۱۲ مهر ۱۴۰۱، ۱۱:۰۹

در گفتگو با مهر مطرح شد؛

بررسی تاثیر طرح‌های آبخیزداری بالادست زاینده‌رود بر آورد رودخانه

بررسی تاثیر طرح‌های آبخیزداری بالادست زاینده‌رود بر آورد رودخانه

اصفهان- مدیرکل منابع طبیعی استان اصفهان گفت: تحقیق و بررسی اثرات اجرای طرح‌های آبخیزداری در بالادست حوضه زاینده‌رود بر آورد این رودخانه توسط یک مشاور ملی انجام می‌شود.

محمدعلی کاظمی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در پیوند با مصوبات قرارگاه آب استان و وظایفی که معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار اصفهان محول کرد، دهم مهرماه جلسه‌ای با حضور مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی کشور و مسئولان اداره کل منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری درمورد اثرات اجرای طرح‌های آبخیزداری در بالادست حوضه آبخیز زاینده رود بر آورد رودخانه و نیز اثربخشی اجرای پروژه‌ها برگزار شد.

وی با بیان اینکه با حمایت سازمان منابع طبیعی کشور یک مشاور ملی برای تحقق و بررسی طرح‌های آبخیزداری در حوضه زاینده رود، انتخاب شده است، خاطرنشان کرد: مشاور نتایج اجرای پروژه‌ها و مسائل و ابهاماتی که درباره این طرح‌ها برای اصناف و بخش‌های مختلف وجود دارد و همچنین میزان اثر بخشی پروژه‌ها را بر آورد رودخانه بررسی می‌کند.

مدیرکل منابع طبیعی استان اصفهان ادامه داد: مشاور در جلسه روز یکشنبه مسائل و اهدافی که در طرح پژوهشی دنبال می‌کند، ارائه داد و نقطه نظرات دو استان را شنید؛ مقرر شد که مراحل مطالعات با هماهنگی دو استان انجام شود.

کاظمی با اشاره به اینکه پروژه‌های آبخیزداری به سه شیوه بیولوژیک (مانند نهال‌کاری)، بیومکانیک و مکانیک (احداث بندها) انجام می‌شود، ابراز داشت: برخی از طرح‌های آبخیزداری صرفاً برای آبراهه‌های کوچک و مسیل‌هایی که احتمال وقوع سیل وجود دارد و بندهای کوچک سنگی- ملاتی با ارتفاع دو متری بر روی آنها احداث می‌شود که سرعت سیلاب را کاهش داده و از فرسایش خاک جلوگیری کند.

وی افزود: یک‌سری از بندهای آبخیزداری با هدف پخش سیلاب و نگهداشت آب ایجاد می‌شود که سدهای خاکی بوده و ممکن است حجم آبی پشت آن‌ها جمع شود اما باید توجه داشت اهداف آبخیزداری نگهداشت و حبس آب نیست.

مدیرکل منابع طبیعی استان اصفهان خاطرنشان کرد: آب و سیلاب در پشت این بندهای خاکی کنترل می‌شود و خروش سیل که ممکن است در بازه زمانی یک ساعت خسارت وارد کند با کنترل این بندها در مدت بیست روز تا یک ماه به مرور تخلیه شده و در مسیر رود یا آبراهه جریان می‌یابد؛ از این رو بندهای پخش سیلاب نه تنها مانع خسارت زایی سیل می‌شوند بلکه به نفوذ پذیری و تغذیه منابع آب زیرزمینی کمک می‌کنند.

بندهای آبخیزداری بالادست زاینده‌رود با هدف کنترل رسوب اجرا شد

کاظمی با بیان اینکه طرح‌های آبخیزداری در بالادست حوضه زاینده رود، بندهای رسوبگیر است و عمده پروژه‌ها آبگیر نیست، ابراز داشت: پروژه‌های آبخیزداری بالادست حوضه زاینده‌رود در استان با هدف کنترل رسوب اجرا شد که از تجمع رسوب در پشت مخزن سد زاینده‌رود و بروز خسارت به تأسیسات سد جلوگیری کند.

وی با تاکید براینکه براساس سیاست کلان سازمان منابع طبیعی کشور، نگهداشت و تخصیص آب و توسعه سطح زیر کشت از اهداف طرح‌های آبخیزداری این سازمان نیست، گفت: پروژه‌های آبخیزداری با هدف کنترل سیلاب و تغذیه سفره‌های آب زیرزمینی و حفاظت از خاک اجرا می‌شود و هیج حبس آبی در بندها وجود ندارد با وجود این، اگر بررسی و مشخص شود که در بندهای آبخیزداری بالادست حوضه زاینده‌رود نگهداشت آب اتفاق افتاده، در هر دو استان باید اصلاح شود زیرا آب باید در مسیر رودخانه جاری باشد.

هدفِ آبخیزداری حبس آب نیست

مدیرکل منابع طبیعی استان اصفهان تصریح کرد: هدف پروژه‌های آبخیزداری استان نه تنها در حوضه زاینده رود بلکه در سایر حوضه‌های آبخیز از جمله سد ۱۵ خرداد، گلپایگان و حوضه کارون نیز نگهداشت آب نیست و در این راستا برای رفع ذهنیت‌ها و ابهاماتی که بعضاً برای بخش‌ها و اصناف مختلف ایجاد شده، مشاوری ملی برای تحقیق و بررسی از پروژه‌ها انتخاب شد.

کاظمی تصریح کرد: بی تردید خروجی و نتیجه گزارش مشاور تأثیر طرح‌های آبخیزداری اجرا شده در حوضه زاینده رود را نشان خواهد داد و اگر مشکلی مبنی بر نگهداشت آب در بندها باشد، اصلاح می‌شود.

وی افزود: پروژه‌های آبخیزداری طی سال‌های گذشته بر اساس مطالعات و تیم‌های مشاور و متخصص در این حوضه اجرا شده و اکنون نیز در هر حوضه‌ای که مطالعات پروژه آبخیزداری انجام می‌شود شرکت آب منطقه‌ای در جریان اجرای آنها است.

مدیرکل منابع طبیعی استان اصفهان تصریح کرد: هدف ما از طرح تحقیق و مطالعه بر پروژه‌های آبخیزداری حوضه زاینده رود این است که تأثیر اجرای طرح‌های آبخیزداری بر آورد رودخانه در دو استان بررسی و اگر مشکلی وجود دارد، رفع شود.

۴۰ میلیارد تومان از اعتبارات سفر رئیس جمهور ابلاغ شد

کاظمی با اشاره به اینکه اجرای طرح جامع حوضه‌های آبخیز در استان اصفهان و اعتبارات سال ۱۴۰۱ از دیگر موضوعاتی بود که درباره آن با مدیرکل دفتر آبخیزداری سازمان منابع طبیعی کشور گفتگو شد، خاطرنشان کرد: بخشی از اعتبار از محل اعتبارات سفر رئیس جمهوری به اصفهان به مبلغ ۴۰ میلیارد تومان به منابع طبیعی استان ابلاغ شده و اکنون مراحل اجرا و انتخاب پیمانکار پروژه‌ها در دست پیگیری است.

مدیرکل منابع طبیعی استان اصفهان ابراز داشت: در سفر رئیس جمهوری به استان برای اعتبارات حوزه آبخیزداری ۲۰۰ میلیارد تومان در بازه سه ساله مصوب شد که تخصیص‌ها ملی و بخشی نیز استانی است اما از این اعتبار برای سال جاری فعلاً ۴۰ میلیارد تومان به ما ابلاغ شده است.

به گزارش مهر، پیش‌تر معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی استان اصفهان در مصاحبه‌ای با خبرنگار این خبرگزاری گفته بود ۸۵۰ بند رسوبگیر در حوضه سد زاینده رود در محدوده سیاسی استان اصفهان وجود دارد که کمتر از یک درصدِ آورد سالانه این حوضه آب می‌گیرند.

کد خبر 5602266

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha