به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری مهر، یکی از اصلیترین نیازهای انسان، سرپناه است اما متأسفانه، مسئله مسکن به سبب عملکرد اقتصادی ضعیف دولتها در دهه ۹۰، به یکی از موانع مهم تشکیل و آغاز زندگی تبدیل شده است.
آمارها نشان میدهد در همین یک سال گذشته، نرخ تورم نقطهای برای بخش مسکن و اجاره به حدود ۴۰ درصد رسیده است؛ این اعداد و ارقام نشان میدهد تلاشهای دولت سیزدهم برای بازگشت آرامش به بازار مسکن به هیچ وجه به نتیجه نرسیده است، موضوعی که میتوان گفت منجر به پذیرش استعفای وزیر پیشین مسکن و شهرسازی از جانب رئیسجمهور شد.
نکته جالبتوجه این است که قوه مقننه از اوایل دهه ۹۰، با علم به حساسیت حوزه مسکن، قوانینی در این خصوص وضع کرد، بهعنوان نمونه به سبب اطلاع از میزان واحدهای مسکونی، سن بنا، میزان فرسودگی، سهم مستأجر و موجر، تعداد خانههای خالی و … مقرر شده بود سامانه املاک و اسکان در سال ۱۳۹۴ به بهرهبرداری برسد.
این سامانه مطابق قوانین مالیات بر خانههای خالی، وزارت راه و شهرسازی را مکلف کرد که تکمیل این سامانه را با سرعت محقق سازد، اما وزیر اسبق راه و شهرسازی اعتقادی به این سامانه نداشت و در عمل تا سال ۱۳۹۷ هیچ اقدامی بهمنظور اجرای قانون صورت نگرفت.
در ادامه و با تغییر مجلس و دولت، با وجود تمام تلاشهای صورت گرفته مبنی بر اصلاح قانون و راهاندازی سامانه املاک و اسکان، همچنان تکمیل این سامانه محقق نشد. البته در ابتدای سال ۱۴۰۰ اعلام شد که بر اساس الزامات قانونی، عموم مردم بایستی، اطلاعات مربوط به وضعیت سکونت و مالکیت خود را از طریق خوداظهاری وارد این سامانه کنند اما با گذشت زمان مشخص شد که تنها نزدیک به ۲ میلیون خانوار در این سامانه ثبت اطلاعات کردهاند.
پس از آغاز ثبت نام در سامانه املاک و اسکان در سال گذشته عنوان شده بود کسانی که اطلاعات سکونتی خود را درج نکنند با قطع بسیاری از خدمات دولتی مواجه میشوند. قطع شدن یارانه، عدم ارائه خدمات بانکی، عدم صدور دسته چک، تعویض نکردن پلاک خودرو و عدم ارائه انشعابات خانگی، تنها بخشی از تنبیهاتی بود که قانونگذار برای عدم ثبت نام در این سامانه مدنظر قرار داد. اما با گذر زمان مشخص کرد که هیچکدام از تنبیهات نمایشی اجرا نشد و هیچ عاقبت بدی در انتظار خاطیان وجود ندارد.
رستم قاسمی، وزیر پیشین راه و شهرسازی نیز اعلام کرد که کمتر دستگاهی برای اتصال به سامانه املاک و اسکان توجه کرده است؛ با این اوصاف و با گذشت زمان و اجرایی نشدن الزامات پیشبینی شده، ثابت شد که عزم جدی در این خصوص وجود ندارد و پس از مدتی کاملاً به دست فراموشی سپرده شد.
مدتی بعد و در تابستان امسال اعلام شد که اطلاعات اقامتی ۷۳ میلیون نفر و بیش از ۱۱ میلیون واحد مسکونی در سامانه املاک و اسکان ثبت شده است؛ بر همین اساس طبق اظهارات مسئولان وزارت مسکن، اطلاعات مربوط به دارندگان ۷۵۰ هزار واحد خانه خالی کشور از سوی این وزارتخانه به سازمان مالیاتی ارجاع داده شد.
وقتی وزارت مسکن، سامانه املاک را به شکست کشاند!
اما اخیراً مهدی طغیانی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در این رابطه گفته است: اطلاعاتی که به عنوان خانههای خالی به سازمان امور مالیاتی ارائه شده، براساس قانون قبلی است و ارائه این اطلاعات به سازمان امور مالیاتی غیرقانونی است. وزارت راه و شهرسازی با این قانون مخالف بود، هر چند که این را به صراحت اعلام نمیکردند اما در نهایت این قانون را به شکست کشاندند. این در حالی است که اولین کارکرد این سامانه کمک به سیاستگذاری در حوزه مسکن بود. ثبت آدرس در دستگاههای اجرایی در زمان ارائه خدمت قانون است اما دستگاههای اجرایی توجه جدی به آن نمیکنند.
عجیب اینجاست که اطلاعات مربوط به املاک و اسکان افراد برای حاکمیت بهراحتی در دسترس است، به عبارتی اطلاعات تمامی املاک (مسکونی و غیرمسکونی) در صورت دارابودن برق، آب، گاز و تلفن در سامانه وزارت نیرو یا وزارت ارتباطات در دسترس قرار دارد. همچنین ارگانهای دیگری نظیر ثبتاحوال، ثبتاسناد، پلیس راهنماییورانندگی، بانکها و … نیز بخشی از اطلاعات املاک افراد را در اختیار دارند.
به عبارت سادهتر درصورتیکه تمامی نهادهای دخیل ذیل سامانه املاک و اسکان، اطلاعات خود را در سامانه ثبت کنند، مشخص میشود چه تعداد مسکن در کشور وجود داشته و واحدهای خالی نیز شناسایی میشوند. البته تنها راه و روش تدقیق اطلاعات مربوط به سکونت افراد، علاوه بر دادههای مذکور، اتکا به خوداظهاری و تطبیق اطلاعات دریافتی است اما در این مورد نیز شاهد اجرای نصف و نیمه قانون بودیم.
همچنین الزام دولت در خصوص دریافت سند تکبرگ نیز سبب خواهد شد، تا املاک فاقد مجوز شناسایی شوند که البته این رویه نیاز تدوین قانون و اجرای دقیق آن در مدتزمان کوتاه است.
با این تفاسیر تکمیل سامانه املاک و اسکان در صورت وجود عزم راسخ در میان مسئولان کشور در سطوح بالای مدیریتی، شدنی است؛ در نهایت فارغ از بحث شناخت عرضه و تقاضا و در دست داشتن اطلاعات لازم برای هرگونه سیاستگذاری در حوزه مسکن، فعالیتهای سوداگری در این بخش نیز تا حد زیادی مهار خواهد شد، اما در صورتیکه عملکرد دولت در این حوزه به مانند یک سال گذشته باشد، نباید انتظار تکمیل سامانه فوق را داشت.
بخش اصلی هزینه خانوار، به تأمین مسکن اختصاص مییابد
مجتبی یوسفی، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با مهر ضمن انتقاد به عدم تکمیل سامانه املاک و اسکان گفت: آمارهای رسمی حکایت از این دارد که به طور میانگین در کشور بیش از ۵۰ درصد از سبد هزینه خانوار به حوزه مسکن اختصاص دارد، از طرفی به سبب مشکلات اقتصادی خرید مسکن برای مردم آرزو شده است، در نتیجه عدم توجه به این حوزه ضررهای جبرانناپذیری را در پی دارد.
وی ادامه داد: برای حل بحران مسکن در بلندمدت باید توجه ویژه به ساختوساز داشت و با حمایت از فعالان این حوزه، زمینه افزایش ساختوساز را در کشور فراهم کرد، البته باید هزینه ساختوساز را برای اقشار ضعیف جامعه کاهش داد تا زمینه خانهدارشدن مردم فراهم شود.
تصمیمگیری در حوزه مسکن بدون داشتن اطلاعات ممکن نیست
به گفته عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، دولت در کوتاهمدت باید به مقابله با سوداگری و سفتهبازی در حوزه مسکن بپردازد، وی افزود: ابزارهای مالی نظیر مالیت بر خانههای خالی، مالیات بر معاملات مکرر، مالیات بر عایدی زمین و مسکن و … سبب خواهد شد تا در کوتاهمدت با مقابله با سوداگری، بخشی از مشکلات این حوزه مرتفع شود.
یوسفی در ادامه تأکید کرد: تا زمانی که سامانهای جهت سنجش وضعیت املاک و اسکان در کشور وجود نداشته باشد، ارائه هرگونه راهحل با شکست مواجه میشود، در واقع ابتدا باید عرضه و تقاضای واقعی شناسایی شود، سپس ساختوساز بر اساس نوع، پراکندگی و اسیر مسائل محقق شود.
وی تصریح داشت: در حوزه مسکن بهمانند فردی هستیم که در یک محیط تاریک در حال قدمزدن است، با این تفاسیر تصمیمگیری غیرممکن بوده و با شکست مواجه هستیم.
عزم جدی برای تکمیل سامانه املاک و اسکان وجود ندارد
نماینده مردم اهواز و باوی در مجلس شورای اسلامی در خصوص علت عدم تکمیل سامانه املاک و اسکان گفت: با وجو داینکه قانون، دولت را ملزم کرده بود که سامانه فوق را بهرهبرداری کند، اما وزیر راه و شهرسازی اسبق، یعنی عباس آخوندی با نادیدهگرفتن قانون، مانعی برای بهرهبرداری از این سامانه شد.
وی افزود: البته در اواخر عمر دولت دوازدهم، با فشار مجلس اقداماتی صورت گرفت؛ اما در نهایت شامل تکمیل سامانه املاک و اسکان نبودیم.
یوسفی در ادامه وضعیت سامانه املاک و اسکان را در دولت سیزدهم تشریح و اعلام کرد: در دولت فعلی نیز با وجود اینکه شخص رئیسجمهور و معاون اول در جلسات شورایعالی مسکن، حضور چندباره داشتهاند، اما هنوز این سامانه تکمیل نشده است.
وی تصریح داشت: درواقع با وجود اینکه دولت به اهمیت بازار مسکن واقف بوده و خود را مکلف به ساماندهی آن میداند، اما در عمل این سامانه همچنان بلاتکلیف بوده و تنها به خوداظهاری مردم آن هم نه به صورت جدی خلاصه شده است.
سامانه املاک و اسکان نیازمند ارائه اطلاعات برخط نهادها
به گفته عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، در قانون مجازاتهایی برای نهادهایی دولتی به جهت عدم تکمیل اطلاعات در سامانه املاک و اسکان پیشبینیشده است، وی ادامه داد: مهمترین نکته در خصوص عدم تکمیل سامانه فوق، به عدم ارائه اطلاعات توسط نهادهای مربوط است.
یوسفی خاطرنشان کرد: سازمان ثبتاسناد، ثبتاحوال، شهرداریها، وزارت نیرو و سایر نهادهایی که به هر دلیلی اطلاعات خانوار و اسکان افراد را در اختیار دارند، باید در سامانه فوق بهصورت برخط دادهها را بارگذاری نمایند، بااینوجود این همکاری محقق نشده است.
نماینده حوزه اهواز و باوی تأکید کرد: تا زمانی که در حوزه مسکن به دنبال ارسال و دریافت اطلاعات بهصورت بر خط نباشیم یا تکمیل سامانه املاک و اسکان محقق نشود، یعنی در کوتاهمدت جدیتی برای رفع مسائل اسکان مردم وجود ندارد.
وی تأکید کرد: تکمیل سامانه املاک و اسکان نیاز به عزم جدی دولت دارد چرا که این امر، یک حرکت چندبخشی است، اما به دلیل اینکه برخی از انتصابات در وزارتخانهها یا سایر مسئولین ضعیف بوده، تکمیل و بهرهبرداری این سامانه محقق نشده است.
وزارت راه و شهرسازی نیاز به یک فرد متخصص دارد
یوسفی در بخش دیگری از صحبتهای خود با انتقاد از مدیریت وزیر اسبق راه و شهرسازی و اسامی پیشنهادی به سبب تصدی پست وزارت، گفت: برخی افراد با این بهانه که وزارتخانه نیاز به علم مدیریت داشته و تخصص مرتبط نیازمند نیست زمینهساز حضور رستم قاسمی در وزارت راه و شهرسازی شدند و شاهد چنین خروجی بودهایم.
وی ادامه داد: در حال حاضر نیز اسامی عجیبی مطرح میشود که هیچگونه سابقهای در حوزه مسکن، راه و شهرسازی ندارند و این توهین به نظام فنی و مهندسی کشور است.
یوسفی تأکید کرد: آیا این امکان وجود داشته برای وزارت بهداشت یا نفت نیز فردی خارج از تخصصهای فوق و بهواسطه مدیریت انتخاب شود، متأسفانه شاهد تکرار اشتباهات در حوزه مسکن هستیم، درحالیکه آزموده را آزمودن خطاست.
به گفته عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، مسکن بهعنوان مهمترین نیاز مردم یک پیشران اقتصادی بوده که با ۱۴۰ حرفه در ارتباط است. وی ادامه داد: نباید در حوزه مسکن نگاه سیاسی داشت و افراد غیرمرتبط را برای تصدی این پست، راهی دولت کرد.
یوسفی در انتها گفت: با وجود عملکرد قابلقبول دولت اما رئیسجمهور باید افراد غیرتوانمند نظیر برخی از وزرا و استانداران را تغییر دهد، بهواقع حضور افراد متخصص سبب حل مشکلات مختلف نظیر بهرهبرداری سامانه املاک و اسکان خواهد شد.
آنچه مشخص است، تکمیل سامانه املاک و اسکان به دولت مربوط میشود؛ اما دولت با تعلل و ترک فعل، بهرهبرداری از این سامانه را به زمان نامعینی مؤکول کرده است، درصورتیکه مجلس شورای اسلامی بهعنوان بال نظارتی حاکمیتی نیز به موضوع فوق توجهی نداشته باشد، در آینده مشکلات حوزه مسکن دوچندان خواهد شد.
نظر شما