به گزارش خبرگزاری مهر، خبرگزاری آمریکایی «بلومبرگ» در گزارشی به امکان سنجی احیای توافق هسته ای و در صورت تحقق آن، تاثیر ورود نفت ایران به بازار انرژی جهان پرداخت که در ادامه بخشهایی از آن را میخوانیم؛
آخرین تلاشهای اروپا در روزهای اخیر برای احیای توافق هستهای ایران با گروه ۱+۵، موجب شد تا بسیاری به این امر بیاندیشند که احتمال دارد میلیونها بشکه نفت ایران بازارهای جهانی را سیراب کند. اگر توافق پیشین مربوط به سال ۲۰۱۵ راهنمای مسیر کنونی قرار گیرد، بازگشت مجدد به برجام میتواند بسیار سریع اتفاق بیفتد.
طبق برآوردهایی که آژانس بینالمللی انرژی انجام داده، در صورت احیای توافق، ایران میتواند ظرف چند ماه فروش نفت خود را افزایش داده و عرضه این محصول را تا قبل از پایان سال به صدها هزار بشکه در روز برساند. این امر بازارهای جهانی انرژی را که طی این مدت به دلیل جنگ روسیه و اوکراین تحت فشار شدیدی قرار داشتند، بهبود می بخشد.
پس از اجرای توافق برجام در سال ۲۰۱۵ و به تبع آن کاهش تحریمها، تولید نفت خام ایران بسیار سریعتر از پیشبینی تحلیلگران، بازسازی شد. اکنون نیز با توجه به اینکه هیچ مدرکی مبنی بر آسیبدیدگی میادین نفتی یا تاسیسات آن وجود ندارد، احتمال آنکه این رخداد شگفتانگیز دوباره تکرار شود، زیاد است. افزون بر آن، این کشور یعنی ایران نزدیک به ۱۰۰ میلیون بشکه نفت خام و میعانات گازی در انبار دارد که میتواند بلافاصله پس از انجام توافق همه را به بازار عرضه کند.
نکته: مقایسه سطح تولید نسبت به ژانویه ۲۰۱۶
ایران این هفته به پیشنهاد «نهایی» برای احیای مجدد توافق سال ۲۰۱۵ پاسخ داد. اینک اتحادیه اروپا در حال مشورت با آمریکا درباره مسیر پیش رو است. این طرح که آخرین امید برای نجات این توافق به شمار میرود، با هدف محدود کردن فعالیتهای هستهای ایران در ازای کاهش تحریمها از جمله تحریمهای نفتی این کشور تهیه شدهاست.
انتظارات مثبتی که درباره بازگشت سریع ذخایر ایران به بازار وجود دارد، موجب شده که قیمت نفت خام برنت در ماه جاری زیر ۱۰۰ دلار در هر بشکه باقی بماند، سطحی که بیشتر از زمان آغاز جنگ اوکراین در فوریه از آن فراتر رفته است.
دورنمای بازگشت سریع ذخایر ایران به پایین نگه داشتن قیمت نفت خام برنت به زیر ۱۰۰ دلار در هر بشکه در ماه جاری کمک کرده است، سطحی که از زمان آغاز جنگ اوکراین در ماه فوریه همواره از این مبلغ بالاتر بودهاست.
«ایمان ناصری» مدیر بخش خاورمیانه شرکت «افجیای» و مشاور بازار نفت درباره جزئیات داراییهای نفتی ایران گفت که «از ۱۰۰ میلیون بشکه ذخیره شده، حدود ۴۰ تا ۴۵ میلیون بشکه نفت خام و مابقی میعانات نفتی است.»
وقتی که موانع فروش نفت ایران برداشته شود و زمان عرضه آن به بازار فرا برسد، مهمترین چالش راهاندازی مجدد میادین نفتی خاموش، تنظیم قراردادها، آمادهسازی کشتیها و انجام اقدامات لازم بیمهای برای ارسال این بشکهها خواهد بود.
البته ایران در طول سالهایی که تحت تحریم بوده و از تجارت جهانی منع شدهبود، همچنان روابط کلیدی خود با برخی مشتریان تجاری خود را حفظ کرده است.
مدیر بخش خاورمیانه شرکت «افجیای» افزود: ایران میتواند طی مدت حدود سه ماه پس از کاهش تحریمها، ۹۰۰ هزار بشکه در روز به تولید خود اضافه کند و تنها پس از ۶ ماه مجدداً به ظرفیت کامل تولید خود که نزدیک به ۳.۷ میلیون بشه در روز است، برسد.
بر پایه اطلاعات و دادههایی که توسط بلومبرگ جمعآوری شده، ایران در حال حاضر نزدیک به ۲.۵ میلیون بشکه در روز نفت خام تولید میکند. پس از دستیابی به توافق سال ۲۰۱۵، حدود سه ماه طول کشید تا ایران بتواند ۷۰۰ هزار بشکه در روز به تولید خود اضافه کند و تنها یک سال زمان برد تا بتواند به ظرفیت کامل خود بازگردد.
نظر شما