۲۹ آذر ۱۴۰۱، ۸:۰۴

مهر گزارش می دهد،

زارعان غیربومی در میدان سیب زمینی/ الگوی کشت لگدمال می‌شود

زارعان غیربومی در میدان سیب زمینی/ الگوی کشت لگدمال می‌شود

گرگان- هجوم بی رویه سیب زمینی کاران غیربومی به گلستان تعادل کشت را به هم زده و اقتصاد کشاورزان گلستانی را تهدید می کند.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- مریم شریفی: سیب زمینی از محصولاتی است که اگر کاشت آن به صورت مدیریت شده باشد، می‌تواند سود خوبی را را عاید کشاورزان کرده و نیاز بازار را هم مرتفع کند.

سیب زمینی اما در گلستان ماجرای عجیبی دارد، یکسال آنقدر قیمت سیب زمینی آن قدر پایین است که حتی جوابگوی هزینه برداشت محصول را هم نمی‌دهد و کشاورزان مجبور می‌شوند دسترنج خود را در زمین رها کند و سال دیگر کشاورزان از کشت آن واهمه می‌کنند و آنقدر محصول کم شده و قیمت‌ها بالا می‌رود که مردم توان خرید سیب زمینی را ندارد.

کشاورزان گلستانی معتقد هستند کشت سیب زمینی ریسک بسیار دارد یا تو را ثروتمند می‌کند و یا چنان ضرر و زیانی به تو می‌رساند که تمام سرمایه زندگی را هم از دست بدهی.

چند سالی است که به دلیل کاهش ذخایر آبی در برخی استان‌های مانند همدان، اردبیل و اصفهان، کشاورزان این استان‌ها اراضی کشاورزی گلستان را اجاره کرده و اقدام به کشت سیب زمینی می‌کند اما به دلیل آنکه سال گذشته قیمت سیب زمینی رضایت بخش بود، امسال اراضی بیشتری اجاره و زیر کشت سیب زمینی رفته است و بیم این می‌رود که باز هم قصه تلخ سال‌های گذشته تکرار و محصول کشاورزان راهی آخور دام‌ها شود.

عضو هیئت مدیره سیب زمینی کاران گلستان در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: هجوم بی رویه سیب زمینی کاران غیربومی به گلستان تعادل کشت را به هم زده و اقتصاد کشاورزان گلستانی را تهدید می‌کند.

زارعان غیربومی در میدان قمار سیب زمینی/ الگوی کشت لگدمال می شود

اهرم فشاری برای جلوگیری از ورود کشاورزان غیر بومی به گلستان نداریم

محمدرضا مقصودلو افزود: تا امروز بیش از هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی استان گلستان به وسیله کشاورزان خارج از استان اجاره و زیر کشت سیب زمینی رفته است و این کشت بی رویه توسط کشاورزان غیربومی تعادل کشت در استان را بر هم زده و در نهایت خسارت سنگینی را به کشاورزان استان وارد می‌کند.

وی ادامه داد: کشاورزان استان‌های اردبیل، همدان و اصفهان بذر رایگان و ادوات کشاورزی در اختیار دارند و کشت در استان ما برای آنها توجیه اقتصادی خوبی دارد.

بازرس اتحادیه سیب زمینی کشور ادامه داد: کشاورزان غیربومی اراضی کشاورزی استان را با قیمت بالایی اجاره می‌کنند، از طرفی تجهیزات کشاورزی با خود به همراه دارند و هیچ نهاده‌ای از جهاد کشاورزی تقاضا نمی‌کنند بنابراین هیچ اهرم فشاری برای جلوگیری از ورود آنها به استان نداریم.

مقصودلو بیان کرد: الگوی کشت استان گلستان چهار هزار و ۵۰۰ هکتار است و تجربه نشان داده هر زمان بیش از این مقدار سیب زمینی در استان کشت شده با مازاد مصرف بازار و ضرر و زیان به کشاورز و هدررفت محصول در استان مواجه شده‌ایم.

وی گفت: متأسفانه طمع کشاورزان غیربومی برای کسب منفعت بیشتر سرمایه کشاورز گلستانی را تهدید می‌کند و بیم آن می‌رود که همانند سال‌های گذشته کشاورزان گلستانی سیب زمینی خود را که با هزینه گزاف کشت کرده‌اند، در زمین رها کرده و یا محصول آنها سر از آخور دام‌هایشان درآورد.

طمع کشاورزان غیر بومی تهدیدی برای اقتصاد کشاورزان گلستان

دبیر خانه کشاورز گلستان هم در این خصوص به خبرنگار مهر، گفت: کشاورزان استان گلستان به طور معمول هر ساله در حدود چهار هزار و ۵۰۰ تا پنج هزار تن سیب زمینی کشت می‌کنند و این میزان تقریباً با الگوی کشت سیب زمینی در استان همخوانی دارد.

زارعان غیربومی در میدان قمار سیب زمینی/ الگوی کشت لگدمال می شود

علی قلی ایمانی افزود: وقتی از استان‌های دیگر برای کشت سیب زمینی به استان گلستان می آیند آمارها به هم می‌ریزد و از سقف نیاز منطقه و بازار عبور می‌کند.

افزایش کشت سیب زمینی و نبود برنامه برای صادرات باعث افت شدید قیمت سیب زمینی گلستان در زمان برداشت می‌شود وی اضافه کرد: کشت سیب زمینی در گلستان توسط کشاورزان غیر بومی قطعاً میزان تولید را افزایش می‌دهد و از طرفی هیچ برنامه ریزی برای صادرات سیب زمینی هم در کشور وجود ندارد بنابراین این مسئله در زمان برداشت بر قیمت‌ها اثر گذاشته و باعث افت قیمت سیب زمینی و ضرر و زیان کشاورزان خواهد شد.

ایمانی تصریح کرد: نکته بسیار مهم در الگوی کشت تأمین اقتصاد کشاورزان است، کشاورزان در سال گذشته از کشت سیب زمینی در آمد خوبی کسب کردند و این مسئله باعث انگیزه کشت بیشتر در سال جاری شده است.

دبیر خانه کشاورز گلستان ادامه داد: به دلیل آنکه کشت محصولاتی مانند سیب زمینی مستلزم مصرف آب زیادی است، قرار شد دولت تعرفه ۱۰۰ درصدی بر روی صادرات این محصول قرار دهد تا مانع از خروج آب مجازی از کشور شود اما تعرفه اندکی بر روی سیب زمینی قرار دادند، بنابراین کشاورزان عمده کار دیگر استان‌ها حتی اگر تصمیم به صادرات هم داشته باشند باز هم برای آنها می صرفد.

وی گفت: تنها راه حل برای آنکه با کشت بی رویه یک محصول مثل سیب زمینی مواجه نشویم این است که محصولات جایگزین که صرفه اقتصادی برای کشاورز دارد را به آنها معرفی کنیم و یا قیمت محصولات استراتژیک مثل گندم را طوری قیمت گذاری کنیم که برابر با سیب زمینی صرفه اقتصادی داشته باشد.

هیچ منع قانونی برای حضور کشاورز غیربومی به گلستان وجود ندارد

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گلستان هم در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: طبق اعلام وزارت کشاورزی الگوی کشت سیب زمینی در استان گلستان چهار هزار و ۵۰۰ هکتار است.

زارعان غیربومی در میدان قمار سیب زمینی/ الگوی کشت لگدمال می شود

وی افزود: کشت سیب زمینی در استان گلستان از ۱۰ آذر ماه آغاز شده و تا پایان دی ماه ادامه دارد.

عباسی گفت: کشت سیب زمینی بسیار هزینه بر است و در هر هکتار سیب زمینی ۲۰۰ میلیون تومان هزینه دارد و در توان بسیاری از کشاورزان نیست که بتوانند سیب زمینی کشت کنند.

وی بیان کرد: کشاورزان تا امروز تقریباً هزار و ۶۰۰ هکتار از اراضی خود را به کشت سیب زمینی اختصاص داده‌اند و پیش بینی می‌کنیم تا پایان دی ماه تقریباً برابر با الگوی کشت یعنی همان چهار هزار و ۵۰۰ هکتار را به کشت سیب زمینی اختصاص دهند.

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گلستان گفت: سیاست دولت بر این است که کشت صیفی جات تنها به اندازه نیاز کشور باشد و صادرات نداشته باشیم زیرا باعث صادرات آب مجازی از کشور می‌شود، به همین دلیل، بر روی این محصولات تعرفه قرار داده است در نتیجه کشاورزان هم تمایلی به افزایش تولید و صادرات ندارند.

عباسی در مورد حضور کشاورزان غیر بومی در گلستان گفت: در شرایطی که ما برای کشت فراسرزمینی در حال برنامه ریزی هستیم چطور می‌توانیم جلوی کشت کشاورزان را در داخل کشور و دیگر استان‌ها بگیریم؟

وی تصریح کرد: کشت سیب زمینی در گلستان توسط کشاورزان غیربومی هیچ منع قانونی ندارد و ما نمی‌توانیم مانع از حضور آنها شویم.

به گزارش خبرنگار مهر، استان گلستان یک استان کشاورزی و محروم است و اقتصاد بیش از نیمی از مردم این استان به کشاورزی وابسته است و اگر بخواهیم فرصت درآمدزایی از کشاورزی را هم در اختیار غیر بومیان قرار دهیم اجحاف بزرگی در حق مردم این خطه است و باعث فقر و محرومیت مضاعف مردم خواهد شد.

هنوز هم زمان کشت باقی است و فرصت کافی برای ممانعت از ضرر و زیان احتمالی وجود دارد، با توجه به اینکه کشت هر هکتار سیب زمینی بیش از ۲۰۰ میلیون تومان برای کشاورز هزینه دارد لازم است جهاد کشاورزی با اقدام به موقع مانع از تکرار هدررفت سیب زمینی کشاورزان در زمان برداشت شود.

کد خبر 5659742

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha