خبرگزاری مهر، گروه استانها- اعظم محبی: همزمان با گسترش زندگی شهرنشینی و توسعه شهرها، چالشها و دغدغههای شهروندان رو به افزایش بوده و یکی از مهمترین مشکلاتی که در روزها و سالیان اخیر زندگی را بر مردم سخت و بغرنج کرده، معضل «ترافیک» است.
گرگان مرکز گلستان هم به عنوان دومین شهر پرجمعیت شمال کشور سالها با مشکل ترافیک روبرو بوده و این معضل در روز و هفتههای اخیر مشهودتر شده است.
با بازگشایی مدارس و دانشگاهها و بازگشت مجدد دانش آموزان و دانشجویان به کلاس درس، تردد خودروها در سطح شهر افزایش یافته و این چالش خود را بیشتر نشان میدهد.
شرایط ترافیکی این روزهای گرگان اسفناک بوده و این معضل صرفاً به هسته مرکزی و خیابانهای اصلی شهر محدود نمیشود بلکه تمام گوشه و کنار شهر ۳۵۰ هزار نفری گرگان در اغلب اوقات روز با این چالش روبرو است.
به زعم کارشناسان، افزایش روزافزون خودروها و نبود رویکرد مناسب برای تعریض یا بازگشایی معابر در گرگان، از اصلی ترین دلایل افزایش ترافیک در مرکز گلستان است، موضوعی که طی دو سال اخیر به دلیل غیرحضوری بودن مدارس و دانشگاهها خود را کمتر نشان داد اما هم اکنون این درد کهنه گرگان خود را نمایان کرده است.
با وجود آنکه حل چالشهای روزمره شهروندان از اصلی ترین وظایف مجموعه مدیریت شهری است اما مدیران متولی این بخش تمام همت و مساعی خود را به موضوع گردشگری و توسعه طرحهایی همچون تله کابین و شهربازی متمرکز کرده و از معضل ترافیک غافل شدهاند؛ موضوعی که هنگام بحران فعالیت دستگاههای خدمات رسان را دچار چالش خواهد کرد.
اهالی گرگان بر این باور هستند که حل مشکلات ترافیکی گرگان با برگزاری نشست و جلسه برطرف نمیشود بلکه باید به طور خاص زیرساختهای ترافیکی شهر بهسازی شود. توسعه حمل و نقل عمومی مانند تاکسی و اتوبوس و یا تلاش برای بهره گیری از خطوط بی آر تی و تراموا از جمله مباحثی است که میتواند راهگشای مشکلات ترافیکی گرگان باشد.
بازگشایی معابر جدید و یا تعریض خیابانهای موجود و اجرای طرحهای زوج و یا فرد و همچنین حذف برخی طرحهای زائد مانند پارکومتر در خیابانهای یک طرفه و ساماندهی وانت بارها و دستفروشان از جمله مهمترین راهکارهای بهبود و روان سازی ترافیک گرگان است.
پروژههایی فاقد پیوستهای ترافیکی
یک کارشناس ارشد مهندسی ترافیک در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: یکی از مهمترین معضلات ترافیکی شهر گرگان بحث عارضه سنجی ترافیکی است؛ عارضه سنجی، یعنی بررسی و مطالعه تأثیر احتیاجات یک کاربر، پس از احداث یک ساختمان با کاربری خاص، تا هم دسترسی و تردد مطلوب داشته و هم شبکه دچار کمترین فشار شود.
اجرای پروژههایی بدون پیوست ترافیکی کلاف ترافیک گرگان را روز به روز پیچیدهتر میکند مرتضی بالویی افزود: با وجود اهمیت این موضوع اما آن چنان که باید این مسأله مهم قلمداد نمیشود و در سطح شهر، شاهد اجرای پروژهها و یا تغییر کاربریهایی هستیم که فاقد پیوست ترافیکی بوده و در نتیجه روز به روز کلاف ترافیک شهری را پیچیدهتر میکند.
وی بیان کرد: میدان شهرداری که به عنوان میدان مرکزی شهر گرگان بوده در ساعات اوج با سنگینی ترافیک مواجه است؛ آیا بررسی شده در آینده نزدیک و بهره برداری از پروژه بزرگی مانند پاساژ میامی چه شرایطی برای این میدان رقم میخورد؟
بالویی در خصوص پارکینگها هم گفت: موقعیت پارکینگها باید به گونهای باشد که در محل قرارگیری ایستگاههای حمل و نقل عمومی بوده و از دسترسی مناسبی به معابر مجاور برخوردار باشند در غیر این صورت کارایی نخواهند داشت.
این کارشناس ارشد مهندسی ترافیک با انتقاد از شعار شهر انسان محور و عدم توجه به این موضوع از سوی مسئولان، گفت: وقتی از شهر انسان محور صحبت میکنیم یعنی به همه انفس ساکن در شهر مانند رانندگان خودرو، راکبان موتورسیکلت، دوچرخه سواران و دیگر کاربران باید توجه کنیم و طبیعی است که در یک شهر حقوق همه این گروهها باید مورد توجه قرار بگیرد.
بالویی بیان کرد: شهری که در آن تردد عابران پیاده نسبت به سایر وسایل نقلیه در اولویت قرار دارد و احداث پلهای عابر پیاده در سطح شهر بعضاً افتخار قلمداد میشود، شهر انسان محور نیست.
اولویت حفظ شرایط موجود است
فرماندار گرگان هم در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: با توجه به حجم ترافیک خیابانهای گرگان تلاش میکنیم شرایط موجود ترافیکی را حفظ کنیم.
عیسی پایین محلی با توضیح اینکه نظارت جدی بر ساخت و سازها ادامه داشته تا سبب تشدید ترافیک نشود، افزود: تعریف سازهها و بارگذاریهای جدید نباید سبب بار ترافیکی بر شهر شود.
پایین محلی عنوان کرد: برای شروع پروژهها، مالکان ابتدا باید مصوبه شورای ترافیک را اخذ کرده و تمام موارد لحاظ شود و سپس وارد عملیات ساخت و ساز شوند.
وی بیان کرد: در ساعات صبح و یا در هنگام تعطیلی مدارس در برخی مناطق شهر با ترافیک سنگینی مواجه هستیم که حتی ممکن است جان برخی شهروندان را هم به مخاطره بیندازد، بنابراین قبل از هرگونه ساخت و ساز مدارس، اصناف و غیره باید بررسی شود که انجام آن بار ترافیکی در منطقه ایجاد نکند.
اجرای طرحهای ترافیکی
رئیس شورای اسلامی شهر گرگان هم در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: اولین اقدامی که در سال دوم شورای فعلی انجام شد نشست با پلیس راهور برای بررسی معضل ترافیک بود.
ناصر گرزین افزود: طرحهایی برای مدیریت ترافیک در این جلسات مطرح و مقرر شد برای بررسی بیشتر، هفته آینده هم جلسهای داشته باشیم و به جمع بندی برسیم.
وی بیان کرد: بخشی از ترافیک شهر مربوط به حفاری برخی از دستگاههای اجرایی است که تأکید شد روند این عملیات تسریع شود.
گرزین ادامه داد: برخی طرحهای ترافیکی مانند یک طرفه کردن خیابان امام زاده عبدالله (ع)، ترافیک را کنترل کرده و میتوان آن را در خیابان شهدا و شهید رجایی و غیره هم اجرایی کرد.
طبق گفته وی بازگشایی برخی معابر و مدیریت هوشمند ترافیک و ایجاد راههای موازی از جمله راهکارهایی است که توسط مدیریت شهری دنبال میشود.
به گزارش مهر، شهروندان گرگان انتظار دارند در ازای پرداخت عوارض و مالیات از حداقل امکانات و رفاهیات در شهر برخوردار باشند لذا باید دستگاههای متولی با اجرای سیاستهای درست مانند خارج کردن ادارات از هسته اصلی شهر، مدیریت هوشمند ترافیک و غیره به روان سازی تردد خودروها کمک کنند.
نظر شما