تحلیلگر سیاسی عراقی در گفتگو با مهر تشریح کرد:

دشمنان در اطراف عراق کمین کرده‌اند/آینده عراق چگونه خواهد بود؟

دشمنان در اطراف عراق کمین کرده‌اند/آینده عراق چگونه خواهد بود؟

تحلیلگر سیاسی عراق با اشاره به بن بست سیاسی در این کشور گفت: برای برون رفت از بن بست سیاسی باید از تجربه عقلا در میان گروه های سیاسی شیعی استفاده کرد.

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل - وداد زاده بغلانی: اوضاع سیاسی در عراق همچنان با گذشت چند ماه از برگزاری انتخابات دهم اکتبر گذشته بغرنج است.پس از برگزاری انتخابات پارلمانی عراق در اکتبر ۲۰۲۱ و عدم موفقیت در انتخاب رئیس جمهور و نخست وزیر، اوضاع این کشور روز به روز پیچیده‌تر و بحرانی‌تر می‌شود.

در همین خصوص وداد زاده بغلانی خبرنگار مهر با حیدر الموسوی تحلیلگر سیاسی عراقی گفتگویی را انجام داده است که مشروح آن در ذیل می‌آید:

** برخی طرف‌ها با ممانعت از توافق کُردها در مورد انتخاب کاندیدای ریاست جمهوری، چه اهدافی را دنبال می‌کنند؟

به اعتقاد من هدف اصلی برخی گروه‌ها ممانعت از تشکل دولت جدید و تمدید دوران نخست وزیری مصطفی الکاظمی نخست وزیر پیش برد امور است، البته شاید اهداف خارجی هم در دل آن نهفته باشد تا از این رهگذر موافقت لازم برای دور جدید نخست وزیری الکاظمی کسب شود. این واقعیتی است که ما اخیراً شاهد آن بودیم، زمانی که عادل عبدالمهدی نخست وزیر پیشین از سمت خود کناره گیری کرد، اقدامات رئیس جمهور در زمینه مخالفت با کاندیداهای نخست وزیری از طرف فراکسیون شیعی واضح بود، در حالی که این اقدام خارج از چارچوب قانون اساسی بود. بنابراین به باور من هدف از وقت کشی و مانع تراشی برخی گروه‌ها و تأخیر در انتخاب رئیس جمهور، تداوم دولت فعلی برای طولانی‌ترین زمان ممکن است و نکته دیگر قانع کردن گروه‌های سیاسی برای دور جدید نخست وزیری الکاظمی است.

** طرفداران جریان صدر با یورش به منطقه سبز و ساختمان پارلمان چه اهدافی را دنبال می‌کنند؟

به نظر من برادران جریان صدر احساس می‌کنند که استعفای آنها از پارلمان اقدام نادرست و شتابزده بوده است و درخواست‌ها در مورد نمایندگان مجلس از طریق اعتصاب و انحلال پارلمان و برگزاری انتخابات زود هنگام برای ترسیم مجدد نقشه سیاسی در راستای خواسته‌های برادران جریان صدر صورت می‌گیرد.

از طرف دیگر معتقدم که آنها در این مسئله موفق نشدند و نیاز دارند که به عنوان جریان تأثیرگذار در تشکیل دولت عراق باشند و باید در انتخاب شخص نخست وزیر از لحاظ سیاسی دخیل باشند، همچنین در دولت آینده نیز مشارکت فعال داشته باشند. گروه سیاسی در سطح جریان صدر نمی‌تواند از صحنه سیاسی به دور باشد در نتیجه این مسئله کاملاً آشکار است که جریان مذکور توانایی بالقوه تعطیلی دولت عراق، پارلمان و مانع تراشی در برابر تشکیل دولت را دارد.

** پس از انتخاب محمد شیاع السودانی به عنوان کاندیدای نخست وزیری از طرف چارچوب هماهنگی شیعی و حمایت اکثریت فراکسیون‌های سیاسی سُنی و کُرد از او، تداوم هرج و مرج در عراق به نفع چه کسی است؟

به باور من اولین کسی که از این شرایط نفع می‌برد مصطفی الکاظمی و دولت اوست. ذینفع دیگر این شرایط قدرت‌های خارجی هستند که تلاش می‌کنند بی ثباتی در عراق تداوم داشته باشد. در حال حاضر عراق بدون دولت یا حداکثر با دولت پیشبرد امور اداره می‌شود، پارلمان و نهادهای قانون اساسی تعطیل شده، هیچ پروژه‌ای دنبال نمی‌شود، قانونگذاری وجود ندارد، نظارتی نیست و هیچ ساز و کاری از طرف دولت عراق برای سرمایه گذاری وجود ندارد. همه اینها نکات واضحی است که نشان می‌دهد تلاش‌هایی برای ایجاد هرج و مرج و گرفتن فرصت از عراق و عراقی برای استفاده از مرحله کنونی وجود دارد، بنابراین این یک طرح خارجی برای اشغال عراق و تخریب زیرساخت‌های این کشور و مانع تراشی در برابر دولت برای ایجاد زیرساخت‌ها است و نشانه واضحی وجود دارد که برخی سیاست خاصی را در عراق دنبال می‌کنند و اینکه دولت‌های موجود در عراق وابسته به غرب باشند.

** به نظر شما بعد از این رخدادهایی که عراق شاهد آن بوده است، آینده عراق چگونه خواهد بود و به چه سمتی خواهد رفت؟

من فکر می‌کنم که این اتفاقات ما را بر سر دو راهی قرار داده است، نخست اینکه در صورت تداوم وضع موجود شرایط به سمت ادامه تنش و رقابت میان گروه‌های شیعی پیش برود و اگر گروه‌های شیعی به سمت تنش کشیده شوند و نیروهای امنیتی نیز مشغول این شرایط شوند، این امکان وجود دارد که گروه تروریستی داعش از فرصت استفاده کرده و به دنبال کنترل بر برخی استان‌ها، شهرها و روستاها برآیند.

برخی گروه‌های سیاسی وجود دارند که می‌خواهند دولت مختص آنها باشد، گروه دیگری نیز هست که کشور و دولت عراق را حق مسلم خود می‌داند و از هر فرصتی برای سلطه بر عراق استفاده می‌کند و به سازمان ملل و شورای امنیت مراجعه می‌کند تا با اعلام دولت اضطراری، بار دیگر فرصت بازگشت خود به قدرت را فراهم کند.

همچنین مسیر دیگری وجود دارد که به عقلای گروه‌های شیعه بستگی دارد. آنها باید در طرح‌های ذکر شده هوشیار باشند و بدون هیچ گونه پیش شرطی از جانب طرفین بر سر میز مذاکره بنشینند و منفعت کشور و شهروند عراقی را در مذاکرات و تعاملات خود در اولویت قرار دهند که در نتیجه آن تفاهم لازم برای تشکیل دولت همبستگی عراق ایجاد می‌شود، دولت قدرتمندی که توانایی ارائه خدمات به شهروندان عراقی را دارد مانع از تلاش‌های کسانی می‌شود که سعی دارند از آب گل آلود ماهی بگیرند. دشمنانی در اطراف عراق کمین کرده اند که ما در دوره اخیر دیدیم، چگونه اقدام به بمبگذاری و اعزام عناصر انتحاری کردند، آنها ساز و کاری برای هزینه کردن جهت تخریب روند سیاسی و امنیتی در داخل عراق دارند، بنابراین اگر به اهداف مورد نظر برسند عراق برای همه عراقی‌ها ناامن خواهد شد.

کد خبر 5568928

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha