به گزارش خبرگزاری مهر، سید امین زکی با بیان اینکه علاوه بر عملیات مکانیکی آبخیزداری، عملیات بیولوژیک در سطح ۲۰ هزار هکتار به انجام رسید، گفت: به منظور جلوگیری از تشدید خسارات وارده ناشی از سیل به مراکز جمعیتی شهری و روستایی بواسطه آورد تنه و سرشاخههای درختان ریشه کن و افتاده، ۱۰ سازه بند مشبک سرشاخه گیر بر روی رودخانههای طغیانی غرب مازندران احداث شد که عمده اعتبارات این بخش از صندوق توسعه ملی تأمین و به مصرف رسید.
رئیس اداره کنترل سبلاب و آبخوانداری منابع طبیعی نوشهر همچنین درباره وقوع سیل اخبر در مناطق کوهستانی چالوس اظهار داشت: بروز و ظهور سیل تحت تأثیر عوامل متعدد طبیعی بوده که از جمله میتوان به پارامترهای اقلیمی شامل مقدار، شدت و مدت بارندگی و پارامترهای فیزیکی حوزه آبخیز شامل وضعیت توپوگرافی، شیب، شکل حوزه، نوع و جنس خاک و سازند زمین شناسی اشاره کرد.
وی تصریح کرد: بررسی و بازدیدهای میدانی پس از سیل ششم مردادماه و تحلیل آمار بارندگی و دبی ایستگاههای مختلف درون و اطراف زیرحوزه های تحت تأثیر سیل نشان میدهد که علیرغم کم بودن میزان بارندگی، شدت بارندگی بالا بوده است.
زکی ادامه داد: در مناطق بالادست به دلیل شیب زیاد و فقر پوشش گیاهی، عمده بارش رخ داده تبدیل به رواناب و موجب بروز سیل گردید که بارش در زیرحوزه آسیابرود و بخشی از زیرحوزه دلیر قابل توجه نبوده و با توجه به اقدامات آبخیزداری انجام شده در این حوزهها خسارات وارده حداقلی بوده است.
وی با اشاره به اینکه در آبراهه اصلی زیرحوزه دلیر علاوه بر شکل گیری رواناب ناشی از بارندگی، بخشی از یخچال طبیعی واقع در بالادست در اثر گرمای هوا در چند روز قبل از وقوع سیل سست شده بود خاطر نشان کرد: در اثر بارندگی رخ داده تبدیل برف آ ب و تجمیع رواناب ناشی از بارندگی و ذوب یخچال منجر به شکل گیری حجم قابل توجه رواناب شد.
به گفته رئیس اداره کنترل سیلاب و آبخونداری منابع طبیعی نوشهر، طبق اعلام شرکت آب منطقهای استان مازندران دبی سیل اخیر برابر ۲۰۰ متر مکعب در ثانیه رسیده که در نوع خود بی سابقه بوده است.
وی در ادامه افزود: برابر آمار شرکت آب منطقهای، حداکثر دبی ثبت شده در ایستگاه هیدرومتری "واسپول "در طی ۲۷ سال گذشته، ۶۰ مترمکعب بر ثانیه بوده که دبی سیل اخیر حدود ۳.۵ برابر حداکثر دبی ثبت شده در سنوات گذشته بوده است.
زکی تصریح کرد: با توجه به وسعت کم روستاهای "پولادکوه و واسپول"، این روستاها در امتداد مسیر رودخانه گسترش یافته و عمده ساخت و سازهها نیز در حریم و بستر رودخانه شکل گرفته بود که این امر منجر به ایجاد خسارات فراوان جانی و مالی گردید.
این مقام مسئول کمبود اعتبارات بخش آبخیزداری به ویژه از محل اعتبارات استانی و مدیریت بحران را مانعی مهم در راستای توسعه اقدامات آبخیزداری در حوزه غرب مازندران برشمرد.
میزان خسارت نهایی ناشی از خرابیهای به بار آورده از سیل اخیر در بخش مرزن آباد چالوس یکهزار و ۲۰۰ میلیارد تومان اعلام شده است.
نظر شما