خبرگزاری مهر، گروه استانها: هر چند وقت یک بار، اخبار زلزله از گوشه و کنار خراسان جنوبی به گوش میرسد. زلزلهها گاه خفیفاند و زمانی نیز به بیش از پنج ریشتر میرسند.
در ۲۲ آذرماه خبری منتشر شد که زمین لرزهای به بزرگی ۵.۴ ریشتر بشرویه را لرزانده است که خوشبختانه خسارت خاصی به همراه نداشت.
هنوز یک ماه نگذشت که در غروب سوم دی ماه نیز مطلب دیگری در خبرگزاریها منتشر شد که مجدد از زلزله ۵.۱ ریشتری در بشرویه خبر میداد.
زلزله، زنگ هشدار برای مقاوم سازی خانهها است
همه این موارد هشدار میدهد که باید در استانی چون خراسان جنوبی که اتفاقات طبیعی چون زلزله زیاد است ایمن سازی خانهها به ویژه در مورد مسکن روستایی بسیار جدی گرفته شود چرا که با موضوع جان مردم رو به رو هستیم.
اقداماتی در این زمینه شروع شده ولی تا رسیدن به نقطه ایده آل راه زیادی باقی مانده است.
پنجم دی ماه روز ملی ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات بلایای طبیعی فرصتی است تا وضعیت مقاوم سازی و ساخت و ساز مسکن روستایی در خراسان جنوبی را بررسی کنیم.
سعید خدابخشی که در امیرآباد از روستاهای حاشیه شهر بیرجند زندگی میکند در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار کرد: من چند سال قبل با دریافت وام و تسهیلات مسکن روستایی، در امیرآباد خانهای ساختم.
معرفی سه ضامن کار دریافت تسهیلات را سخت میکند
وی بیانکرد: هر چند بدون دریافت این تسهیلات امکان خانهسازی برای ما وجود نداشت ولی مسائلی چون معرفی سه ضامن کار را سخت کرد.
این شهروند خراسان جنوبی گفت: خاطرم هست که ما چند نفر بودیم که میخواستیم در امیرآباد خانه بسازیم که هر کدام از ما ضامن دیگری برای دریافت تسهیلات شد.
خدابخشی اظهار کرد: البته در حال حاضر نیز خانهسازی در امیرآباد با دریافت تسهیلات انجام میشود و به مقاوم سازی خانههای این منطقه کمک کرده است.
روستاییان توان بازپرداخت اقساط را ندارند
وی افزود: متأسفانه مشکلات معیشتی و پایین آمدن توان اقتصادی موجب شده که مردم برای بازپرداخت همین تسهیلات نیز مشکل داشته باشند.
این شهروند خراسان جنوبی گفت: هنوز در مناطق روستایی بازپرداخت تسهیلات طولانی مدت و بازپرداخت از این جهت سهل تر است ولی در مناطق شهری واقعاً بازسازی منازل سخت شده است.
خدابخشی گفت: خانههای روستایی عمدتاً غیر مقاوم و در مناطقی خشت و گلی است که به شدت در برابر زلزله آسیب پذیر است و زندگی در این خانهها به نوعی ریسک با جان است.
میزان تسهیلات برای ساخت مناسب بود
هادی فیاضی نسب از دیگر شهروندان خراسانجنوبی که او نیز با گرفتن تسهیلات در روستای چاحوض خانهای ساخته است، اظهار کرد: با توجه به عدم استحکام بسیاری از خانهها در روستا، نیاز است تسهیلاتی مطلوب برای مقاوم سازی خانههای روستایی در نظر گرفته شود.
وی بیان کرد: میزان تسهیلاتی که من چند سال قبل گرفتم در زمان خودش کافی و مطلوب بود و خانه نیز با نظارت خود بنیاد مسکن ساخته شد.
معرفی ضامن تسهیل شود
این شهروند خراسان جنوبی گفت: در شرایط فعلی برای معرفی ضامن جهت پرداخت تسهیلات سخت گیریهایی وجود دارد در حالی که به نظرم برای مناطق روستایی باید تسهیل شود.
بررسیهای خبرنگار مهر نشان میدهد که به واسطه خشکسالی و پایین آمدن درآمد کشاورزی بسیاری از روستاییان خراسان جنوبی به علت عدم امکان پرداخت اقساط از دریافت تسهیلات خودداری کردهاند.
سختیهای ساخت مسکن در روستای مسک
باقری از اهالی روستای مسک درمیان نیز در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار کرد: برای دریافت تسهیلات مسکن روستایی معرفی سه ضامن نیاز است که این اقدام برای یک روستایی کار سختی است.
وی بیان کرد: از طرف دیگر گاه بنیاد مسکن زمینهایی را برای ساخت مسکن در روستا ارائه میدهد که زیرساخت کافی ندارد و افراد از ساخت مسکن در آن منطقه پشیمان میشوند.
این شهروند خراسانجنوبی گفت: همچنین در روستاها به طور معمول مصالح از شهر زودتر تمام میشود و افراد باید هزینه حمل و نقل مصالح تا روستا را نیز پرداخت کنند.
باقری اظهار کرد: اگر میخواهیم که ساخت و ساز مسکن در روستا رونق بگیرد باید شرایط دریافت تسهیلات سهل تر شود.
۵۵ درصد منازل روستایی خراسان جنوبی مقاوم سازی شدند
قاسم تنها، مدیرکل بنیاد مسکن خراسان جنوبی در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار کرد: در خراسان جنوبی ۱۸ هزار و ۸۳۷ هزار واحد روستایی شناسایی شده است.
وی با اشاره به اینکه از این تعداد ۴۸ هزار و ۸۵۰ واحد مقاوم سازی شده است، بیان کرد: میزان مقاوم سازی خانههای روستایی در خراسان جنوبی ۵۵ درصد است.
مدیرکل بنیاد مسکن خراسان جنوبی ادامهداد: این آمار از متوسط کشوری آمار مقاوم سازی خانه روستایی یعنی ۵۲ درصد بالاتر از است.
وضعیت قرمز خانههای روستایی در درمیان
تنها گفت: البته این نکته به معنای آن نیست که در وضعیت خوبی هستیم چرا که در بسیاری از شهرستانهای خراسان جنوبی چون درمیان، سربیشه و بشرویه آمار مقاوم سازی خانههای روستایی در نقطه مطلوبی نیست.
وی افزود: از طرف دیگر در روستاهای شهرستانهایی چون طبس و نهبندان از نظر مقاوم سازی خانههای روستایی وضعیت خوبی داریم.
تنها گفت: در روستاهای این شهرستانها در گذشته سیل و زلزله آمده و به واسطه آن همه خانهها مقاوم سازی شدهاند.
تسهیلات مسکن روستایی ۲۰۰ میلیون تومان است
مدیرکل بنیاد مسکن خراسان جنوبی گفت: در حال حاضر در خصوص ساخت مسکن در مناطق روستایی تسهیلات ۲۰۰ میلیون تومانی و همچنین ۵۰ میلیون تومان کمک بلاعوض داده میشود.
تنها اظهار کرد: ما در هر روستایی که میرویم از مردم خواهش میکنیم که از تسهیلات در نظر گرفته شده برای مقاوم سازی خانههای خود و ساخت منازل روستایی استفاده کنند.
وی بیان کرد: اولویت اول ما برای اعطای تسهیلات، افراد ساکن در روستا است.
محمد علی آخوندی، مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی گفت: در حوزه بازسازی منازل روستایی و مقاوم سازی آن بی شک نیاز به مشارکت مردم داریم.
مقاوم سازی خانههای روستایی با مشارکت مردم
وی اظهار کرد: ما به تنهایی و بدون مشارکت مردم نمیتوانیم اقدام مؤثری در این زمینه داشته باشیم.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی با بیان اینکه تسهیلات ۲۰۰ میلیون تومانی و کمک ۵۰ میلیونی بلاعوض برای بازسازی خانههای روستایی در نظر گرفته شده است، گفت: علاوه بر این تسهیلات برای تأمین مصالح ساختمانی نیز کمکهایی از سوی ستاد اجرایی و بنیاد مستضعفان صورت میگیرد.
آخوندی اظهار کرد: از روستاییان عزیز درخواست داریم برای حفظ جان خود و عزیزانشان از تسهیلات استفاده کرده و نسبت به مقاوم سازی خانههای روستایی اقدام کنند.
نباید منتظر ماند که خدای نکرده زلزلهای رخ دهد، خانهای فرو ریزد تا بعد نسبت به بازسازی خانههای آن منطقه اقدام شود که آن زمان بسیار دیر است. نیاز است که فرایند دریافت تسهیلات مسکن روستایی سهل تر شود تا سقفی ایمن بر سر هم استانیهای روستانشین ما قرار گیرد.
نظر شما