۹ شهریور ۱۴۰۱، ۱۱:۴۵

یادداشت مهمان؛

امام موسی صدر بر جامعه مقاوم تأکید داشت

امام موسی صدر بر جامعه مقاوم تأکید داشت

نماینده جنبش أمل لبنان در ایران می‌گوید امام صدر بر جامعه مقاوم تأکید می‌کرد و معتقد بود که در برابر دشمن باید جامعه مقاوم داشت.

خبرگزاری مهر _ گروه فرهنگ و اندیشه:‌ صلاح فحص، نماینده جنبش أمل لبنان در ایران به مناسبت چهل‌وچهارمین سالِ ربوده شدن امام موسی صدر یادداشتی نوشته که برای انتشار در اختیار خبرگزاری مهر قرار گرفته است.

مشروح این یادداشت را در ادامه می‌خوانید:

«اکنون ۴۴ سال از ربودنِ امام موسی صدر می‌گذرد. بسیار با این پرسش روبه‌رو می‌شوم که بعد از گذشت بیش از چهار دهه از فقدانِ امام صدر درعرصه‌های سیاسی و اجتماعی و فرهنگی و علمی، آیا هنوز اندیشه و عمل او ارزش بیان و بررسی را دارد؟ آیا او حرفی دارد که هنوز طراوت و تازگی داشته باشد؟ پاسخ من به این سوال در یک کلمه این است که: بلی. من گمان می‌کنم برخی از وجوه اندیشه و عمل امام صدر همچنان می‌تواند به ما کمک کند و ارزش بررسی و معرفی را دارد.

یکی از مسائلی که واجد ارزش بررسی و معرفی دارد، نگاه امام صدر به مقاومت است. مقاومت موضوعی نیست که به سادگی بتوان از آن گذشت. اگر چند دهه پیش مقاومت برای لبنان و، خصوصاً جنوب آن، به دلیلِ کیلومترها مرز با دشمنِ صهیونیستی امری ضروری بود، امروز دیگر هم‌مرزی با دشمن چندان مطرح نیست. راه‌های نفوذ دشمن دیگر فقط نظامی و آن هم مستقیماً از جانب خودش نیست. به بیان دیگر، امروز هم راه‌های فشار و حمله دشمن فراتر از راهِ نظامی نیست و هم در بیشتر مواقع خودش مستقیماً وارد عرصه نظامی نمی‌شود و گروه‌های دیگر را هدایت می‌کند.

حمله دشمن از راه‌های غیرنظامی، خصوصاً اقتصادی، نشان می‌دهد که در مقابلِ آن باید مقاومت چندبعدی باشد. این دقیقاً همان چیزی است که پنج یا شش دهه پیش امام صدر متذکر شد. امام موسی صدر معتقد بود که مقاومت فقط بُعد نظامی ندارد و به ابعاد اقتصادی و فرهنگی مقاومت نیز توجه داشت. به یک معنا او نگاهی شامل‌نگر به مقاومت داشت و بر آن بود که باید همه این ابعاد را با هم دید.

به نظر می‌رسد امروز در عمل درستی نگاه امام صدر اثبات شده است. او تلاش فراوانی می‌کرد تا برای شیعیان شغل ایجاد کند و سطح اقتصاد آنان را ارتقا دهد؛ او به آموزش و پرورشِ کودکان و نوجوانان اهمیت می‌داد و حتی خود که مجتهد بود در دبیرستان‌های لبنان به تدریس پرداخت؛ او تلاش می‌کرد تا دانشِ عمومی و دینیِ عموم مردم را بالا ببرد؛ او بر عمران و آبادی تأکیدی همیشگی داشت. وقتی به این ابعاد نگاه بکنیم، به کلیدواژه‌ای مهم در ادبیاتِ امام صدر می‌رسیم و می‌توانیم درکی عمیق‌تر از آن داشته باشیم. این کلیدواژه «جامعه مقاوم» است.

امام صدر بر جامعه مقاوم تأکید می‌کرد و معتقد بود که در برابر دشمن باید جامعه مقاوم داشت. این تعبیر امام صدر نمودار همان چند بعدی و چند وجهی بودن مقاومت است. به بیان دیگر، فقط تقویتِ بعد نظامی برای ایستادگی در مقابل دشمن کافی نیست. شاید جالب توجه باشد که تأکید امام صدر بر علم هم در این زمینه اشاره‌ای بکنم. او در مراسم موفقیت علمی یکی از دانش‌آموزانِ شیعه لبنانی گفت که در جهان امروز قوی به ضعیف رحم نمی‌کند و برای اینکه در این جهان بتوانیم باقی بمانیم، راهی جز توجه به علم و پیشرفت علمی نداریم.

اما علاوه بر همه این‌ها، نکته شایان توجه دیگری هم در رویکرد امام صدر به چشم می‌خورد. او توجه به همزیستی و همگرایی را هم یکی از ابعادِ مقاومت تلقی می‌کرد. لبنان را همه گرایش‌های دینی و فرقه‌ای‌شان هم‌سرنوشت می‌دید و حتی نفس همین همزیستی را نفیِ دشمن صهیونیستی تلقی می‌کرد.

برخی گفته‌اند این رویکرد جنبه لبنانی دارد و علتِ آن وجودِ فرقه‌های متعدد مذهبی در این کشور است. اما من می‌خواهم بگویم این نگاه بسیار محدودنگر و کوته‌بینانه است. آیا امروز ایران و عراق و سوریه و لبنان و در مرحله بعد عربستان و مصر و کویت و قطر و امارات و… هم‌سرنوشت نیستیم؟ بگذریم که می‌شود حتی نگاهی شامل‌تر داشت و غیرمسلمانان مظلوم را هم در این دایره دید. از این رو همگرایی و گفت‌وگو راه پیش روی ماست و البته، امام صدر می‌گفت راهی جز گفت‌وگو نیست.»

کد خبر 5578030

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha