصولات صادرات محور کشاورزی خراسان جنوبی پسته است، ادامهداد: در زمینه صادرات این محصول مشکلی وجود ندارد.
رئیس جهاد کشاورزی خراسان جنوبی اظهار کرد: سطح زیر کشت پسته در خراسان جنوبی ۳۱ هزار و ۳۲۴ هکتار و میزان برداشت سالیانه آن به طور متوسط بالغ بر ۱۵ هزار هکتار است.
وی گفت: اما یکی از محصولاتی که شاید کمتر به عنوان محصول مزیتدار استان در بخش کشاورزی و دامپروری به آن نگاه میشود، شیر است.
تنها ۳۰ تن شیر در خراسان جنوبی فرآوری میشود
رئیس جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه در حال حاضر در خراسانجنوبی ۱۳۵ تن شیر تولید میشود، بیان کرد: اما متأسفانه از این میزان تنها ۳۵ تن شیر در داخل استان فرآوری میشود.
جعفری گفت: باقی شیرهای تولیدی به یکی از کارخانههای لبنی در خراسان رضوی رفته و در آنجا فرآوری میشود.
وی اظهار کرد: اگر بتوانیم در خراسانجنوبی یک پالایشگاه شیر راهاندازی کنیم بی شک میتوان از ظرفیت ۱۳۵ تن تولید شیر در استان برای اقتصادی شدن تولید این محصول و بهبود وضعیت دامداران خراسان جنوبی استفاده کرد.
رئیس جهاد کشاورزی در خراسان جنوبی با بیان اینکه بز کرکی نیز در حوزه دامپروری و کشاورزی از دیگر موارد تأثیرگذار در اقتصاد خراسان جنوبی است، بیانکرد: در سفر چندی قبل معاون وزیر جهاد کشاورزی به خراسان جنوبی برای کمک به تأمین نیروی ایستگاه بزکرکی سربیشه تصمیمات خوبی گرفته شد.
ضرورت تولید محصولات کشاورزی سالم و ارگانیک
جعفری درباره بحث صادرات محصولات مزیت دار خراسان جنوبی و مشکلات پیش روی آن نیز بیان کرد: یکی از مسائل مهم در رونق گرفتن صادرات محصولات کشاورزی چون زرشک بحث تولید محصول سالم و ارگانیک است.
وی گفت: در گذشته به واسطه آنکه نمیتوانستیم در تولید برخی محصولات کشاورزی استانداردهای مورد نیاز بازارهای هدف صادراتی را تأمین کنیم محصول زرشک ما برگشت میخورد که در مورد صیفیجات نیز در کشور رخ داد.
رئیس جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با تأکید بر اینکه در مورد زرشک در حال حاضر به سمت تولید محصول سالم و ارگانیک رفتهایم، بیانکرد: در حال حاضر انجام آزمایشهای مورد نیاز شرکتهای اروپایی در خراسانجنوبی قابل انجام است.
وی با اشاره به اینکه در مورد صادرات نگاهمان به بازار چین و افغانستان و پاکستان است، یادآور شد: البته شرایط در کشور افغانستان پایدار نیست و از این جهت باید بازارهای صادراتی متنوع و متعدد را پیش روی خودمان داشته باشیم.
نظر شما