به گزارش خبرنگار مهر، ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه امروز (دوشنبه) در نشست خبری درباره سرنوشت مذاکرات، گفت: همچنان امکان و فرصت برای توافق و ازسرگیری اجرای برجام وجود دارد و این امکان هست در صورتی که طرف مقابل مشخصاً دولت آمریکا اراده سیاسی خود را بروز و ظهور دهد این توافق در زمان کوتاهی شکل بگیرد و فرصت برای احیای توافق باقی است.
تبادل پیام از طریق هماهنگ کننده اروپایی در جریان است
کنعانی در خصوص آخرین وضعیت مذاکرات رفع تحریمها گفت: تبادل پیام از طریق هماهنگ کننده اروپایی و برخی از وزرای خارجه کشورهای همسایه در جریان است.
پیامهایی بین ایران و آمریکا در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل منتقل شد
سخنگوی دستگاه دیپلماسی یادآور شد: اجلاس اخیر مجمع عمومی سازمان ملل، فرصت خوبی برای انجام مذاکرات جانبی بود و از طریق واسطهها و مقامات عالی برخی کشورها پیامهایی بین ایران و آمریکا تبادل شد.
وی افزود: همچنان تاکید میکنیم برای دستیابی به یک توافق خوب، پایدار و قوی مصمم هستیم.
کنعانی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران به متن جمع بندی پیشنهادی اروپایی، پاسخی شفاف برای جمعبندی و شکلگیری توافق داد.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: جمهوری اسلامی ایران در آن پاسخ تاکید داشت که نقاط ابهام در جمع بندی مذاکرهکننده اتحادیه اروپایی برطرف شود که در صورت توافق، شاهد یک توافق پایدار باشیم و از تفسیرهایی که میتواند مخرب باشد پیشگیری شود.
منابع مالی بلوکه شده ایران در کره جنوبی باید آزاد شود
وی در پاسخ به سوال خبرنگار مهر در خصوص انتشار اخباری در مورد آزادسازی منابع ارزی ایران در کره جنوبی گفت: آزادسازی منابع مالی بلوکه شده کشورمان در برخی از کشورها از جمله کره جنوبی، همواره یکی از موضوعات مورد مطالبه جمهوری اسلامی ایران بوده است و آن را در روشهای دیپلماتیک از جمله در قالب مذاکرات سیاسی، اقتصادی، بانکی و تجاری پیگیری کردیم و جزو اهداف مهم ما است.
کنعانی افزود: معتقدم دولتهایی که سرمایه ملی جمهوری اسلامی ایران در آنجا وجود دارد موظف هستند بر مبنای مناسبات دوستانه و همچنین قوانین و مقررات بینالمللی، این منابع مالی و داراییهای ایران را آزاد کنند و بدون هیچ قید و شرطی در اختیار طرف ایرانی قرار دهند و آزادسازی منابع مالی را مشروط به هیچ رخداد دیگری خارج از چارچوب مناسبات دوجانبه نکنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: تماسها با کره جنوبی ادامه دارد، مذاکرات دوجانبه در حاشیه اجلاس مجمع عمومی صورت گرفت و گفتگوی خوبی بین مقامات دو کشور در سطح وزرای امور خارجه انجام شد.
وی افزود: این مذاکرات در جریان است و پیشرفتهایی را داشتیم و امیدواریم شاهد اتفاقات خوبی باشیم و اخبار تکمیلی را بعد از پیشرفت گفتگوها در مراتب بعدی اطلاع رسانی خواهیم کرد.
وزارت خارجه بر لزوم حفظ امنیت سفارتخانهها تأکید کرد
کنعانی در واکنش به تعرضهای صورت گرفته به تعدادی از نمایندگیهای ایران در خارج از کشور گفت: در نتیجه تحولات اخیر در برخی از کشورها و مشخصاً تعدادی از کشورهای اروپایی بعضی از نمایندگیهای ما مورد تعرض افراد منتسب به جریانهای معاند، ضد انقلاب و گروههای خشونت طلب قرار گرفت.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: در برخی از کشورها مهاجمان موفق شدند در نتیجه عدم وجود حفاظت کافی و عدم توجه اولیه از سوی نیروهای تأمین امنیت به برخی از نمایندگیهای ایران به ویژه در جدار بیرونی نمایندگیها حملاتی صورت دهند و بعضی از بخشهای نمایندگی مورد تعرض قرار گیرد.
وی تصریح کرد: بر مبنای کنوانسیون وین، کشورهای پذیرنده موظف هستند همه امکانات و تدابیر لازم را برای فعالیت امن نمایندگیهای دیپلماتیک فراهم کنند و این جزو وظایف ذاتی کشورهای پذیرنده است.
کنعانی افزود: تعدادی از نمایندگیهای ایران مورد تعرض قرار گرفت که بلافاصله اطلاع رسانی لازم به کشورهای مرکز صورت گرفت و در تهران نیز وزارت خارجه اقدامات فوری از طریق سفارتخانههای آن کشورها انجام داد و مسئولیت آنها یادآوری شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: بعد از روزهای اولیه شاهد تقویت تدابیر حفاظتی و امنیتی از سوی کشورهای پذیرنده بودیم و نمایندگیهای ایران اقدامات تکمیلی خود را انجام دادند.
وی افزود: نقطه تأسف این است که عدهای در این کشورها به عنوان اعتراض سیاسی به خشونت آمیزترین روشها متوسل شدند و علاوه بر حمله به اماکن دیپلماتیک، نسبت به استفاده از روشهای غیراخلاقی، تهدید دیپلماتها و ایجاد فضای ناامنی تلاش کردند.
کنعانی تصریح کرد: دیپلماتهای ایران به صورت معمول در نمایندگیها حاضر و وظایف سیاسی خود را پیگیری میکنند و ارائه خدمات کنسولی را با جدیت انجام دادند.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: در برخی حوزههای نمایندگی جمهوری اسلامی ایران، مهاجمان و کسانی که ادعای حمایت از حقوق بشر و رویکرد سیاسی برای بیان دیدگاههای خود دارند، حتی به مراجعان به بخشهای کنسولی بی احترامی کرده و فضای رعب برای شهروندان ایرانی ایجاد کردند.
وی تاکید کرد: الان شرایط نسبتاً خوبی وجود دارد و سفارتخانهها در اروپا فعالیت خود را آغاز کرده اند.
کنعانی همچنین با اشاره به مذاکرات منطقهای برای آزادی حاجی ایرانی در عربستان گفت: امروز شاهد بازگشت حاجی دربند ایرانی در سعودی هستیم. متأسفانه او با یک دلیل غیر قابل قبول در آنجا بازداشت شد.
رسانههای ضدانقلاب خارج از کشور به کارخانه دروغ سازی و تشویق خشونت تبدیل شده اند
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص اقدامات آشوبگرایانه برخی از رسانههای خارجی فارسی زبان گفت: در شرایط اخیر شاهد اقدامات خارج از عرف برخی شبکههایی بودیم که مدعی هستند رسانه بوده و وظیفه اطلاع رسانی را انجام میدهند.
وی افزود: در کمال تأسف این گونه رسانههای مدعی به کارخانه دروغ سازی، اتاق عملیات رسانهای و تحریک آمیز و تشویق خشونت و ترویج قتل و تحریک برای حمله به امکان عمومی و مرکز آموزش درست کردن کوکتل مولوتف و ایجاد آشوب و بلوا تبدیل شده اند.
کنعانی گفت: اسم اینها را چه باید بگذاریم؟ آیا اینها رسانه هستند؟ چگونه رسانهای است که روزانه روشهای مختلف غیراخلاقی را اعم از دروغ پردازی ترویج میکند. این رسانهها اتاق عملیات و مرکز ترویج خشونت هستند و با هیچ معیاری فعالیت چنین رسانههایی قابل قبول نیست.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: ایران در این زمینه به مسئولیت خود عمل خواهد کرد و به کشورهای پذیرنده تذکر جدی داده شده و از طریق کشورهای مرتبط و دوست تذکر جدی به آنهایی که از رسانهها حمایت مالی میکنند، داده شده است و تاکید شده ایران از ظرفیتهای خود در چارچوبهای مختلف اعم از حقوقی و سیاسی به صورت جدی استفاده و نسبت به این شبکههایی که کار تروریستی انجام میدهند اقدام خواهد کرد.
وی تصریح کرد: مقدماتی فراهم شده است و در بازه زمانی کوتاه مدت آینده، این اقدامات را مورد پیگیری قرار خواهیم داد.
آزادی نمازی ربطی به موضوعات دیگر ندارد
کنعانی درباره آزادی باقر نمازی و آزاد شدن پول ایران، گفت: در خصوص آزادی باقر نمازی شما را به اظهارات دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه ارجاع میدهم که آزادی او در چارچوب انساندوستانه صورت گرفته و در چهار سال گذشته در خارج از زندان و ممنوع الخروج بوده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه الان اجازه خروج از کشور به نمازی داده شده و اقدام انساندوستانه بوده و مرتبط با هیچ موضوع دیگری هم نبوده است، افزود: دو شب گذشته از طریق کانالهای کشورهای دوست اطلاع داده شده که میتواند از ایران خارج شود. اقدام کاملاً انساندوستانه و مبتنی بر اصول و ارزشهای ایران بوده و ارتباط به موضوعات دیگر ندارد.
ایران از تکمیل روند سیاسی در یمن حمایت میکند
وی در خصوص آخرین وضعیت آتشبس یمن گفت: مواضع ایران در این ارتباط صریح، رسمی و روشن بیان شده است. جنگ یمن یک جنگ غیرضروری بود و با حکمت و درایت میشد شاهد چنین جنگ خانمانسوزی در یمن نباشیم. بارها گفتیم راهکار یمن سیاسی است نه نظامی. در مورد آتش بس هم کمک کننده برای شکل گیری روند مذاکرات برای حصول آتش بس بودیم.
کنعانی افزود: آتش بس یکی از راهکارهای طرح چهارگانه ایران برای حل و فصل سیاسی بحران بوده است. آتش بس به عنوان یک موضوع ذاتی مدنظر نیست و باید مقدمهای برای کمک به حل و فصل بحران سیاسی یمن و شکل گیری شرایط با ثبات و پایدار در این کشور باشد.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان تصریح کرد: پایداری آتش بس زمانی رخ میدهد که وجه دیگر، یعنی رفع محاصره انجام و نظر طرفهای یمنی تأمین شود.
وی افزود: ایران از تجدید دوره آتش بس حمایت میکند و دوستان و طرفهای مرتبط در یمن را به این مسیر تشویق میکنیم ولی تصمیم گیر اساسی در یمن خود یمنیها هستند.
ایران برای حفظ امنیت و دفاع خود بر مبنای حقوق بینالملل و منشور ملل متحد عمل کرده است
کنعانی در خصوص فعالیت برخی گروههای تروریستی در اقلیم کردستان عراق نیز گفت: سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با جمهوری عراق و کشور برادر و دوست احترام به حاکمیت، تمامیت ارضی و وحدت سرزمینی این کشور و کمک به ثبات و امنیت در عراق است.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: این یک شعار نیست و یک سیاست رسمی، اعلام شده و اثبات شده ایران است. ایران در عمل اثبات کرد در سختترین شرایط عراق که مورد هجوم تروریستهای مسلح، جریان سیاه تروریستی داعش و گروههای تکفیری قرار گرفت، اولین کشوری بود که در کوتاهترین زمان به کمک دولت و ملت عراق هم در بخش دولت مرکزی و هم در حوزه اقلیم کردستان عراق شتافت که بتواند از امنیت این کشور و شهروندان عراق دفاع کند.
وی تصریح کرد: ایران در خصوص ضرورت عدم تبدیل سرزمینهای مجاور به مرکز تهدید امنیت خودش به دولت مرکزی عراق و همچنین دولت اقلیم کردستان عراق و مقامات محلی اقلیم تذکر و توجه داد.
کنعانی افزود: متأسفانه در بخشهایی از مناطق اقلیم کردستان سالهای طولانی است که گروههای مسلح، تجزیه طلب و تروریست، پایگاهها و مراکزی را تأسیس کرده و در مقاطع زمانی مختلف امنیت ملی ایران را مورد تهدید و در عمل مورد خدشه قرار دادند.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: این گروههای تروریستی به نیروهای مسلح ایران تعرض کردند و شهدای زیادی را در مناطق شمال غرب در نتیجه تعرض مسلحانه گروههای تروریست و تجزیه طلب تقدیم کردیم؛ همچنین شهروندان زیادی را در این مناطق و استانهای همجوار از دست دادیم.
وی افزود: بر مبنای وظیفه ذاتی، حق همسایگی و توسل به روشهای حقوقی و قانونی در چارچوبهای مختلف، گفتگوهای سیاسی با مقامات دولت مرکزی عراق و مقامات محلی اقلیم کردستان داشته و تذکر لازم را دادیم و ضرورت پاکسازی این مناطق از گروههای تروریستی را یادآور شدیم.
کنعانی تصریح کرد: بر مبنای مسئولیت خود یادداشتهای رسمی متعدد به دولت مرکزی عراق در این زمینه داده شده و هم موارد نقض امنیت گزارش و هم مسئولیت دولت عراق برای تأمین امنیت یادآور شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: در مذاکرات سیاسی، امنیتی و کمیتههای مشترک مرزی همواره این موارد یادآور شده است. آن چیزی که مربوط به ایران هست، رعایت حسن همجواری و چارچوبهای حقوقی صورت گرفته است و در حوزه سیاسی با توجه به مناسبات نزدیک و دوستانه بسیار خوب با برادران در دولت مرکزی و دولت محلی اقلیم کردستان همواره در گفتگوها این مطالبه مطرح شد که نیازمند اطمینان بخشی به ایران هستیم که از خاک عراق اراضی ایران مورد تعرض قرار نمیگیرد و امنیت شهروندان و مرزبانان ما مورد تعرض قرار نمیگیرد.
وی تصریح کرد: همه چارچوبهای سیاسی، امنیتی و حقوقی طی شده و ایران برای حفظ امنیت و دفاع خود بر مبنای حقوق بینالملل و منشور ملل متحد عمل کرده است.
نظر شما