به گزارش خبرنگار مهر، سال گذشته علی اکبر محرابیان وزیر نیرو از چند بند حمایتی لایحه بودجه ۱۴۰۱ سخن به میان آورد و گفته بود تولید ۱۰ هزار مگاوات برق از نیروگاههای خورشیدی طی ۴ سال در کشورمان هدفگذاری شد. اما این هدف گذاری به کجا رسید؟ عضو هیأت مدیره انجمن سازندگان و تأمین کنندگان کالا و خدمات انرژیهای تجدیدپذیر ایران محمود کریمی در رابطه با ان موضوع به مهر میگوید: از مقدار ۱۰ هزار مگاوات نیروگاههای تجدید پذیر ۴ هزار مگاوات خورشیدی، سه هزار مگاوات بادی و سه هزار مگاوات از محل بهینه سازی و صرفه جویی تأمین میشود تا از این طریق ۱۰ هزار مگاوات در سازمان انرژیهای تجدید پذیر و بهره وری ایران محقق شود.
وی ادامه داد: در مورد تحقق آن با توجه به اینکه این بخش به سرمایه گذاران بخش خصوصی نیاز دارد ابتدا باید در رویه صدور مجوز سهولتهای در نظر گرفته شود، زیرا فردی که عزم احداث نیروگاه ۱۰ مگاواتی صدور اخذ مجوز ۲۴ گانه چقدر زمان بر است؛ مدت زمان کوتاهی نیاز دارد یا پروسه چندین ماهه پیش رو دارد.
کریمی افزود: در صورتی که همه این موارد به صورت متمرکز در سازمان انرژیهای تجدید پذیر باشد، با برنامه ریزی صحیح در کوتاهترین تولید اتفاق میافتد به همین دلیل تحقق این موضوع در چنین شرایطی کمی دور از ذهن است.
وی در پاسخ به این سوال که تا پایان سال چه میزان از این برنامه اجرایی میشود در این زمینه توضیح داد: ۴ هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی برنامه ۴ ساله دارد که در صورت برنامه ریزی دقیق، کمک بانکها در نحوه ارائه تسهیلات و حمایت سازمانها و شرکتهای بزرگ احتمال بره برداری هزار مگاوات تا سال آینده وجود دارد. در چنین شرایطی تا پایان سال هم ۵۰۰ الی ۶۰۰ مگاوات قابل برنامه ریزی است. اما در صورتی که چنین رویهای وجود نداشته باشد نهایتاً ۵۰ مگاوات تحقق پیدا میکند.
تسهیلات ویژه صنایع را ترغیب به سرمایه گذاری میکند
وی با اشاره به اینکه در جای جای جهان تسهیلات ویژهای در اختیار افراد و صنایعی قرار میگیرد تا به آسانی اقدام به احداث نیروگاه خورشیدی کنند، در این زمینه توضیح داد: در بسیاری از کشورها اقداماتی انجام شده که مردم به استفاده از انرژیهای تجدید پذیر روی آوردند. حمایتهایی نظیر حمایتهای گمرکی، مالیاتی و زیست بومی. به عبارتی مشوقهایی وجود دارد که افراد و صنایع را را علاقمند به سرمایه گذاری در این حوزه میکند، همچنین ارائه تسهیلات بانکی ارزان، عدم قطعی برق در پیک و… همه امتیاز و مشوقاتی است که صنایع را میتواند علاقمند به سرمایه گذاری در این حوزه کند.
کریمی خاطر نشان کرد: در صورتی که چنین رویه وجود داشته باشد، فعالین صنایع از این ظرفیت بهرهمند میشوند. در این حالت یک پتانسیل با ارائه مشوقها سرمایه گذاران فراوانی را به خود جذب کند، چرا که مالیات و گمرک اعداد و ارقام سنگینی دارند که در سبد هزینه شرکتها قرار میگیرد. اگر این موارد مشمول سرمایه گذاران این حوزه نشود همه علاقمند میشوند به عنوان مثال هم اکنون صنایعی که بیش از یک مگاوات برق مصرف کنند باید یک درصد از برق خود به صورت خورشیدی تأمین کنند در صورت سرپیچی از آن جریمههایی برای آنها در نظر گرفته شده است؛ مثلاً مشمول قیمت گاز صادراتی میشوند.
معافیتهای مالیاتی به کمک تجدید پذیر ها بیاید
وی ادامه داد: در چنین شرایطی این افرد عزم احداث نیروگاه خورشیدی هستند، زیرا هم برایشان ارزان تمام میشود و میتوانند بر آن سرمایه گذاری کنند. در غیر این صورت تمایلی برای احداث نیروگاه از خود نشان نمیدهند ولی وقتی این فرمول را پیشنهاد شود برایشان اهمیت پیدا میکند که در حوزه تجدید پذیر سرمایه گذاری کنند. به عنوان مثال شرکتی یک میلیارد هزینه مالیاتی سالیانهاش میشود، با اعلام اینکه یک نیروگاه ۲۰ کیلو واتی بر روی سقف کارخانه احداث و ۵۰۰ میلیون تومان هزینه کرده است، در چنین شرایطی باید این هزینه را از مالیات آن کسر کرد و ما به تفاوت آن پرداخت شود این همان مکانیزمی است که باعث توسعه صنعت میشود یعنی سازمانها هم راستا با یکدیگر جهت توسعه صنعت تجدید پذیر گام بردارند.
نظر شما