به گزارش خبرنگار مهر، شیرزاد نجفی امروز یکشنبه در جلسه شورای معاونین اداره کل منابع طبیعی لرستان گفت: در سال ۱۴۰۱ مبلغ هزار و ۱۱۰ میلیارد ریال اعتبار ملی و استانی برای اجرای عملیات آبخیزداری در سطح استان مصوب شده است.
وی با اشاره به اینکه امسال طرحهای آبخیزداری در ۱۱ شهرستان استان اجرایی میشود، عنوان کرد: پروژههای آبخیزداری در قالب عملیاتهای مکانیکی، بیولوژیکی و بیومکانیکی صورت میگیرد که این پروژهها میتواند نقش مهم و تأثیرگذاری در کنترل فرسایش خاک، ذخیره نزولات آسمانی، تقویت آبهای سطحی و زیرزمینی، کنترل سیلابها و روان آبها، مقابله با خشکسالی و… داشته باشد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان، تاکید و سفارش مقام معظم رهبری که فرمودند اگر بخواهیم بحران آب و خاک کشور را حل کنیم باید به مسئله آبخیزداری توجه کنیم، را مهم برشمرد و افزود: امروز هیچ پروژهای به اندازه پروژههای آبخیزداری برای استان در اولویت نیست زیرا تغییر اقلیم و گرم شدن کره زمین و کمبود آب در آینده یکی از چالشهای اساسی استان است.
نجفی ادامه داد: هم اکنون فرسایش خاک در کشور ۱۶.۷ تن در هکتار است که در لرستان به علت کوهستانی بودن، توپوگرافی، شیب بالای استان و سازندهای حساس به فرسایش، در برخی از نقاط استان مانند کوهدشت و پلدختر فرسایش خاک دو برابر میانگین کشوری گزارش شده است.
وی، در حال حاضر فرسایش خاک، فرونشست، زمین لغزش، خشکسالی، کمبود آب و افت آب چاههای عمیق در استان را در حال گسترش دانست و اظهار کرد: با اجرای عملیات آبخیزداری در هر هکتار، ۵۳۰ متر مکعب آب در مناطق استان ذخیره و بین دو تا ۹ تن در هکتار کنترل فرسایش خاک را خواهیم داشت که سوای این، افزایش تولید علوفه، ۴۲ تن «ترسیب کربن» در هر هکتار، کاهش سیل و… از دیگر مزیتهای اجرایی عملیات آبخیزداری و آبخوان داری است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان گفت: هنر آبخیزداری مدیریت بارشها و کنترل روان آبها و سیلابها است، چرا که کشور ما در کمربند خشک جهان واقع شده و بارشها به سرعت تبدیل به سیل و موجب تخریب و فرسایش خاک و در نهایت خسارت به زیرساختهای استان و مناطق روستایی و شهری میشود.
نجفی به وقوع سیلاب در استان و در سال ۹۸ اشاره کرد و بیان داشت: تقاضا برای اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوان داری در استان از سوی مردم، فرمانداران و نمایندگان افزایش یافته، لیکن به علت کمبود اعتبار نتوانستهایم همه درخواستهای مردم را اجابت کنیم لذا امید داریم اعتبارات آبخیزداری در موعد مقرر به اداره کل منابع طبیعی استان تخصیص داده شود تا بلکه بتوان گوشه ایی از این درخواستها را اجرایی کنیم.
وی عنوان کرد: سالها است بی محابا و با هدف تولید بیشتر محصولات کشاورزی، آب استحصال کردهایم بی آنکه برنامه جدی برای باز گردانیدن آن به چرخه طبیعت و لایههای زیرزمینی داشته باشیم لذا پیشنهاد میشود تمام دستگاهها و ارگانها، ادارات و سازمانها که به صورت غیر متعارف از منابع آبی استفاده میکنند؛ درصدی از اعتبارات خود را برای تولید آب و اجرای عملیات آبخیزداری در نظر بگیرند در غیر این صورت دیری نخواهد پایید که دچار تنش آبی شدید در استان خواهیم شد.
نظر شما