۱ دی ۱۴۰۱، ۱۰:۲۳

کشاورزی در هفته ای که گذشت؛

نوسان قیمتی در بازار مرغ

نوسان قیمتی در بازار مرغ

قیمت گوشت مرغ در طول آذرماه نوسان زیادی داشت و از کیلویی ۴۵ تا ۶۳ هزار تومان متغیر بود.

به گزارش خبرنگار مهر، گوشت سفید از اقلام مصرفی روزمره خانوارهای ایرانیان است. قیمت گوشت مرغ در آذر نوسان زیادی داشت و از کیلویی ۴۵ تا ۶۳ هزار تومان متغیر بود. نرخ مصوب دولت برای این ماده غذایی پروتئینی هر کیلو ۶۳ هزار تومان است اما به دلیل مازاد تولید برخی فروشگاه‌ها آن را با قیمت پایین‌تر نیز عرضه می‌کنند.

طی فراخوانی اتحادیه مرغداران از مردم درخواست کرد تا برای تنظیم بازار، خانواده‌ها مبادرت به خرید مازاد از نیاز هفتگی خود داشته باشند. این امر انجام شد و در همین راستا وزیر جهاد کشاورزی از مردم قدردانی کرد. سیدجواد ساداتی‌نژاد در جلسه قرارگاه امنیت غذایی، بر اهمیت رصد هوشمند و برخط زنجیره تأمین مرغ کشور تاکید کرد و گفت: رصد هوشمند زنجیره تأمین گوشت مرغ به صورت آزمایشی آغاز شده و نتایج مثبتی داشته است. با توجه به اهمیت موضوع، تکمیل و تقویت سامانه‌های این بخش در دستور کار قرار دارد.

وی با اشاره به نقش اتحادیه‌ها در مدیریت بازار گوشت مرغ کشور، تصریح کرد: در چند روز گذشته با ورود اتحادیه‌ها و همراهی مردم شاهد مدیریت بازار گوشت مرغ کشور بودیم.

او ادامه داد: وزارت جهاد کشاورزی به صورت همه‌جانبه از اتحادیه‌ها و زنجیره‌هایی که در وضعیت فعلی قدم در مسیر مدیریت بازار گوشت مرغ کشور برداشته‌اند، حمایت خواهد کرد.

ساداتی‌نژاد با اشاره به تنظیم بازار گوشت مرغ با همراهی و همکاری مردم گفت: تنظیم بازار مردمی که برای اولین بار در کشور رقم خورده است تجربه بسیار خوبی بود، اتحادیه‌های مردمی از مردم برای تنظیم بازار مرغ کمک گرفتند و برای اولین بار در ۴۰ سال صف خرید برای حمایت از تولیدکننده تشکیل شده است.

اماواگرهای نرخ تخم مرغ

بازار تخم مرغ هم در روزهای سرد سال رونق بسیاری دارد. در این بازار برعکس سایر کالاها با افزایش تقاضا، قیمت آن نیز افزایش می‌یابد. در این باره برخی اخبار مبنی بر افزایش قیمت این ماده پروتئینی دارد.

در خبری اعلام شد قیمت جدید تخم مرغ تعیین و سازمان میادین میوه و تره بار تهران نرخ جدید انواع تخم مرغ اعلامی از سوی اتحادیه سراسری مرغداران را ابلاغ کرده است. بر این اساس گفته شد قیمت خرده فروشی هر شانه ۳۰ عددی تخم مرغ به ۹۰ هزار و ۵۰۰ تومان تا ۹۵ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده است. محمد مرادی، مدیرعامل اتحادیه مرکزی مرغداران میهن اظهار کرد: طی نامه‌ای تولیدکنندگان قیمت‌های پیشنهادی خود را به ستاد تنظیم بازار ارسال کرده‌اند اما این نامه هنوز مورد بررسی قرار نگرفته و مشخص نیست ستاد تنظیم بازار با افزایش قیمت تخم مرغ موافقت کند یا خیر. در این باره مبنای قیمت، مصوبات ستاد تنظیم بازار است.

وضعیت بازار میوه و تره بار

بازار میوه و سبزیجات نیز در هفته پایانی پاییز روزهای آرامی را داشتند. هفته گذشته با یکی از آئین‌های مهم ایرانیان مصادف بود. قیمت‌هایی که از سوی صنوف میوه و تره بار اعلام شده بود نشان ثبات قیمتی در این بازار داشت. بر اساس اعلام اتحادیه صنف فروشندگان میوه و سبزی تره بار گران‌ترین میوه در لیست میدان مرکزی میوه و تره بار تهران آناناس با کیلویی ۱۲۰ هزار تومان و ارزان‌ترین هندوانه با کیلویی ۹ هزار تومان بود. البته قیمت توت فرنگی در این فهرست حذف شده بود زیرا یکی از میوه‌های لوکس بازار بوده و نرخی بالاتر از قیمت آناناس دارد.

پیگیری خروج کشاورزی از شیوه سنتی

در ادامه اگر از بازار اقلام غذایی خارج شویم در حوزه کشاورزی هم خبرهایی مبنی بر اصلاح الگوی کشت و پیگیری خروج کشاورزی از شیوه‌های سنتی به سوی کشت فناورانه وجود دارد. رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور از کاشت و تولید یک میلیارد اصله نهال در کشور خبر داد و گفت: این مهم با مشارکت مردم و نهادهای اجرایی با جدیت دنبال می‌شود.

عباسعلی نوبخت در نشست نمایندگان نهادهای اجرایی عضو پویش «ایران سرسبز، ایران قوی» گفت: باید بپذیریم وضعیت طبیعت ما از شرایط مطلوبی برخوردار نیست و ارتقا کمی و کیفی پوشش گیاهی در کشور در دستور کار سازمان قرار دارد. وظیفه ما در منابع طبیعی حفظ امنیت زیستی است که حلقه واسط امنیت ملی و امنیت غذایی است.

نوبخت با اشاره به تهیه و تدوین برنامه ۵ ساله در منابع طبیعی کشور افزود: در این برنامه نقشه راهی که گذشتگان در سازمان منابع طبیعی ترسیم کرده‌اند مورد توجه قرار دارد.

رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور همچنین از وجود ۱۲۶ نهالستان به مساحت ۲۶۸۱ هکتار در منابع طبیعی کشور خبر داد و گفت: در هر هکتار از این نهالستان‌ها می‌توان ۵۰۰ هزار اصله نهال تولید کرد. ممکن است برای مخاطبان ابهامی برای تولید و کاشت یک میلیارد اصله نهال وجود داشته باشد و موضوع آب و خاک و حفاظت آن مطرح شود؛ سازمان برای تمام این چالش برنامه و راهکار دارد.

هدف گذاری کاشت یک میلیارد نهال

در ادامه هم مجری طرح نهضت جهادی تولید و کاشت یک میلیارد اصله نهال تاکید کرد: این طرح نهضت جهادی از شهریور امسال از سوی رئیس جمهور و وزیر جهاد کشاورزی به سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور ابلاغ و کارها آغاز شده است.

رضا احمدی تصریح کرد: برای تأمین نهال مورد نیاز کشور باید سطح تولید نهال را سالانه به ۲۵۰ میلیون اصله نهال برسانیم.

به گفته احمدی تمام تلاش همکاران و مدیران کل منابع طبیعی و کارشناسان حوزه جنگل‌های کشور بر این است که این عدد تعهد شده ۲۵۰ میلیون اصله در سال اجرایی شود.

مشاور رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در پایان یادآور شد: تولید گونه‌های اقتصادی چند منظوره را در اجرای این طرح در نظر داریم زیرا اگر اقتصادی نباشد مشارکت مردم را در پی نخواهد داشت و به طور حتم باید درآمدزایی یک هکتار جنگل کاری اقتصادی و زراعت چوب به صرفه تر از زراعت‌های معمول و سنتی باشد.

اهمیت برگزاری نمایشگاه

برگزاری نمایشگاه یکی از بسترهایی است که همراه با معرفی محصولات و دستاوردهای جدید کمک زیادی به بازاریابی و بازارسازی می‌کند. در این باره علیرضا رضازاده، رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی اظهار کرد: پس از اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها برگزاری نمایشگاه‌های تخصصی کشاورزی می‌تواند سیگنال‌های مثبتی به بازار دهد. از این رو وزارت جهاد کشاورزی به طور جدی پیگیر اعطای مجوز برگزاری نمایشگاه‌های کشاورزی است.

وی تصریح کرد: پاندومی کرونا منجر به افول برگزاری نمایشگاه‌ها طی دو سال گذشته شد و بخش دولتی و خصوصی با تمام توان آماده جبران این خلأ هستند. همچنین گفتنی است در صورت برگزاری نمایشگاه به شکل منطقه‌ای باید استانداردهای نمایشگاهی مرکز لحاظ شود.

اقدامات برای حفاظت از آب

بستن چاه‌های غیرمجاز کشاورزی و نصب کنتورهای هوشمند در چاه‌های مجاز از سوی وزارت نیرو یکی از الزامات اصلاح الگوی کشت در کشور به شمار می‌رود. علی صفری از کارشناسان حوزه کشاورزی گفت: بستن چاه‌های غیرمجاز کشاورزی کم و بیش از سوی وزارت نیرو انجام می‌شود، اما این اقدام باید سرعت گیرد.

وی ادامه داد: کشاورزانی که الگوی کشت را رعایت کنند در برخورداری از حمایت‌هایی مانند تسهیلات بانکی و نهاده‌های یارانه‌ای در اولویت قرار می‌گیرند.

وی در همین حال بر تعیین مشوق‌های لازم در بودجه سال آینده برای اجرای کامل الگوی کشت در استان‌های کشور تاکید کرد.

صفری معتقد است، اجرای کشت قراردادی، دیر ابلاغ شد و با این حال طرح در حال پیگیری و اجرا است.

او با تاکید بر اینکه اجرای کشت قراردادی به مشوق نیاز دارد، تصریح کرد: در حال حاضر عمده‌ترین و اصلی‌ترین کار ما برای اجرای کشت قراردادی، اقناع‌سازی کشاورزان است و اینکه به آنها بقبولانیم کشت قراردادی به نفع‌شان است.

وی توزیع کود یارانه‌ای، تخفیف بیمه و یارانه حمل گندم به مراکز خرید را از مشوق‌های کشت قراردادی خواند.

مشوق‌های سپرده گذاری به جای سرمایه گذاری مولد

چند روزی است که صحبت‌هایی از افزایش سود سپرده گذاران است. مدیران بالادستی برای کنترل بر بازارهای سرمایه و جلوگیری از ورود نقدینگی‌های سرگردان به بازارهای ارز و طلا و نیز خروج منابع مالی از سیستم بانکی به دنبال افزایش نرخ بهره هستند. یک کارشناس بخش کشاورزی در واکنش به این موضوع عنوان کرد: هنگامی که سود سپرده بالا باشد هر تولیدکننده‌ای از جمله کشاورز تشویق می‌شود تا سرمایه اش را نزد بانک سپرده گذاری کند.

نرخ بهره تسهیلات بانکی یکی از چالش‌های فراگیر در بخش تولید به ویژه حوزه کشاورزی است که به دلیل سنتی بودن و خلأ مدیریت در بخش کشت‌های قراردادی در یک سال با مازاد تولید رو به رو هستیم و در سال بعد با کمبود همان محصول. این امر سبب شده تا سوددهی در بخش کشاورزی حداقل برای کشاورزان نه واسطه گران و دلال‌ها پایین باشد و توانایی بازپرداخت وام‌های دریافتی را نداشته باشند.

فاتح رضایی، کارشناس اقتصادی حوزه کشاورزی گفت: هدایت نقدینگی سرگردان به سمت تولید نیاز به مدیریت درست و برنامه ریزی منسجم دارد. در سطح بین الملل مسئله‌ای به نام سود بانکی با ارقام دو رقمی وجود ندارد. بسیاری از کشورها سودی که به سپرده گذران خود می‌پردازند کمتر از یک درصد است زیرا این پول باید در بخش مولد سرمایه گذاری شود تا در نهایت منجر به رفاه اجتماعی شود.

او ادامه داد: سودهای یک و نیم درصدی در واقع همان کارمزد روند سپرده گذاری بوده و حرکت به سوی نرخ بهره بالا عملاً راه به خطا رفتن است.

این کارشناس حوزه کشاورزی با اشاره به سودهای ۲۱ درصدی بانک‌ها در سال‌های قبل عنوان کرد: این امر منجر به خروج سرمایه از بخش تولید شده و افراد را ترغیب به سرمایه گذاری برای دریافت سود بیشتر می‌کرد. از این رو سود سپرده بانکی به ۱۸ درصد تقلیل یافت.

رضایی یادآور شد: هنگامی که سود سپرده بالا باشد به طور قطع نرخ بهره تسهیلات افزایش یافته و کشاورز یا هر تولیدکننده‌ای تشویق می‌شود تا بدون دغدغه و دردسرهای تولید سرمایه خود را از بخش مولد و کشاورزی بیرون آورده و نزد بانک‌ها سپرده گذاری کرده و سود خود را بدون دغدغه مسائل تولید دریافت کند.

فروش نوبت کشاورز

برخی از مخاطبان در واکنش به گزارشی که به تازگی در خبرگزاری مهر با موضوع مشکلات تراکتورسازی در کشور منتشر شد اعلام کردند هم اکنون دلالان با دریافت ۵۰ میلیون تومان نوبت‌ها را واگذار می‌کنند.

تراکتور یکی از ماشین آلات مورد نیاز بخش کشاورزی بوده که با توجه به گسترش این بخش، تراکتور هم به لحاظ فناوری در کشورهای توسعه یافته پیشرفت بسیاری داشته است. امروز تراکتورها تخصصی ساخته شده تا نیازمندی کشاورزان را به نحو احسن رفع کنند. دو هفته قبل بود که مهر گزارشی درباره وضعیت تولید و واردات تراکتور منتشر کرد. در این گزارش قطعه سازان و تولیدکنندگان تراکتور از مطلوب بودن تیراژ تولید گفته بودند. به گفته این صنعتگران تیراژ تولید داخل علاوه بر پوشش نیاز داخل به گونه‌ای است که حتی بخشی از محصولات هم صادر شده و به ۲۵ کشور جهان ارسال می‌شود.

تولیدکنندگان تراکتور با بیان اینکه امسال تیراژ تولید ۳۳ درصد افزایش یافته علت انباشت تقاضا را مربوط به کاهش قدرت خرید کشاورزان دانستند و عنوان کردند، برای برون رفت از این وضعیت باید تسهیلات بانکی لازم به آنها اختصاص یابد. این در حالی است که کشاورزان این ادعا را رد کرده و تاکید کردند پس از ثبت نام برای خرید تراکتور باید ۴ سال و حتی بیشتر در صف انتظار باشند.

در واکنش به این گزارش برخی از مخاطبان ضمن کامنت هایی به روشن شدن وضعیت بازار تراکتور بیشتر کمک کردند.

یکی از مخاطبان یادآور شده بود «من تراکتور باغی ۴۷۰ جفت دیفرانسیل مدل ۱۴۰۱ خریدم. شفت گیربکس بر عکس گذاشته شده که شفت گاردن تراکتور برای سمپاشی جا نمی‌رفت و پیچ‌های پمپ هیدرولیک داخل گیربکس باز بود که فرار روغن داشت. همچنین بازوهای تراکتور بالا نمی‌رود و روغن ریزی زیاد است. کیلومترشمار تراکتور از روز نخست اعداد را به اشتباه نشان می‌دهد و خلاصه پمپ فرمان درست کار نمی‌کند.»

دیگری نوشته است «واردات را آزاد کنید استهلاک شرکت‌های داخلی بالاست اگر فعالیت نداشته باشند ضررش کمتر است….»

کشاورز دیگر با بیان اینکه ۶ سال است که برای خرید یک تراکتور دولتی ثبت نام کرده و هنوز تراکتور مورد نظر را تحویل نگرفته است، گفته «۶ سال پیش ثبت نام کردم. نفر ۱۴۵ هستم. تا ۲۰ سال دیگر هم نوبتم نمی‌شود. هیچکس هم جوابگو نیست از جهاد کشاورزی تا سایر نهادهای متولی.»

کشاورزی هم با عصبانیت نسبت به فناوری تراکتورهای داخلی عنوان کرده «تراکتور تولید داخل در حال انقراض است با اینکه توانی در آن نیست اما فقط جیب دلال‌ها را پر می‌کند.»

کشاورزی هم از آذربایجان گلایه مند بود «سهمیه تراکتور نقدی به نمایندگی‌ها واگذار شده و این نمایندگی‌ها باعث نابودی کشاورز و افت تولید در برخی استان‌ها شده‌اند زیرا نوبت کشاورز را به افراد سودجو و دلال با مبلغ ۵۰ میلیون رشوه می‌دهند و کشاورز هم معطل بدون ابزار مناسب کار روز به روز با چالش‌های بیشتری مواجه است».

کد خبر 5661718

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • ناشناس IR ۱۲:۴۷ - ۱۴۰۱/۱۰/۰۱
      0 0
      دولتی که نتواند قیمت یک کالا را ثابت نگه دارد دولت ناکارآمد گویند تمام قیمت کالا های کشور دست خود مسئولین و آقا زاده ها هست،با افزایش حقوق کارمندان گرانی مهار نمیشود تورم ایجاد میکند اینو بچه هفت ساله بهتر می‌داند