۱۲ آذر ۱۴۰۱، ۹:۵۳

قالیباف در همایش ملی قانون اساسی:

قانون اساسی بالاترین سند برای پاسخ به حقوق مردم است

قانون اساسی بالاترین سند برای پاسخ به حقوق مردم است

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: قانون اساسی بالاترین سند برای احیا و پاسخ به حقوق مردم است و اولین حق مردم حفظ کرامت آنهاست.

به گزارش خبرنگار مهر، محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی، صبح امروز (شنبه ۱۲ آذرماه) در همایش ملی مسئولیت اجرای قانون اساسی که در محل سالن اجلاس سران برگزار شد، گفت: دشمن، همه ویژگی‌های قانون اساسی و میثاق ملی ما را مورد هجمه قرار داده است. باید بدانیم که دشمن علیه هویت ملی، امنیت ملی و پیشرفت ما برنامه دارد.

قانون اساسی باطل‌السحر برنامه‌های دشمن علیه کشور است

وی تصریح کرد: همه کسانی که دل در گرو ایران و اسلام دارند، بدانند که باید برای اجرای تمام عیار قانون اساسی تلاش کنیم چراکه این رویکرد باطل‌السحر برنامه و تلاش‌های دشمن علیه هویت، امنیت و پیشرفت کشور است.

قالیباف بیان کرد: وقتی با دقت بیشتر به سال‌های گذشته نگاه کنیم برخی نیروها و دسته‌های سیاسی را می‌بینیم که با قانون اساسی درافتادند، خواهان تجدیدنظر در آن بودند یا آنکه از اجرای تمام و کمال آن طفره رفتند؛ بهانه آنها این بود که قانون اساسی کشور کارآمد نیست.

رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: قانون اساسی میثاق ملی همه ملت ما است؛ ارزش‌ها، اسلامیت، جمهوریت و امنیت نظام ما مبتنی بر این قانون است.

وی یادآور شد: البته توجه داشته باشیم که باید همه ابعاد قانون اساسی را به طور متوازن اجرا کنیم تا این قانون کارآمدی خود را به نمایش بگذارد. این سخن درستی است که هنوز از همه ظرفیت‌های قانون اساسی استفاده نکرده‌ایم.

قالیباف بیان کرد: به همه قلمروهایی که قانون اساسی درباره آن تدوین شده و به آنها پرداخته است توجه نکردیم و هنوز به بخشی از قانون اساسی عمل نشده یا آنکه عملکردی متوازن و کامل وجود نداشته است.

رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: راهکار نجات‌دهنده، اجرای کامل، متوازن و بدون تحریف و انحراف از قانون اساسی است؛ چراکه قانون اساسی ما قانون مترقی و حلال مشکلات در ابعاد مادی و معنوی است.

آنچه به آن نیاز داریم تغییر در نگاه به قانون اساسی است

وی افزود: در بحث حکمرانی نو که پیش از این نکاتی را درباره آن عرض کردم، تأکید شده است، آنچه به آن نیاز داریم تغییر در نگاه به قانون اساسی و اجرای آن است نه تغییر در خود قانون اساسی.

قالیباف تصریح کرد: حکمرانی یک امر ملی است نه یک شعار جناحی که با خواستن یا نخواستن گروه یا حزبی تعیین تکلیف شود. باید بدانیم که کارآمدی، ارزش کانونی حکمرانی است و تا زمانی که پاسخ مشخص و شفافی به کارآمد بودن ندهیم و تا وقتی قدرت حل مسائل را پیدا نکنیم، قادر نخواهیم بود مسائل حقوق اساسی مردم را پاسخ گو باشیم.

قانون اساسی بالاترین سند برای احیا و پاسخ به حقوق مردم است

رئیس مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: وقتی به فصل سوم قانون اساسی نگاه می‌کنیم که در آن حقوق ملت و رابطه آن با کارگزاران، نمایندگان و حاکمیت تعریف شده است، می‌بینیم هر کس مدعی این باشد که بخواهد حقوق عامه را پاسخ دهد یا در راستای آن کاری پیش ببرد، بدون شک باید همین قانون را به عنوان مهمترین تکیه گاه و سند به کارگیرد. قانون اساسی بالاترین سند برای احیا و پاسخ به حقوق مردم است و اولین حق مردم حفظ کرامت آنهاست.

وی ادامه داد: اولین حق مردم این است که زندگی خوبی در سایه دین و به کارآمدترین شکل ممکن داشته باشند و آنها باید نتیجه چنین مدیریتی را در همه شئونات زندگی خود ببینند. بدون شک فقر، تبعیض و فساد در تضاد با کرامت و منزلت انسانی است.

قالیباف اظهار کرد: به تعبیر آیت الله جوادی آملی، مردم ستون دین هستند پس حق این است که رضایت مردم به وسیله رعایت حقوق آنها جلب شود. نگاه ما به حکمرانی نو به این رابطه میان مردم و حاکمیت تعریف می‌شود. این نگاه از یک قرارداد اجتماعی که در مکاتب انسان ساخت مورد تأکید قرار گرفته باشد، بالاتر است.

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: عمق باورها و نگاه اجتماعی ما که مبتنی بر قانون اساسی و برخواسته از فرهنگ قرآنی است، بر این است که از جهت اخلاقی، اسلامی، انسانی و دنیوی و اخروی به عنوان کارگزاران نظام در برابر مردم مسئول هستیم نه فقط از آن جهت که بخواهیم یک قرارداد را اجرایی کنیم.

وی افزود: بر همین اساس در حکمرانی اسلامی بر این باور هستیم که کارآمدی حق مردم است. کارآمدی صرفاً یک معیار مدیریتی و یا یک فضیلت اخلاقی نیست بلکه یک حق است که مسئولان در هر سطحی باید آن را ادا کنند. ماهیت حکمرانی نو این است که این حق مردم را با عمل ادا کنیم نه با سخن گفتن.

قالیباف با اشاره به اینکه مردم در عرصه‌های مختلف و هر جا که ملت و نظام ایران اسلامی به جان و مال آنها نیاز داشته، هر آنچه که داشته‌اند را تقدیم کرده‌اند، تصریح کرد: حق حکمرانی کارآمد را باید برای چنین مردمی ادا کنیم و اگر در این زمینه ناموفق باشیم، مقبولیت و مشروعیت ما زیر سوال خواهد رفت.

حکمرانی نو مقید به زمان است

رئیس مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: معیار سنجش ما عملکردمان است و باید خودمان را مداوم محک بزنیم. مردم نیز حق دارند با توجه به عملکرد مسئولان آنها را ارزیابی کنند. البته ملت شریف و بزرگوار ایران آنقدر اهل گذشت و اهل محبت هستند که از بعضی از نارسایی‌ها، کوتاهی‌ها و کم توجهی‌های ما چشم پوشی می‌کنند و هر گاه به کمک آنها نیاز داریم در هر عرصه‌ای هر آنچه دارند را برای آبرو و عزت کشور و اسلام هزینه می‌کنند.

وی با طرح این سوال که ما مسئولان باید از خود بپرسیم تا کی و کجا این روند ادامه دارد؟ بیان کرد: تا زمانی که ما مسئولان صادقانه، حکیمانه و مجاهدانه برای تحقق وعده‌هایی که داده‌ایم تلاش کنیم و به آنها جامه عمل بپوشانیم، مردم نیز این تلاش و زحمت و حکمت و علاقه به کار و خدمتگزاری را در یکایک ما حس می‌کنند و تا آن زمان ما را تحمل خواهند کرد.

قالیباف ادامه داد: البته باید بدانیم حق نداریم زمان خدمت خود را به هر بهانه‌ای تلف کنیم. حکمرانی نو مقید به زمان است. در سنت‌های الهی نیز این طور نیست که بتوانیم هر کاری را در هر زمانی انجام دهیم و در آنها نیز باید به وظایف خود در زمان مشخص عمل کنیم.

وی گفت: اصل سوم قانون اساسی وظایفی به گردن کارگزاران حاکمیت گذاشته است. اگر نتوانستیم بنا بر قانون اساسی، آموزش و پرورش، تربیت، اشتغال، ازدواج و آینده ملت را در سنین جوانی آنها تأمین کنیم، تحقق این مسائل در ۴۰ یا ۵۰ سالگی چه فایده‌ای دارد؟ بنابراین ما هیچ گونه حق تأخیر نداریم.

رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: فهم ما از قانون اساسی در حوزه کارآمدی در حکمرانی نو در سه سطح تعریف می‌شود. سطح اول، خدمت عمومی است. نظام‌های غیراسلامی با هر نگاه و قانونی وظیفه دارند این خدمات را نسبت به جامعه خود ادامه دهند چرا که این خدمات جزو حقوق مردم است و دولت‌ها و کارگزاران مکلف هستند آنها را محقق کنند.

نظام ما امید کشورهای اسلامی است

قالیباف تأکید کرد: ما معتقدیم در سطح اول حکمرانی نو، دو ویژگی باید وجود داشته باشد. اول آنکه در ارائه خدمات عمومی قابل مقایسه با سایرین باشیم. امروز حق نداریم وقتی می‌خواهیم از خدمات عمومی سخن بگوییم خودمان را با قبل از انقلاب مقایسه کنیم بلکه باید دستاوردهای خود را با سایر کشورها قیاس کنیم و در این زمینه قابلیت رقابت با آنها را داشته باشیم.

وی ادامه داد: ویژگی دوم آن است که ما یک نظام اسلامی هستیم و نظام ما امید کشورهای اسلامی است. این رسالت بزرگی است که بر دوش مسئولان قرار دارد. انقلاب اسلامی در این مقطع از زمان باعث احیای مجدد اسلام و افتخار مسلمانان شد و ملت‌های اسلامی به ما نگاه می‌کنند. بنابراین باید علاوه بر رقابت پذیری برای سایر امت‌های اسلامی الگو باشیم.

رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به سطح دوم حکمرانی نو، خاطرنشان کرد: براساس قانون اساسی باید در مقابل هر ظلمی بایستیم و از هر مظلومی دفاع کنیم. باید آرمان‌ها، ارزش‌ها، هنجارها و باورهای دینی، مذهبی و ملی خود را با افتخار سر دست بگیریم و از آنها دفاع کنیم و دشمنان را در مقابل این ارزش‌ها منفعل سازیم.

قالیباف گفت: باید قدرت بازدارندگی داشته باشیم و در برابر هر زورگو، مستکبر و هر کسی که مقابل ارزش‌ها و قدرت‌های ایران بایستد از قدرت بازدارندگی خود استفاده کنیم. به ویژه در عصر امروز در دهه سوم قرن ۲۱ که جنگ‌های زمانه، جنگ شناختی و ترکیبی است باید بدانیم که تنها قدرت سخت پاسخگو نیست و باید در قدرت نرم و هوشمند نیز بازدارندگی خود را تقویت کنیم. باید روایت‌های اول را به درستی تبیین کنیم و بتوانیم از روایت‌های دست اول خود دفاع کنیم.

وی بیان کرد: در سطح سوم حکمرانی نو باید امتیازات و ترجیحاتی داشته باشیم که دارای خوانش اسلامی، انسانی و رویکرد و روشی برخواسته از فرهنگ جهادی، ایثارگری و خوش اخلاقی باشند. به طوری که چه در جامعه خود و چه در بیرون از جامعه حتی کسانی که خارج از دایره اسلام و انقلاب هستند، وقتی به عنوان فردی آزاده به ما نگاه کنند، رویکرد و روش ما را الگو قرار دهند.

قالیباف تأکید کرد: مکلف هستیم در هر سه سطحی که به آن اشاره شد، حکمرانی قابل قبولی که بر حفظ کرامت و منزلت کشور و قانون اساسی مبتنی باشد را محقق کنیم و با نگاهی نو برای اجرای همه اصول قانون اساسی گام برداریم.

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: باید همه ابعاد قانون اساسی را متوازن و دقیق اجرا کنیم نه آنکه کسانی که دل در گرو این سرزمین ندارند، بخواهند به دنبال تغییر قانون اساسی بروند. آن هم در شرایطی که دشمن همه باورها و ارزش‌های ما را در قانون اساسی هدف قرار داده است.

قوت و قدرت ایران خواب را از چشم دشمن گرفته است

وی افزود: امروز قوت‌های ایران عزیز و قدرت‌های مردم کشور خواب را از چشم دشمن گرفته است. آنها خواسته‌هایی را در دل و سر داشتند و برای آن تلاش می‌کردند. از ابتدا به دنبال براندازی جمهوری اسلامی بودند و از روز اول در مخالفت با عزت و اقتدار کشور اقدام کردند. از این جهت است که امروز دست به رذیلانه ترین روش‌ها می‌زنند و بر تمام قوانین انسانی و بین المللی پا می‌گذارند و تضاد در عمل و رفتار دوگانه‌ای را در هر همه حوزه‌ها اعمال می‌کنند.

قالیباف تصریح کرد: این به علت عظمت، قدرت و نقش بازدارندگی در نظام جمهوری اسلامی است و قدرت ملت و کشور را نشان می‌دهد. البته به علت ضعف کارآمدی در حوزه‌هایی دچار ناتوانی شدیم و دشمن نیز دقیقاً بر همان آسیب‌ها و زخم‌های ما سوار شده و علیه قوت‌های ما به نفع خودش عملیات انجام می‌دهد.

وی بیان کرد: همه ما نیازمند هستیم که با تکیه بر قانون اساسی، وحدت و دل دادن به رهبر انقلاب و صادقانه پای کار مردم بودن، قدرتمندانه راه خود را ادامه دهیم و نهضت حل مسئله و پاسخگویی را در جهت رفع آسیب‌هایی که دشمنان از آنها سوءاستفاده می‌کنند، به راه بیندازیم.

قالیباف در پایان خاطرنشان کرد: معتقدیم این موضوع از طریق کارآمد سازی نظام حکمرانی و ایجاد نگاهی نو به قانون اساسی و پیاده سازی همه ابعاد قانون اساسی در همه قلمروها محقق خواهد شد.

کد خبر 5645475

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • IR ۱۰:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۲
      5 0
      قانون اساسی که به نفع مردم نباشدباید باطل شود
    • IR ۱۰:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۲
      2 1
      توقانون اساسی نگفته هر ایرانی باسدمسکن بیمه درمان داشته باشداگرنیست قانون اساسی 2زارارزش ندارد
    • IR ۱۵:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۲
      2 2
      قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران از مترقی ترین قوانین اساسی دنیا می باشد لیکن متأسفانه برخی اصول آن پس از برگزاری رفراندوم این قانون در سال 1358 تاکنون اجرایی نشده و به قول معروف معطل مانده است از جمله اصل هشتم که بیان می دارد:
    • IR ۱۵:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۲
      2 1
      در جمهوری اسلامی ایران دعوت به خیر، امر به معروف و نهی از منکر وظیفه‌ای است همگانی و متقابل بر عهده مردم نسبت به یکدیگر، دولت نسبت به مردم و مردم نسبت به دولت. شرایط و حدود و کیفیت آن را قانون معین می‌کند.
    • IR ۱۵:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۲
      3 1
      «وَ الْمُؤْمِنُونَ وَ الْمُؤْمِناتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِياءُ بَعْضٍ يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ يَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ». با کمال تأسف باید بگویم این امر به معروف را فقط در امر عفاف و حجاب خلاصه کرده اند و اگر این اصل کامل اجرا می شد و مردم می توانستند به دولت (حاکمیّت) انتقاد کنند.
    • IR ۱۵:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۲
      3 1
      اگر این اصل کامل اجرا می شد و مردم می توانستند به دولت (حاکمیّت) انتقاد کنند و بالعکس شاید ما امروز شاهد این اغتشاشات و اعتراضات براندازانه نبودیم.
    • IR ۲۳:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۲
      0 1
      نتیجه قانون اساسی جز ضعف ایران چیز دیگری نبوده