۷ آذر ۱۴۰۱، ۱۰:۱۷

معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی خبر داد؛

شورای راهبردهای خاک راه‌اندازی شد

شورای راهبردهای خاک راه‌اندازی شد

معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی گفت: تقریبا ۹۵ درصد غذای انسان به طور مستقیم به خاک وابسته است به همین دلیل تغذیه و تقویت خاک از اهمیت خاصی برخوردار است.

‌به گزارش خبرنگار مهر، امروز نشست خبری وزارت جهاد کشاورزی با تشریح مهم‌ترین فعالیت‌های زیربنایی و تولیدی سال جاری برگزار شد. در این نشست فریبرز عباسی، معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی گفت: موضوع خاک به چند دلیل از اهمیت خاصی برخوردار است.

وی ادامه داد: بر اساس گزارش فائو، خاک و تغذیه خاک حیاتی است زیرا ۹۵ درصد غذای انسان به طور مستقیم به خاک وابسته است.

این مقام مسئول افزود: تا سال ۲۰۵۰ ظرفیت غذا باید تا ۶۰ درصد افزایش یابد.او ادامه داد: یک سوم خاک‌های دنیاتخریب یا توان تولیدی آنها کاهش یافته است. از این رو حدود ۲ میلیارد جمعیت جهان از گرسنگی و سو تغذیه رنج می‌برد.

عباسی اضافه فکرد: به همین دلیل خاک از اهمیت خاصی برای جوامع بشری برخوردار است. عباسی با بیان اینکه شورای راهبردی خاک راه اندازی شده است، اظهار کرد: یکی از اقدامات معاونت آب و خاک تشکیل و راه اندازی شورای راهبردی خاک بوده است.

قانون حفاظت از خاک

عباسی با اشاره به شعار امسال با عنوان «خاک سرآغاز غذا» خاطرنشان کرد: هدف اصلی از برگزاری رویداد روز جهانی خاک، هم افزایی و هم گرایی مجموعه‌ها و سازمان‌های مرتبط دولتی و خصوصی و الزام سیاستگذاری برای توجه بیشتر به موضوع خاک است. افزایش و ارتقا آگاهی عمومی جوامع بشری و تغییر نگرش‌ها کمک بسیاری به حفاظت از خاک در کشور می‌کند.

معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه خرداد ۹۸ قانون حفاظت از خاک در مجلس شورای اسلامی تصویب و ابلاغ شد، تصریح کرد: تا پیش از این تشکیلاتی در معاونت آب و خاک وزارتخانه وجود نداشت اما اقدامات مؤثری برای پر کردن این خلأ صورت گرفت و آئین نامه‌ها در حوزه مسائل نرم افزای برای حفاظنت از خاک تدوین شده است. تشکیل کمیسیون‌های تخصصی در این حوزه مانند کمیسیون سلامت، امنیت خاک و… از دیگر اقداماتی است که در معاونت آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی در دستور کار است.

رونمایی از نقشه پهنه بندی شوری خاک

عباسی از دیگر اقدامات وزارت جهاد کشاورزی در حوزه خاک به نقشه مدیریت پذیر خاک در ۱۳ استان کشور اشاره کرد و توضیح داد: این ۱۳ استان به عنوان پایلوت برای کشت بهینه خاک انتخاب شدند. تهیه نقشه پهنه بندی شوری خاک از دیگر اقدامات معاونت بوده که به زودی رونمایی می‌شود.

وی افزود: در این باره نیاز به ضوابطی بوده که قرار است با کمک بخش‌های خصوصی و نهادهای تحقیقاتی تدوین شود. پیش بینی می‌شود کمتر از یک سال آینده این ضوابط آماده بهره برداری شود. البته برخی از موارد باید در هیأت دولت تصویب و ابلاغ شود و بخشی دیگر نیاز به پیگیری در سازمان برنامه و بودجه دارد.

توسعه همکاری‌های بین المللی

معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی در بخش دیگر از سخنان خود به گسترش همکاری‌های بین المللی وزرات جهاد کشاورزی اشاره کرد و گفت: برنامه جامع افزایش ماده آلی خاک موضوع دیگری است که تحقق برنامه‌ها در این حوزه نیاز به تشکیلاتی ویژه دارد.

این مقام مسئول با بیان اینکه تخصیص اعتبارات موضوع مهمی در این باره است، اظهار کرد: چون تشکیل و راه اندازی شورای راهبردهای خاک به تازگی انجام شده اعتباری برای آن دیده نشده در حالی که برای تحقق برنامه‌ها نیاز به منابع مالی است. بنابراین وزارت جهاد کشاورزی موضوع را در بودجه ۱۴۰۲ در حال پیگیری است.

ضرورت فرهنگ سازی از مدارس

معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی در ادامه نشست هدف اصلی برنامه روز جهانی خاک را ارتقا آگاهی و فرهنگ سازی سطح عمومی جامعه دانست و اعلام کرد: به زودی تفاهمنامه ای بین وزارت‌های جهاد کشاورزی و آموزش و پرورش منعقد می‌شود تا فرهنگ سازی از قشر دانش آموزی و فرهنگی به طور پایه آغاز شود. در گام بعدی هم برنامه‌ها برای آموزش و فرهنگ سازی جوامع روستایی خواهد بود.

اصلاح الگوی کشت

عباسی با اشاره به الگوی کشت در ادامه نشست با اهالی رسانه گفت: پس از ۵۰ سال برای نخستین بار اصلاح الگوی کشت هم ابلاغ شد. در این راستا تسهیلات ۸۵ درصدی در نظر گرفته شده تا با ایجاد مشوق‌هایی انگیزه لازم برای تغییرات به وجود آید. بنابراین اگر بهره برداران در فعالیت خود از الگوی کشت استفاده نکنند از دریافت تسهیلات محروم خواهند شد.

عباسی در پایان سخنان خود به موضوع شورورزی نیز پرداخت و یادآور شد: در این حوزه به طور قطع یکی از راهکارها استفاده از گیاهانی است که مقاومت بیشتری در خاک با سطح آب پایین داشته باشند. راه حل دوم استفاده از دستگاه‌های آب شیرین کن خواهد بود؛ اما یکی از چالش‌های این است که دستگاه‌های موجود پساب‌ها را در محیط رها کرده و منجر به آلودگی زیست محیطی می‌شوند. عموماً این پساب‌ها مملو از کود، سم و… بوده و با نفوذ در سفره‌های آب زیرزمینی منجر به آلودگی آب و خاک می‌شوند. وزارت جهاد کشاورزی برای حل این معضل با چند شرکت دانش بنیان مذاکراه داشته است. طی برنامه‌ای که از سوی معاونت آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی با همکاری معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری و صندوق نوآوری و شکوفایی در حال پیگیری موضوع است؛ از این رو به زودی دستگاه‌های آب شیرین کن سازگار با مؤلفه‌های زیست محیطی ساخته و مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

کد خبر 5641869

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha