به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام حسین نیساری شامگاه شنبه در جمع خبرنگاران اظهار کرد: حدود ۳۰ درصد از اراضی شهرستان کاشمر موقوفه است و البته با این درصد، کاشمر به عنوان دومین شهرستان وقفی در استان خراسانرضوی شناخته میشود و کل موقوفات کاشمر از ابتدا تاکنون حدود ۱۴۰۰ مورد به ثبت رسیده است.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه کاشمر بیان کرد: بخش عمده این موقوفات، وقفهایی است که باید در ماه محرم و صفر هزینه شود و بخش دیگر از موقوفات در مساجد، حوزه علمیه و اماکن متبرکه مانند امامزادهها صرف میشود.
وی با بیان اینکه موقوفه ابن علی کاسفی از قدیمیترین و بزرگترین وقفهای شهرستان کاشمر است، گفت: این موقوفه به مدت ۵۰۱ سال قدمت دارد و آب و اراضی کشاورزی بخش عمدهای از این موقوفه بوده که در زمان خود وقف شده است امّا در حال حاضر بخش عمدهای از این اراضی در محدوده شهری قرار گرفته و به عنوان منطقه مسکونی در اختیار مردم است.
نیساری از خارج شدن ۲۰ درصد از موقوفههای این شهرستان از حیز انتفاع خبر داد که ۹۰ درصد از آنها مربوط به بخش کشاورزی است.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه کاشمر افزود: وقف به عنوان یکی از راهکارهای دین مبین اسلام در راستای رفع نیازهای اجتماعی معرفی شده است.
وی گفت: اولین واقف نبی مکرم اسلام و سپس ائمه اطهار (ع) بودند که مردم را در راستای رفع نیازهای اجتماع در هر زمانی تشویق میکردند.
نیساری افزود: شاید زمانی به این گونه ساز و کار اداری وجود نداشت، در گذشته بسیاری از اماکن اموزشی، حوزههای علمیه، بیمارستان، مسجد، حسینه، راه، پل، حمام و …از طریق وقت احداث میشدند.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه کاشمر اظهار کرد: اگر مسئولان ادارات بعد از انقلاب برای رفع نیازهای کاری به حوزه وقف ورود پیدا میکردند شاید امروز شرایط بسیار بهتری را در ادارات شاهد بودیم.
وی تصریح کرد: امروزه وقف در حوزه محیط زیست یکی از ضرورتهایی است که رهبر معظم انقلاب هم بر آن تاکید دارند.
نیساری وقف کتاب و کتاب خوانی را یکی از وقفهای ضعیف در شهرستان کاشمر دانست و گفت: اگرچه در حوزه قران طی سالهای گذشته مشکلاتی داشتیم اما طی ۴ تا ۵ سال اخیر بالغ بر ۲۰ موقوفه در این حوزه به ثبت رسیده است گرچه هنوز این ۲۰ موقوفه درامدی ندارند اما در آینده نزدیک میتواند گره گشای بسیاری از مشکلات ما در امور قرآنی باشد.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه کاشمر خاطرنشان کرد: یکی از مشکلاتی که هنوز با آن روبرو هستیم و برخی افراد دلسوز مطرح و از سویی از این مطالب سو استفاده میکنند در خصوص هزینه کردن درآمد موقوفات در خارج از شهرستان است در صورتی که سازمان اوقاف به عنوان یک مسئولیت شرعی و قانونی و از این جهت که امانتدار واقفین هستیم چنین اجازهای نداریم که یک ریال از درآمد موقوفات بخواهد خارج از شهرستان هزینه شود مگر اینکه واقفی وقف خودش را برای خارج شهرستان وقف کرده باشد.
وی تصریح کرد: برابر شرع و قانون هر واقفی که ملکی را وقف میکند ۱۰ درصد از درامد را به عنوان حق تولیت معرفی تا امورات موقوفه را پیگیری کند، که سازمان اوقاف این رقم را ۸ درصد معرفی کرده و باقی درامد موقوفات در خود موقوفه و برابر نیت واقف اجرای نیت میشود.
نیساری حفظ عین را از حفظ خود وقف مهمتر دانست و گفت: وقتی وقفی محقق شد در گذر زمان باید حفظ و نگهداری شود که سازمان اوقاف درامدی از موقوفات را برای حفظ عین در نظر گرفته است، طی یک سال گذشته تاکنون بیش از یک میلیارد تومان از محل درآمد موقوفات برای خود موقوفه هزینه کردهایم.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه کاشمر بیان کرد: یک سوم اراضی کاشمر اراضی موقوفهای هستند که مردم در آنها ساخت و ساز کرده اند و اجارههایی که دریافت میشود براساس اظهار نظر کارشناسان دادگستری و منطقهای است.
وی در خصوص بدهی ادارات به اوقاف و امور خیریه خاطرنشان کرد: ادارات دولتی همچنان به عنوان بزرگترین بدهکاران موقوفات در شهرستان هستند.
نیساری افزود: در قالب پذیره بزرگترین بدهکار به این اداره آموزش و پرورش با بدهی بالغبر ۷۰ میلیارد تومان است، شهرداری، ورزش و جوانان، شبکه بهداشت و درمان از دیگر بدهکاران هستند.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه کاشمر با اشاره به اینکه از محل پذیره و اجاره ادارات کاشمر بالغ بر ۲۰۰ میلیارد تومان بدهی دارند، عنوان کرد: هرچند برای اقدام قضائی ملاحظاتی صورت گرفته اما ملاحظه بیش از حد هم به نوعی ظلم به موقوفات محسوب میشود، اگر ناچار شویم راهی جز اقدام قضائی نخواهیم داشت.
نظر شما