۲۸ مرداد ۱۴۰۱، ۱۴:۵۹

مهر گزارش می‌دهد؛

سیاه‌جوی بلای سلامتی محمدشهری‌ها/ کاشت سبزی و صیفی با طعم فاضلاب

سیاه‌جوی بلای سلامتی محمدشهری‌ها/ کاشت سبزی و صیفی با طعم فاضلاب

کرج- معضل زیست محیطی سیاه‌جوی سال‌ها است که سلامتی ساکنان محمدشهر را تهدید می‌کند و علاوه بر ایجاد بوی نامطبوع و زشت شدن سیمای شهری، منجر به آلودگی محصولات کشاورزی این منطقه شده است.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: عبور پساب‌های شهری همچون سیاه‌جوی از مزارع کاشت سبزی و صیفی‌جات در محمدشهر موجب نگرانی شهروندان در خرید و مصرف این محصولات شده است. این نهر بر خلاف نامش تا پیش از دهه ۷۰ دارای آبی زلال و شفاف بود که آب قنوات و چشمه‌های بالادست را به دشت مهرشهر منتقل می‌کرد اما با افزایش ساخت و سازها به محلی برای انتقال انواع و اقسام پساب‌ها تبدیل شده است و دیگر نمی‌توان آن را به نام نهر خطاب کرد.

سیاه جوی به طول حدود ۱۳ کیلومتر از نواحی شمالی و غربی کرج و از دل قنات‌ها و چشمه‌ها سرچشمه می‌گیرد و با عبور از آزادراه تهران - کرج – قزوین و محمدشهر در جنوب غربی کرج یعنی حاشیه زندان‌های مرکزی و قزلحصار پایان می‌یابد.

اگر سیاه جوی زمانی موجب زیبایی و طراوت منطقه پیرامونی خود شده بود اما امروز تنها در نابودی درختان میوه و مزارع نقش دارد و وجود پساب فاضلاب و زباله‌های ریز و درست چهره‌ای سیاه بر خود گرفته است که سیاهی را به منطقه می‌کشاند و اراضی را آلوده می‌کند.

سیاه‌جوی بلای سلامتی محمدشهری‌ها/ کاشت سبزی و صیفی با طعم فاضلاب

بوی نامطبوع سیاه جوی ساکنان مهرشهر، محمدشهر و ماهدشت را به ستوه آورده و محلی برای ازدیاد حشرات موذی شده است، اگرچه مسئولان سال‌ها است که برای پوشاندن این فاجعه زیست محیطی وعده می‌دهند اما این سلامتی مردم است که به خطر افتاده و آن را تهدید می‌کند.

نگران سلامتی خود هستیم

یکی از ساکنان محمدشهر در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: دیروز برای خرید سبزی به یکی از مغازه‌ها رفته بودم اما سبزی بوی خاصی می‌داد.

وی بیان کرد: به احتمال زیاد از فاضلاب برای آبیاری این محصولات استفاده می‌کنند و برای سلامتی خودمان ما نگران هستیم.

کاشت سبزی و صیفی‌جات با طعم فاضلاب

بعضاً مشاهده شده است که پساب‌های جاری در محمدشهر توسط افراد سودجو به دور چشم مسئولان برای آبیاری محصولات سبزی و صیفی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

یکی از کشاورزان محمدشهر در گفت‌وگو با خبرنگار مهر در این باره اظهار کرد: ما برای آبیاری محصولات خود از آب موتور و به صورت آبیاری قطره‌ای استفاده می‌کنیم اما برخی از افراد زمین‌های خودشان را با آب فاضلاب آبیاری می‌کنند.

سیاه‌جوی بلای سلامتی محمدشهری‌ها/ کاشت سبزی و صیفی با طعم فاضلاب

وی بیان کرد: البته اگر کسی از این پساب‌ها برای آبیاری محصولات خود استفاده کند یا محصولش خراب می‌شود یا قارچ می‌زند و در کل سلامتی مردم را به شدت به خطر می‌اندازد.

سلامت مردم در خطر است

اقدام به عملی که نه تنها سلامت جامعه را به خطر می‌اندازد، بلکه جرم هم محسوب می‌شود و پیگرد قانونی دارد؛ کبری زارع‌زاده، مسئول مرکز بهداشت غرب شهرستان کرج در گفت‌وگو با خبرنگار مهر در این باره اظهار کرد: بیشترین آسیبی که مردم ما ممکن است که ببینند از آبیاری با آب‌های آلوده است.

وی بیان کرد: آبیاری با آب آلوده در مزارعی که صیفی‌جات در آن کشت می‌شود به ویژه محصولات غذایی که به صورت خام‌خواری مورد استفاده قرار می‌گیرد سلامت مردم را به صورت زیادی در خطر می‌اندازد.

سیاه‌جوی بلای سلامتی محمدشهری‌ها/ کاشت سبزی و صیفی با طعم فاضلاب

مسئول مرکز بهداشت غرب شهرستان کرج تصریح کرد: استفاده از این محصولات به شدت خطرناک است و برای رفع این معضل باید اقدامات عاجلی صورت گیرد.

با متخلفان برخورد شدید می‌کنیم

محمد تاج‌الدینی، معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان البرز در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: بحث استفاده از پساب در کشت محصولاتی مانند پنبه یا تولید صنایع مثل چوب را داریم.

وی بیان کرد: این موارد را به طور مشخص تعریف کردیم و غیر از این اگر کسی بخواهد اقدام برای استفاده از انواع پساب‌ها چه پسابی که تصفیه نشود و چه پسابی که تصفیه شده است اما مورد تأیید همکاران ما در اداره محیط زیست و شبکه بهداشت نباشد کند از دید ما تخلف به شمار می‌رود.

سیاه‌جوی بلای سلامتی محمدشهری‌ها/ کاشت سبزی و صیفی با طعم فاضلاب

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان البرز تصریح کرد: با موارد تخلف به صورت جدی برخورد خواهیم کرد، چراکه سلامتی مردم خط قرمز ما محسوب می‌شود.

برای ساماندهی سیاه جوی طرح داده‌ایم

تخلفاتی که برای جلوگیری از آنها و حفظ سلامت جامعه طرح‌های عمرانی در دست اجرا قرار دارد، طالبی‌پور، رئیس اداره فنی و نظارت بر طرح‌های عمرانی شهرداری محمدشهر در این باره در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: شهرداری محمد طی سال گذشته در خصوص ساماندهی نهر سیاه جوی مطالعاتی انجام داده و طرح‌ها به آب منطقه‌ای برای سرپوشیده کردن و جلوگیری از معضلات احتمالی به ویژه در حوزه کشاورزی و زیست محیطی ارسال کرده است.

وی بیان کرد: منتظر تصویب این طرح‌ها هستیم تا کار را شروع کنیم.

برای ساماندهی سیاه جوی منتظر جواب آب منطقه‌ای هستیم

مهرداد حسن‌زاده، شهردار محمدشهر نیز در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: ۶ کیلومتر از مسیر سیاه جوی در حریم و محدوده شهری محمدشهر است و در انتهای شهرک بهاران وارد حریم شهر ماهدشت می‌شود، البته طی سال‌های قبل چیزی در حدود ۱.۵ کیلومتر از آن به صورت کانال سرپوشیده یا روباز ساماندهی شده است.

وی بیان کرد: برای حل این معضل سیاه جوی بودجه‌ای از مدیریت شهری اختصاص پیدا کرده است و در سال جاری نیز ۲ میلیارد تومان در این زمینه اختصاص دادیم.

شهردار محمدشهر با اشاره به مشکلی که در این زمینه با آب منطقه‌ای وجود دارد، تصریح کرد: شرکت آب منطقه‌ای البرز معتقد است که نیازی به ساماندهی سیاه جوی وجود ندارد به همین دلیل دستور کار مشخصی را برای این کار ارائه نمی‌کند.

سیاه‌جوی بلای سلامتی محمدشهری‌ها/ کاشت سبزی و صیفی با طعم فاضلاب

وی ادامه داد: همین امر باعث شده است تا ما دچار بلاتکلیفی در این حوزه شویم و دقیقاً ندانیم که باید چگونه معضل سیاه جوی را مدیریت کرد.

حسن‌زاده خاطرنشان کرد: ما در صورتی که شرکت آب منطقه‌ای چگونگی اجرای پروژه ساماندهی سیاه جوی را اعلام کند بلافاصله اقدامات عمرانی خود را آغاز خواهیم کرد.

وی گفت: البته ما دست روی دست نگذاشته‌ایم و عملیات لایروبی مسیر ۶ کیلومتری سیاه جوی را برای پیشگیری از آب‌گرفتگی‌های احتمالی عملیاتی کرده‌ایم، چراکه در غیر این صورت ممکن است خسارات جبران‌ناپذیری به وقوع بپیوندد.

شهردار محمدشهر با اشاره به هدایت آب‌های سطحی این شهر اظهار کرد: در این زمینه با توجه به اهمیت موضوع همه ساله اعتباراتی را در بودجه شهری در نظر می‌گیریم.

وی ادامه داد: برای سال جاری هم ۵ میلیارد تومان تنها به هدایت آب‌های سطحی اختصاص پیدا کرده است.

وی افزود: طی سال پیش هم هدایت آب‌های شهری با ۱۵۰ میلیون تومان اعتبار انجام شد و مطالعات مشاوره‌ای نیز صورت گرفت.

سیاه جوی باید در مدت زمان تعیین‌شده ساماندهی شود

پیش از این هم مجتبی عبداللهی، استاندار البرز در جلسه حل فوری مشکل نهر سیاه جوی در ماهدشت بر اساس بازدیدهای میدانی و مطالبات مردمی اظهار کرد: سال‌های متمادی است که مردم بویژه در محدوده ماهدشت از مشکلات نهر سیاه جوی رنج می‌برند.

وی ادامه داد: این مطالبه و نیاز به حق مردمی در چند دهه مغفول مانده است، چراکه همواره بهانه‌هایی مانند کمبود اعتبار و عدم هماهنگی‌های بین بخشی مطرح بوده است.

سیاه‌جوی بلای سلامتی محمدشهری‌ها/ کاشت سبزی و صیفی با طعم فاضلاب

عبداللهی گفت: اکنون با توجه به تقسیم کار صورت گرفته و برنامه ریزی و اقدام از سوی شرکت آب منطقه‌ای استان باید شهرداری‌های مربوطه به وظایف خود عمل کنند.

وی افزود: در شرایط فعلی ماهدشت با بحران مواجه است از این رو مقرر شد که فاز آخر پروژه را در مرحله اول اجرایی کنیم.

استاندار البرز گفت: البته باید چشم‌انداز و برنامه نهایی مد نظر قرار گیرد و برنامه در این منطقه علاوه بر اینکه فوری باید عملیاتی شود ضرورت دارد که طبق اصول کلی باشد.

وی افزود: ساماندهی مسیر این رودخانه فصلی از ابتدا تا انتها مد نظر است و مرحله به مرحله پیش خواهد رفت.

مسئولان یک بار برای همیشه معضل را حل کنند

سیاه جوی همانطور که گفته شد به معضل زیست محیطی با شعاعی گسترده برای ساکنان جنوب کرج و همچنین اراضی کشاورزی تبدیل شده است، بنابراین از مسئولان انتظار می‌رود تا با دیدی صحیح در راستای منافع مردم گام برداشته و این معضل را رفع کنند.

درخواست‌های مکرر ساکنان جنوب کرج برای ساماندهی این معضل نشان از آن دارد مردم از آلودگی زیست محیطی سیاه جوی به ستوه آمدند و مسئولان نیز در جواب این اعتراض‌ها قول‌های مختلفی داده‌اند.

قول‌ها و وعده‌هایی که در صورت عملی شدن آنها شهروندان می‌توانند با آسودگی بیشتری مایحتاج روزنامه خود همچون سبزی و صیفی‌جات تهیه و مصرف کنند و نگران آن نباشند که با مصرف این محصولات به انواع اقسام بیماری‌ها به ویژه گوارشی مبتلا شوند.

کد خبر 5566975

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha