به گزارش خبرگزاری مهر، سلسله نشستهای «هویت زبانی ناآرامی» با محوریت بررسی زبانشناسانه ناآرامیهای اخیر به همت دفتر پاسداشت زبان فارسی حوزه هنری، پنجشنبه ۵ آبان در دو نوبت صبح و عصر در سالن سلمان هراتی حوزه هنری برگزار میشود.
هر پدیده اجتماعی و انسانی، شناسنامه و هویتی دارد. فهم هویت پدیدهها، به دانشهای مختلف انسانی و اجتماعی نیازمند است تا در دنیای پیچیده امروز بتوان همه لایهها و زوایای آن را دید و درک کرد. در پیچ و تاب فهم پدیدهها، دانشهای زبانی، اغلب از دایره بیروناند و دانشهای اجتماعی و رسانهای و سیاسی توجه برانگیزترند.
در روزهای گذشته که ناآرامیها کشور را درنوردیده و تشویش به جانها انداخته بود، دانشوران مختلف از نظرگاههای گوناگون تحلیلهایی بیان کرده و راهکارهایی برای خروج از بعضی بحرانها دادهاند. فارغ از اینکه چقدر این تحلیلها نو، اثربخش و نزدیک به واقع یا تکراری و نخنماست، تحلیلهای اهالی زبان در این بین به چشم نیامده و حتی نهادهای مسئول از آنان کمکی نخواستهاند.
توجه به زبان و دانشهای آن، توجه به لایههای زیرین پدیدههای اجتماعی است که از شناختها و استعارهها و مفاهیم ریشه میگیرد. زبان در جایگاه دستگاه شناختی انسان، در همه عرصهها نقشآفرین و اثرگذاراست. در دنیای امروز، سیاستگذاریهای زبانی، برآمده از سناریوهای مشارکتی برای آینده مطلوب و مقبول هر جامعه، حفظ و توسعه این دستگاه را در همه عرصهها در نظر میآورند.
همچنین نهادهای مختلف در زمینههای گوناگون علمی و عملی، تغییرات زبان را رصد میکنند و ضمن بازخوردگیری ازبرنامهها، آنها را روزآمد میکنند. امروزه دیگر پذیرفته است که بحران در زبان، بحران در شناخت و ارتباطات و سپس بحران در همه عرصههای انسانی و اجتماعی را به بار خواهد آورد.
هدف از برگزاری نشستهای «هویت زبانی ناآرامی»، فهم پدیده اجتماعی ناآرامیهای اخیر از منظر دانشهای زبانی است. در این نشستها، دانشوران زبانشناس، نشانهشناس، روایت پژوه، ادیبان، نویسندگان، پژوهشگران جامعهشناسی زبان، رسانه و زبان، سیاست و زبان و دیگر متخصصان حوزه زبان، پنجرهای میگشایند رو به فهم هویت زبانی ناآرامیهای امروز، پیشینه و آینده آن، روندهای اثرگذار بر آن و راههای پیشگیری از آن.
زبان کودک در بحران و رسانه با حضور فرزانه فرزانه فخریان فعال رسانهای و پژوهشگر زبان، خطاهای شناختیزبانی در ناآرامی با سخنرانی پویا امامی مترجم و مؤلف کتاب در زمینه علوم شناختی و پژوهشگر فرهنگ، نافرهنگیشدن زبان در بستر تحولات اجتماعی با حضور صادق رشیدی عضو هیئت علمی دانشگاه فرهنگیان و پژوهشگر فرهنگ و هنر، زبان بهمثابه تصویر هویت در ناآرامیهای ۱۴۰۱ با سخنرانی محمدجواد عظیمی استاد دانشگاه، روایتها در جامعه؛ ارزشهای صدق و کارآمدی با سخنرانی کورش علیانی دانشآموخته زبانشناسی و پژوهشگر، جامعهشناسی شعارهای طنز جنبشهای اجتماعی با سخنرانی محمد فکری دانشآموخته جامعهشناسی، سلسله نشستهایی هستند که در گام اول برگزار خواهند شد.
گام اول سلسله نشستهای هویت زبانی ناآرامی، پنجشنبه ۵ آبان در دو نوبت صبح از ساعت ۹ تا ۱۲ و نوبت عصر از ساعت ۱۵ تا ۱۹ در سالن سلمان هراتی حوزه هنری واقع در انتهای غربی خیابان سمیه، نرسیده به خیابان حافظ، روبروی خیابان پورموسی برگزار میشود.
نظر شما