۱۸ مهر ۱۳۸۶، ۱۰:۲۸

فطریه؛ عاملی برای ارتقاء معنویت فردی و اجتماعی

فطریه؛ عاملی برای ارتقاء معنویت فردی و اجتماعی

خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه: پرداخت فطریه یکی از اعمال واجب بر هر انسان متعهدی است که با احساس معنوی و عاطفی همراه است، انسان طی ماه رمضان روزه گرفته و سعی می کند با اعمال صالح خود را برای معبود خویش خالص و پاک و پیوند عمیق معنویت بین خود و خدای خویش ایجاد کند، در ادامه این مسیر موقعیتی فراهم می شود فرد به فکر فقرا و نیازمندان بوده و تنها متکی به عبادات و همچنین اموال خود نباشد.

بحث زکات از مباحث مهم و ریشه ای قرآن کریم است که نشانه برنامه خداوند متعال برای رشد انسانها است به این معنا که در قرآن کریم در 32 مورد از مقوله زکات نام برده شده که در بیشتر این موارد بحث زکات پس از نماز به کار رفته است که به دو بعد اصلی زندگی بشری یعنی بعد فردی و اجتماعی از یک سو و بعد معنوی و اقتصادی از سوی دیگر اشاره دارد .

ان الذین آمنوا وعملوا الصالحات وأقاموا الصلاة وآتوا الزکاة لهم أجرهم عند ربهم ولا خوف علیهم ولا هم یحزنون . مسلماً کسانى که ایمان آوردند و کارهاى شایسته انجام دادند، و نماز را به پا داشتند ، و زکات پرداختند ، براى آنان نزد پروردگارشان پاداشى شایسته و مناسب است، و نه بیمی  بر آنان است و نه اندوهگین می  شوند . ( سوره بقره، آیه 277)

انما ولیکم الله ورسوله والذین آمنوا الذین یقیمون الصلاة ویؤتون الزکاة وهم راکعون . سرپرست و دوست شما فقط خدا و رسول اوست و مؤمنانى (مانند على بن ابى طالب اند) که همواره نماز را برپا می  دارند و در حالى که در رکوعند به تهیدستان زکات می دهند . (سوره مائده، آیه 55)

در روایات اسلامی تأثیر و تأثری که ابعاد مختلف احکام الهی بر یکدیگر دارند انسان مؤمن و متدین را به سمت و سویی هدایت می کنند که در تمام زندگی خود رنگ و بوی الهی شدن و خدایی رفتار کردن را محقق ساخته و احساس کند .

در مباحث تربیتی مکتب رهایی بخش اسلام نیز گذشت از مال بسیار سازنده و حائز اهمیت است، در ماه مبارک رمضان انسانها از تعلقات مختلفی دست کشیده اند و در پایان ماه وقت آن رسیده که از تعلق به مال هم دست کشند و زکات فطره، نماد قطع تعلقات به مادیات خواهد بود .

خداوند متعال در قرآن کریم اغلب دستورات و فرمانهای خود را در راستای ایجاد بستری برای قطع تعلقات غیر الهی انسان به مواهب مادی بیان می کند و گاه از انسان می خواهد که در مسیر او، به فرمان او و به خاطر رضای او از مواهب دست بردارند و زکات فطره نمونه کوچکی از این دستورات است .

زکات فطره همچون خود زکات به مصارف مختلفی خواهد رسید و از آن جمله می توان به ادای قرض مقروضینی که توانایی پرداخت را ندارند اشاره کرد علاوه بر این، مبالغ زکات به مصارف دیگری نیز می رسد که هزینه برای در راه ماندگانی که نمی توانند به وطن خود برگردند، مسکینها و فقیرانی که قدرت تهیه مایحتاج سالانه  خود را ندارند و آنچه که مسیر خیر و خدمت به مجموعه جامعه به حساب می آید و به تعبیر زیبای قرآن کریم "فی سبیل الله" محسوب می شود، از جمله این مصارف است .

کد خبر 566302

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha