خبرگزاری مهر - گروه استانها: شنیدن صدای آب و تماشای رودخانه خروشان و زلال و لمس برگهای پهن درختان هیرکانی و گوش سپردن به آواز مستانه پرندگان جنگلی روایت یک رؤیا نیست بلکه توصیف بخشی از چشم انداز تراس و بالکن یکی از مجتمعهای مسکونی در حال ساخت در خیابان عدالت ۱۱۱ جاده ناهارخوران است.
آپارتمانی که با رودخانه و جنگلهای منطقه کمتر از یک متر فاصله دارد، ساختمانی در منطقه خوش آب و هوا که در دل جنگل ناهارخوران در منطقه سید مسعود گرگان در حال احداث است.
طبق مشاهدات خبرنگار مهر و براساس فیلم «ساخت و ساز در جوار رودخانه «زیارت» حدود ۶ متر برای ساخت این آپارتمان گودبرداری شده تا دهها واحد مسکونی در آن سبز شود.
هرچند تعداد زیادی از واحدهای مسکونی این منطقه در مجاور جنگل واقع شده اما این واحد خاص دقیقاً میان شاخ و برگ درختان توسکا و لرگ قد خواهد کشید.
یکی از موضوعاتی که عجیب به نظر میرسد این است که ساختمان مذکور چگونه مجوز ساخت پیدا کرده و نهادهایی همچون شهرداری، منابع طبیعی، امور اراضی و آب منطقهای به آن اجازه ساخت دادهاند، چرا کسی گزارشی به دادستانی نداده است؟
حفظ مواهب طبیعی مانند جنگل، رودخانه و چشم اندازها یکی از وظایف ذاتی دستگاههای یاد شده بوده که باید در اجرای آن کوشاتر باشند.
هرچند ساخت یک مجتمع مسکونی درمجاور جنگل روایت تکراری این روزهای شهرهای شمالی است اما ویژگیهای خاص این آپارتمان به گونهای است که اگر برای آن چاره عاجلی اندیشیده نشود بازخورد اجتماعی متعددی به همراه خواهد داشت و موجب جری تر شدن سودجویان و متخلفان در حوزه ساخت و ساز خواهد شد.
با در نظر گرفتن اینکه سازنده زمین سند مالکیت داشته اما اینکه چطور در حریم رودخانه و در مجاورت جنگل مجوزهای قانونی لازم را کسب کرده خود جای سوال دارد؟
البته نکته دیگری که حائز اهمیت است قیمتگذاری این واحد مسکونی است که به گفته برخی به متری ۱۰۰ میلیون تومان هم رسیده است.
تعرض به خانه رود
یک کارشناس آب در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: رودخانهها یکی از اکوسیستمهای طبیعی هستند که در سالهای اخیر به شدت مورد بی مهری قرار گرفتهاند، رودهایی که از یک سو به دلیل شرایط خشکسالی دچار کاهش آبدهی شدهاند و از سوی دیگر با فعالیتهای بشری با چالشهای زیادی دست به گریبان هستند.
رودها با فعالیتهای بشری دستخوش چالشهای فراوانی هستند ولی الله مهاجر افزود: تجاوز به حریم و بستر رودخانه، برداشت بی رویه مخلوط و شن از رودهای استان، اجرای طرحهای عمرانی با توجیه توسعه پایدار در حاشیه رودخانهها و برخی اقدامات دیگر در حال از بین بردن ماهیت اصلی رودخانههای گلستان هستند.
وی ادامه داد: رودهای استان در سالهای اخیر گرفتار مباحثی مانند دیواره سازی شدند که در بیشتر مواقع خارج از ملاحظات علمی بوده و رودخانهها را به یک کانال بتنی آب تبدیل کرده است.
مهاجر عنوان کرد: رودها گلستان در بخشهای غیرمسکونی به طور مستقیم بر اقتصاد کشاورزی (زراعت و دامپروری) تاثیرگذار هستند و نقش آفرینی آن محسوستر است اما متاسفانه کارکردهای رود در مناطق شهری و جوامع مسکونی کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
این کارشناس آب اضافه کرد: بی توجهی به رفتارهای هیدرولیکی رودخانهها در سیلابهای احتمالی و خسارتهای احتمالی به مناطق مسکونی و تاسیسات زیربنایی سبب شده تا اقدامات خطرآفرین و پرریسکی مانند محدودسازی مقطع رودخانه، ساخت سازههای متقاطع و تغییر ساختار مورفولوژیکی رودخانهها افزایش یابد.
مهاجر افزود: این رفتارها که سهواً یا عمداً و از روی آگاهی و معمولاً در بستر و یا حریم رودها اجرایی میشود، علاوه بر ایجاد ناپایداری رودخانهها، ریسک تلفات جانی و خسارتهای مالی در مواقع بحرانی را افزایش میدهد.
وی ادامه داد: ساخت ابنیه ناهمگن و سنگین در حریم و حتی چند متری بستر رود یکی از موضوعاتی است که در سالهای اخیر در شهر گرگان رو به افزایش بوده و تساهل دستگاههای نظارتی تبعات ناگواری را در پی خواهد داشت.
اطلاعات پرونده خصوصی است!
برای اطلاع از روند اخذ پروانه با شهردار منطقه یک گرگان گفتگو کردیم، مجید میرزاحسینی به خبرنگار مهر گفت: این واحد حریم رودخانه را رعایت کرده و آب منطقهای هم آن را تایید کرده است.
وی در خصوص سال صدور پروانه و تراکم آن گفت که این مسأله خصوصی بوده و بیان جزییات آن خودداری کرد.
۲۰۷ متر خلع ید شد
پیگیری ما از دادستانی به عنوان مدعی العموم به جای نرسید و آنها عنوان کردند که در حال بررسی این موضوع هستند اما رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گرگان به خبرنگار مهر گفت: زمین مد نظر هزار متر بود که ۲۰۷ متر آن منابع ملی تشخیص داده شد و ما آن را خلع ید کردیم.
رسول مقسم افزود: میزان باقیمانده جزو مستثنیات بوده که ما به شهرداری نامه زدیم و آنها مجوزهای لازم را برای ساخت و ساز صادر کردند.
وی توضیح داد: جنگل مانند رودخانه حریم و مرز مشخصی ندارد و ممکن است اراضی جنب جنگل باشد.
مقسم عنوان کرد: منابع طبیعی با مدارک افراد کاری نداشته و مدارک خود را بررسی میکند و احتمال دارد سند مورد اختلاف باشد که در اینجا دستگاه قضا وارد عمل میشود اما در اینجا تنها ۲۰۷ متر آن در نقشه و سند ما بود که آن را خلع ید کردیم.
به گزارش خبرنگار مهر، یقیناً ورود دستگاههای متولی و ذینفوذ برای بررسی موضوع مهمترین خواسته شهروندان گرگانی بوده تا مواهب الهی برای همه نسلها به یادگار و امانت باقی بماند.
نظر شما