خبرگزاری مهر، گروه استانها: طی یک سال گذشته با وجود خشکسالیهای مراتع و عدم اجرای طرح خرید حذفی دام دامداران در خراسان جنوبی به ویژه شهرستان طبس، دامداران و عشایر این دیار با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم میکنند و منتظر اجرای دستورات لازم برای رفع مشکلات هستند.
خشکسالی در حقیقت بخش اجتناب ناپذیر از تغییرات نرمال آب و هوایی بوده و باید به عنوان پدیده قابل بازگشت و غیره قابل پیش بینی در مراتع مورد توجه قرار گیرد. از آنجایی که خشکسالی اثر مستقیم بر مراتع طبیعی دارد، بنابراین تأثیرش بر دامداری سنتی که از مراتع به ویژه مراتع بهاره و تابستانی تغذیه میکند، بیشتر است.
بر اثر خشکسالی و کمبود آب و علوفه کافی مسائل متعددی پیش میآید که منجر به لاغر شدن دامها و نامرغوب شدن پشم و پوست و گوشت و غیره میشود. عدم توان شیردهی، غیر اقتصادی شدن نگهداری دام بر اثر عوامل نامساعد که دامدار مجبور به دل کندن از دام یعنی منبع درآمد و مایه حیات زندگی خود میشود، بروز بیماریهای دام و طیور و اثرات اقتصادی و اجتماعی زیر بخش کشاورزی از پیامدهای خشکسالی در این قشر است.
سرپرست مجمع مطالبه گران شهرستان طبس با اشاره به مشکلات دامداران و عشایر در طبس در گفتگو با مهر گفت: دامداران در تهیه نهاده دامی مشکل دارند و برای فروش دام خود بر سر دوراهی ماندهاند چون از یک طرف وعدههایی برای خرید دام مازاد به گوششان میرسد و از طرف دیگر به دلیل تعلل در اجرای طرح دام مردد هستند.
علی مقدس زاده ادامه داد: دامداران و عشایر به نبود خریدار برای دامهای خود گلایه دارند و خواستارند هر چه زودتر این مشکلات از طرف مسئولان برطرف شود.
به گفته وی باید در زمینه تأمین زیر ساختهای کشتار دام و ارزیابی از مراتع برای دامهای فکری اساسی برداشته شود.
خرید نهادههای دامی از جنوب کشور
دبیر اجرایی نظام صنفی کشاورزی و نماینده دامداران خراسان جنوبی در نظام صنفی کشور هم در گفتگو با مهر به وضعیت نامناسب دامداران و عشایر استان و به ویژه شهرستان طبس به دلیل گرمای ۵۰ درجه این شهرستان اشاره کرد و گفت: در فروردین امسال در زمان برداشت گندم و جو از استانهای جنوبی خرید مستقیم کاه و یونجه از کشاورزان توسط شرکت تعاونی انجام شد.
مسعود بندگی ادامه داد: در زمان حمل نهادههای دامی توسط استانداری خوزستان مشکلاتی برای خروج صورت گرفت که با پیگیریهای فرماندار طبس و رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان این اقدام برای دامداران طبس صورت گرفت.
وی با اشاره به اینکه با خرید کاه و یونجه انبار شرکت تعاونی مملو از نهادههای دامی است، افزود: در اردیبهشت امسال بیش از ۵۰۰ تن کاه وارد طبس شد که اگر این اتفاق صورت نمیگرفت دامداران باید نهادههای دامی را با دو برابر قیمت برای دامهای خود تهیه میکردند.
بندگی ادامه داد: در حال حاضر با این اقدام هر کیلو کاه سه هزار و ۴۰۰ تومان و کاه نرم کیلویی پنج هزار و ۵۰۰ تومان در اختیار دامداران قرار میگیرد.
نارضایتی دامداران
وی با اشاره به اینکه همراهی مسئولان در خراسان جنوبی و شهرستان طبس نسبت به سال گذشته ۱۰۰ درصد افزایش داشته است، افزود: دامداران، عشایر و گاو داران همچنان ناراضی هستند چرا که دامهایشان به دلیل عدم خرید دام مازاد توسط دولت بر روی دستشان مانده است.
به گفته بندگی، تولید کنندگان و عشایر در تولید دام هیچ ادعایی ندارند و دام را تولید میکنند اما منتظر حمایتهای مسئولان هم هستند.
وی به آمار ارائه شده شده توسط سازمان هواشناسی خراسان جنوبی در مورد طبس اشاره کرد و گفت: طبس بدترین شرایط خشکسالی را در خراسان جنوبی با میزان بارندگی ۴۹.۹ میلی متر در سال زراعی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ را تجربه میکند.
نماینده دامداران خراسان جنوبی در نظام صنفی کشور خاطر نشان کرد: متأسفانه خشکسالی بیداد کرده و مراتع نابود شدهاند که با توجه به این خشکسالی از اردیبهشت مرتع داران به دامهای خود جیره میدهند.
وی بیان کرد: دامداران در حال حاضر نیاز به جیره و نهاده دامی دارند که میطلبد تا دولت مردان خراسان جنوبی و مخصوصاً طبس را ویژه ببینند.
بندگی با بیان اینکه هم اکنون در خراسان جنوبی دو میلیون رأس دام سبک وجود دارد، ادامه داد: ۷۰ هزار رأس گاو و گوساله و ۳۰ هزار نفر شتر هم توسط دامداران و عشایر خراسان جنوبی پروار میشوند.
نماینده دامداران خراسان جنوبی در نظام صنفی کشور این میزان دام سبک را در طبس ۲۲۰ هزار رأس و ۱۴ هزار رأس گاو گوساله عنوان کرد.
دیدار با وزیر کشاورزی
بندگی به درخواست خود بر اساس گلایههای دامداران و عشایر از نماینده مردم شهرستانهای طبس برای دیدار با وزیر جهاد کشاورزی اشاره کرد و گفت: با پیگیریهای انجام شده دیدار با وزیر جهاد کشاورزی در رابطه با مشکلات دامی خراسان جنوبی با حضور رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی، معاون امور دام جهاد کشاورزی، رئیس نظام صنفی و مدیر عامل اتحادیه دامداران خراسان جنوبی صورت گرفت و وضعیت حاد شهرستان طبس و دامداران خراسان جنوبی به وزیر جهاد کشاورزی اعلام شد.
وی آذوقه کم دامداران در مراتع به دلیل خشکسالی، دام مازاد دامداران و مشکلات نهادههای دامی را از جمله مشکلات مطرح شده دامداران و عشایر خراسان جنوبی برای وزیر عنوان کرد و افزود: در بین صحبتهای بنده، وزیر با معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی تماس تلفنی گرفتند و دستور دادند تا به دلیل نبود زیر ساخت در خراسان جنوبی این استان ویژه دیده شود.
بندگی خاطر نشان کرد: قولها و وعدهها از طرف وزیر و معاون داده شد و ما خوشحال بودیم تا با شخص اول کشاورزی ایران صحبت کردیم و نامه ابلاغ هم از طرف دفتر وزارت زده شده است تا خرید حذفی انجام شود.
به گفته وی، تمام مدارک و مستندات این دستور تلفنی و ابلاغ دفتر وزیر موجود است.
تعللها در خرید و مافیای دام
بندگی از اجرا نشدن و عدم ابلاغ قیمت خرید دام از طرف معاون وزیر گلایه کرد و افزود: این تعللها باعث شد تا زمان فروش دام را دامداران از دست بدهند و تا چند ماه دیگر که زمان آبستن شدن دام است خرید به ضرر دامدار میشود.
وی با بیان اینکه بر اساس این دستور دامداران بلاتکلیف ماندهاند و نمیدانند دام را در حال حاضر بفروشند و یا صبر کنند تا دولت به قیمت مناسب دام را خریداری کند، ادامه داد: دست دست کردن و تعلل معاون وزیر جهاد کشاورزی فقط برای مافیا منفعت دارد و با این اوضاع بزودی مافیا برای خرید دام ورود کرده و دام را به قیمت پایین از دامدار و عشایر خریداری میکنند.
نماینده دامداران خراسان جنوبی در نظام صنفی کشور در مورد مشکلات موجود، تصریح کرد: از مسئولان و مطالبه گران میخواهم تا هر نقطهای از خراسان جنوبی را بازدید و از نزدیک این واقعیت تلخ را لمس کنند.
وی با اشاره به اینکه خراسان جنوبی زیرساخت کامل را ندارد، افزود: در روز ۱۰۰ عدد دام سبک و۲۰ عدد گاو و شتر در کشتارگاههای خراسان جنوبی کشتار میشود و دامدار و عشایر با دامهایشان نابود میشوند.
بندگی ادامه داد: به وزیر در مورد نبود زیر ساختهای لازم برای کشتار دام در خراسان جنوبی اطلاع دادیم و پیشنهاد دادیم تا وزارت خانه لاشه دام را از خراسان جنوبی بخرد و به استانهای دیگر حمل کند.
به گفته وی مشخص نیست چه مافیایی در کار هست، مگر ما از وزیر هم بالاتر داریم، همه از وزیر تا نمایندههای استان، استاندار، پای کار هستند ولی سودی ندارد.
وی با گلایه از عدم اجرای دستور وزیر برای خرید دام حذفی دامداران و عشایر خراسان جنوبی انتقاد کرد و افزود: از نمایندگان مردم خراسان جنوبی در مجلس شورای اسلامی خواستاریم اگر این دستور نمیتواند اجرا شود، وزیر را استیضاح کنند.
سنگ اندازی برای تسهیلات
وی یکی دیگر از مشکلات پیش روی دامداران را سنگ اندازی صندوقها و بانکها برای پرداخت تسهیلات عنوان کرد و گفت: برخی از بانکها تسهیلات را برای عدهای تمدید میکنند و صندوقها این اقدام را انجام نمیدهند که همین امر توسط دیوان عدالت اداری محکوم شده است.
بندگی از عدم تسهیلات به دامداران از سوی صندوق توسعه کشاورزی به دامداران گلایه کرد و افزود این سنگ اندازی ها بر مشکلات دامدار اضافه کرده است.
وی با بیان اینکه دام بر روی دست دامدار مانده، آبرویی باقی نمانده است، افزود: ما اعتباری در برابر دامدار نداریم و وضعیت نگران کننده است که در صورت ادامه این روال دولت باید فکری بردارد.
نظر شما