خبرگزاری مهر، گروه استانها - اعظم سالار: اورژانس اجتماعی میکوشد تا از بروز بحرانهای فردی و روانی با ورود کارشناسانه بکاهد اما همه شهرستانهای استان سمنان دارای این امکان نیستند حالا بهزیستی اما به دنبال توسعه آن است.
استانی که به واسطه چندین عامل از جمله خشکسالی، مهاجرت، حضور پرشمار مهاجران از استانهای شمالی و جنوب شرقی و همچنین کشورهای همسایه، بیکاری و… بیش از هر زمان دیگری مستعد بروز آسیبهای فردی و در نتیجه اجتماعی است.
رسالتهای بهزیستی
کارشناسان اعتقاد دارند که امروز در جامعه کوچک استان سمنان شاهد آسیبهای اجتماعی زیادی هستیم و درست است که نمیتوان همه آنها را یک شبه از بین برد اما میتوان با راهنمایی، هدایت و کنترل، سمت و سوی بهتری داد تا حتیالامکان از پدید آمدنشان برای افراد دیگر جلوگیری کرد. مشکل اما اینجا است که اورژانس اجتماعی در چهار شهرستان از هشت شهرستان استان سمنان فعال است و این کار را برای خدمت رسانی به تمام استان دشوار میکند.
در خصوص آسیبهای اجتماعی شاهد برنامههای مختلف از سوی دستگاههای اجتماعی ذیربط هستیم اما همه در سطحی هستند که صرفاً برای ترویج فرهنگ خود مراقبتی در برابر مسائلی مانند اعتیاد کارکرد دارند و هیچ دستگاهی به جز بهزیستی در میانه میدان قرار ندارد. از سوی دیگر باید گفت بهزیستی نیز با کمبود و فرسودگی ساختمانها و خودروها و.. روبرو است که به نظر میرسد باید در این زمینه نیز کاری جدی را صورت داد.
این موضوع دارای دو جنبه دارد از یک سو خوب است چرا که بهزیستی به خصوص با اورژانس اجتماعی، ورودی کارشناسانه و آگاهانه به موضوعات اجتماعی دارد و از یک سو بد است چرا که تمام بار دوش مقابله، با بهزیستی است و دیگر ارگانها صرفاً نظاره گر هستند. برای بررسی همه این موارد با ساره امیر جان معاون اجتماعی بهزیستی استان سمنان و در واقع قلب اورژانس اجتماعی سمنان به گفتگو نشستیم.
*در ابتدا درباره اورژانس اجتماعی بگویید
اورژانس اجتماعی ۱۲۳ سازمان بهزیستی امکانی است که مردم میتوانند با آن تماس و برای حل مشکلات خود به صورت رایگان از کارشناسان مشاوره بگیرند از ابتدای امسال تا بیستم شهریورماه، ۷۸۸ نفر با خط ۱۲۳ تماس گرفتند، بیشترین تماسها هم به ترتیب مربوط به شهرستانهای سمنان، شاهرود، گرمسار و سپس دامغان بوده است.
از این شمار تماسها چند درصد زن و چند درصد مرد بودند؟
در بین تماس گیرندگان طبق دادههای آماری تا بیستم شهریورماه ۹۳ درصد زن و شش درصد مرد بودهاند که البته از سنین مختلف نیز مختلف نیز تماس گیرنده به سامانه ۱۲۳ استان سمنان وجود دارد.
*بیشترین مشکلاتی که توسط افراد مطرح شده است در چه زمینههایی بوده است؟
افراد نیازمند به منابع اجتماعی درون سازمانی و به خصوص اختلافات حاد خانوادگی بیشترین میزان تماسها را با ۱۲۳ در سال جاری داشتهاند از سوی دیگر کودک آزاری و همچنین افکار و اقدام به خودکشی در رتبه بعدی بیشترین فراوانی تماسهای مردم استان سمنان با اورژانس اجتماعی را تشکیل میدهد. موضوعاتی که سعی شده تا بهترین مشاورهها به آنان داده شود.
چند نفر در استان سمنان در اورژانس ۱۲۳ مشغول ارائه خدمات به مردم هستند؟
۴۰ نفر با این مجموعه در سراسر استان سمنان همکاری میکنند که البته همگی افراد دوره دیده و توانمندی هستند و میتوانند بهترین مشاوره و ورودها را داشته باشند.
اهداف اصلی اورژانس اجتماعی چیست؟
کنترل و کاهش بحرانهای فردی خانوادگی و اجتماعی از جمله مهمترین موضوعاتی است که اورژانس اجتماعی اصلاً برای آن ساخته شده است. در کنار این موضوع بحث ارائه خدمات تخصصی به خصوص در آسیبهای اجتماعی و حتی مداخله اثر مند و به موقع و در دسترس به منظور کاهش جرایم و جلوگیری از تشدید بحران و آسیبهای اجتماعی از دیگر رسالتهای اورژانس اجتماعی است.
کاهش صدمات بر اقشار در معرض آسیب را باید دیگر رسالت اورژانس اجتماعی دانست که البته اهمیت بسیاری نیز دارد در کنار این موارد میتوان به ارتقای توانمندیهای افراد در معرض آسیب و آسیب دیده اجتماعی برای مقابله با مسائل فردی و اجتماعی نیز اشاره کرد که بخشی از رسالتهای اورژانس اجتماعی ۱۲۳ است.
در خصوص اقدامات اجرایی در اورژانس اجتماعی توضیح دهید؟
پذیرش و ارائه خدمات تخصصی مددکاری، روانشناسی از جمله اقدامات مهم اورژانس اجتماعی در استان سمنان بوده است از سوی دیگر ترخیص و پیگیری پس از ترخیص و نظارت و ارزیابی از اقدامات اجرایی در اورژانس اجتماعی هستند که صورت میگیرند چرا که اعتقاد داریم افراد بعد از پروسه درمان نیز نیازمند رسیدگی و مشاوره هستند تا شاهد تکرار آسیبها برایشان نباشیم.
*آیا اورژانس اجتماعی در استان سمنان خدمات سیار هم ارائه میدهد؟
بله؛ ارائه خدمات اورژانس اجتماعی به صورت سرپایی و در محل با وسیله نقلیه متحرک و یا به صورت پایگاه ثابت و موقتی در نقاط پرتراکم و مناطق آسیب زا شهری به صورت خدمات سیار انجام میشود به این شکل که در محلها حضور پیدا میکند و برای رفع مشکلات و مسائل اجتماعی و آسیبها کوشش میکند.
*در خصوص مشکلات و کمبودهای اورژانس اجتماعی توضیح دهید؟
تقاضا برای گسترش زیرساختهای اورژانس ۱۲۳ در سایر شهرستانهای استان سمنان شامل سرخه، آرادان، میامی و… یکی از سیاستهای بهزیستی استان سمنان است البته این موضوع منوط به اعتبارات اختصاصی و دریافت مجوز است اما به صورت جدی و به عنوان یک سیاست کلی توسط ما دنبال میشود.
خدمات اورژانس اجتماعی در حال حاضر فقط در چهار شهرستان سمنان، شاهرود، گرمسار و دامغان به صورت شبانه روزی است و متأسفانه فعلاً امکان ارائه خدمات در کل استان وجود ندارد. از سوی دیگر باید گفت بهزیستی با کمبود نیروی انسانی متخصص نیز روبرو است که کار را برای ما دشوار کرده است.
از دیگر موانع توسعه و گسترش خدمات اورژانس اجتماعی بهزیستی استان سمنان وجود ساختمانهای قدیمی و مستهلک اورژانس اجتماعی است همچنین ما نیاز به جذب مشارکتها به منظور توسعه خدمات مداخله در بحران و اورژانس اجتماعی نیز داریم که اگر صورت گیرد میتواند نتایج خوبی داشته باشند.
برنامههایی که برای اورژانس اجتماعی در استان سمنان دارید؟
تقویت و توسعه اورژانس اجتماعی نخستین برنامه ما است همچنین ما بر ایجاد اورژانس اجتماعی در شهرستانهای فاقد این امکان نیز تمرکز کرده ایم که بتوانیم اشاعه خدمات را در این شهرستانها هم داشته باشیم از دیگر برنامههای آتی ما باید به تقویت ارائه مداخلات تخصصی نیز اشاره کرد.
بهزیستی در اورژانس اجتماعی ۱۲۳ همچنین هم افزایی بین دستگاههای همکار، تقویت پرسنل با ارائه آموزشهای تخصصی را نیز دنبال میکند تا بتوانیم کیفیت بهتری از خدمات را ارائه کنیم.
نظر شما