به گزارش خبرنگار مهر، شاید یکی از دلایل کمیاب شدن برخی اقلام دارویی در کشور، تجویزهای نادرست از سوی برخی پزشکان و مصرف غیرمنطقی و خودسرانه دارو توسط مردم است.
سیدحیدر محمدی رئیس سازمان غذا و دارو، در تشریح علل بروز کمبودهای دارویی، گفت: یکی از مشکلات ما این است که نه تنها مردم، بلکه پزشکان هم در ثبت و گزارش عوارض دارویی اطلاعات کافی ندارند، در حالی که در سامانه تیتک میتوانند این عوارض را ثبت کنند.
سال ۹۹ و به دنبال تجمع خانواده مبتلایان به CF در مقابل سازمان غذا و دارو و شکایتی که در خصوص عوارض دارویی خود داشتند این عوارض به ثبت رسید و مشخص شد داروی مصرفی آنها باید تغییر کند تا عوارض از بین برود.
یکی از مشکلات جدی نظام سلامت کشور، قانع کردن مردم در برابر مصرف بی رویه و بیهوده آنتی بیوتیک ها است.
حمید عمادی کوچک متخصص بیماریهای عفونی، در این رابطه گفت: با توجه به اینکه در دو سال گذشته به دلیل ویروس کرونا مدارس تعطیل بوده است، کودکان کمتر دچار آنفلوانزا میشدند اما از اواخر شهریور سال جاری بیماریهای عفونی تنفسی آنفلوانزا مانند؛ پیکور ناویروس، متاپنومو ویروس، رینو ویروس و…، به خصوص در کودکان و مدارس شایعتر بوده است و متأسفانه یکی از مشکلاتی که به دفعات دچارش هستیم مصرف بی وریه آنتی بیوتیک ها است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: آنتی بیوتیک ها از جمله آزیترومایسین، آموکسی کلاو، سفکسیم و…، بسیار ارزشمند هستند که کاملاً به شیوه غلط مورد استفاده قرار میگیرند بنابراین میکروارگانیسمها نسبت به داروها مقاومت پیدا میکنند و عملاً آنتی بیوتیک های خوب و پرکاربرد را از دست میدهیم بنابراین باید به دنبال آنتی بیوتیک های جدیدتر باشیم.
وی گفت: از همان ابتدا با مصرف صحیح داروها میتوانیم به نحوه احسن از آنتی بیوتیک ها استفاده کنیم، متأسفانه آنتی بیوتیک جدیدتری در دنیا هنوز تولید نشده و دستمان در برابر مقاومت میکروبی خالی است.
مدیر گروه بیماریهای عفونی دانشگاه علوم پزشکی تهران در خصوص تجویز مصرف منطقی آنتی بیوتیک به پزشکان عمومی توصیه کرد: زمانی که بیمار به پزشک مراجعه میکند انتظار میرود که ویزیت، منجر به نوشتن نسخه شود اما اگر همکار پزشک، بیمار را آگاه کند که با خود مراقبتی، استراحت و بدون تجویز دارو بهبودی حاصل میشود و مصرف آنتی بیوتیک هیچ گونه فایدهای نخواهد داشت.
عمادی خاطر نشان کرد: از هموطنان میخواهم درمان را با تغذیه مناسب و استراحت کافی طی کند و درخواست تجویز آنتی بیوتیک از پزشک نداشته باشند.
در همین راستا، سیدحیدر محمدی رئیس سازمان غذا و دارو، با اشاره به اینکه تجویز و مصرف آنتی بیوتیکها تبدیل به یک چالش شده است، افزود: خیلی از مردم نمیدانند تجویز دارو درست بوده یا خیر و برخی هم به دلیل تب کمبود دارو در حال دپوی آنتی بیوتیک هستند و نمیدانند این کار چه تبعاتی ممکن است ایجاد کند.
نازلی نادر متخصص داروساز، استفاده غیرمنطقی از آنتی بیوتیک ها برای بیماریهای ویروسی نظیر کووید ۱۹، آنفلوانزا و سرماخوردگی را منجر به بروز افزایش مقاومت میکروبی برشمرد و افزود: در بیماری ویروسی صرفاً زمانی مجاز به تجویز آنتی بیوتیک در فرد مبتلا هستیم که بیمار هم زمان دچار عفونت باکتریایی نیز شده باشد.
وی، افزایش مصرف داروهای آنتی میکروبیال را باعث افزایش بروز مقاومت میکروبی برشمرد و یکی از شایعترین علل مراجعه کودکان به اورژانس را واکنشها و عوارض ناشی از مصرف آنتی بیوتیک ها عنوان کرد.
به نظر میرسد، یکی از دلایل کمیاب شدن برخی از اقلام دارویی در کشور مثل آنتی بیوتیک ها، استفاده نابجا و نادرست از این قبیل داروها باشد. در این بین، جامعه پزشکی میبایست بیش از پیش نسبت به آگاه سازی مردم در ارتباط با استفاده درست از داروهای آنتی بیوتیک، تلاش کند.
خبرگزاری مهر را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید
نظر شما