به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت نیرو، مجید آقازاده، معاون مهندسی و توسعه شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور اظهار داشت: در این طرح، آبرسانی به ۱۰ هزار روستا، در دو مجموعه هدفگذاری شده است. در مجموعه نخست، آبرسانی به ۷ هزار روستا، در قالبِ طرحِ محرومیتزدایی از چهره روستاهای کشور، با مشارکتِ قرارگاهِ امام حسنِ مجتبی (ع) انجام میگیرد و در مجموعه دوم، با استفاده از ظرفیتِ اعتباراتِ ملی، به ۳ هزار روستا، آبرسانی میشود.
وی با اشاره به اینکه در اِجرای این طرحها، در سال جاری، منتهی به آذرماه، عملیاتِ آبرسانی به ۷۰۰ روستا انجام شده، افزود: پیشبینی میشود این رقم تا پایان سالِ جاری، از مرزِ ۱۰۰۰ روستا عبور کند. با تکمیلِ تدریجی این طرحها، در سالِ آینده، شمارِ روستاهای آبرسانی شده، به مراتب بیشتر خواهد شد. علاوه بر این طرحِ بزرگِ ملی، آبرسانی به ۵ هزار روستا نیز، با بهرهگیری از مشارکتِ خَیرانِ آبرسان، برنامهریزی شده است.
معاون مهندسی و توسعه آبفای کشور درباره تعداد پروژههای فعال در قالب طرح جهاد آبرسانی عنوان کرد: اکنون در ۳۱ استان کشور ۴۷۱ پروژه جهاد آبرسانی تعریف شده و در حال اجرا است. میزان پیشرفت این پروژهها، حسب شرایط مناطق مختلف کشور و میزان صعوبت کار و هماهنگیهای بین بخشی، متفاوت است. بر اساس نظارتهای میدانی و گزارشهای دریافتی از استانها، میتوان گفت میزان پیشرفت فیزیکی این طرحها به طور میانگین ۲۸.۵ درصد است.
آقازاده درباره ضرورت اجرای طرح جهاد آبرسانی گفت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی، با وجود همه مشکلات پیشروی کشور، توجه ویژهای به روستاها شده است، تشکیل و تمرکز فعالیتهای نهادهای انقلابی همچون جهاد سازندگی و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی بر روستاها، با هدف محرومیتزدایی از چهره این بخش از کشور بوده است. بر اساس تجربههای گذشته و در تداوم طرح ملی آبرسانی به روستاهای کشور که از سال ۱۳۹۳ آغاز شده است، سال گذشته باهدف سرعتبخشیدن به روند آبرسانی به روستاها و استفاده از همه ظرفیتهای کشور در این امر، این طرح ملی در قالب جهاد آبرسانی و با مشارکت و همافزایی دولت، شرکتهای آب و فاضلاب استانی، گروههای جهادی، نهادها، سازمانها، نیروهای مسلح و خیرین و حتی شرکتهای دانشبنیان تعریف شد.
وی بیان داشت: پس از آن و تفاهمنامه اجرایی این طرح در آبانماه پارسال با قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) منعقد شد و در حال حاضر هم این طرح باقوت در حال اجرا است.
این مقام مسئول آبفای کشور در پاسخ به اینکه کدام استانها تا کنون عملکرد بهتری در این زمینه داشتهاند؟ عنوان کرد: پروژههای تعریف شده با توجه به تعداد و پراکندگی روستاها و جمعیت روستایی و در نتیجه نیاز به اجرای طرحهای آبرسانی روستایی در استانهای کشور، حجم متفاوتی دارند و بیشترین حجم کار در استان سیستان و بلوچستان با یک هزار روستا است و ۲۵ درصد حجم کل طرح را شامل میشود.
معاون مهندسی و توسعه آبفای کشور در ادامه گفت: استانهای گیلان، خوزستان، کرمان، هرمزگان و آذربایجان غربی به ترتیب در ردههای دوم تا ششم قرار دارند و بیشترین حجم کار در این استانها انجام شده است؛ اما عملکرد طرح متأثر از ابعاد کار در استانها، متفاوت است و با توجه به دیدگاه جهادی حاکم بر طرح، روند کار بهصورت کلی در همه استانها روبهجلو و خوب ارزیابی میشود.
آقازاده درباره اینکه روستاهایی که در این استانها آبرسانی میشوند چه تعداد هستند؟ ادامه داد: همانطور که اشاره شد بیشترین آمار در استان سیستان و بلوچستان با تعداد ۱ هزار و ۷۵۱ روستا قرار دارد و استانهای گیلان با ۷۸۶ روستا، کرمان با ۶۶۹ روستا، اردبیل با ۴۵۴ روستا و گلستان با ۴۳۲ روستا در ردههای بعدی قرار دارند.
وی معیارهایی که برای انتخاب روستاهایی که در این طرح آبرسانی میشوند در نظر گرفته شده را چنین برشمرد: هدف نهایی طرح، رسیدن به شاخص جمعیت تحت پوشش خدمات آب شرب پایدار در روستاها به ۹۰ درصد است. برای این منظور برای همه روستاهای بالای ۲۰ خانوار دارای تنش اعم از تنش کمی، کیفی و یا تأسیساتی، اقدام اجرایی باید انجام گیرد و برای روستاهای فاقد تأسیسات آبرسانی نیز زیرساختهای لازم احداث شود.
معاون مهندسی و توسعه آبفای کشور گفت: اولویت اجرا در این طرح با روستاهای دارای تنش و یا روستاهای فاقد تأسیسات آبرسانی با جمعیت بالای ۲۰ خانوار کشور است که به لحاظ منابع آب پایدار امکان تأمین آب آنها وجود دارد. در زمانبندی اجرا نیز اولویت با روستاهایی است که مشکلات بیشتری دارند و قبلاً طرح آبرسانی آنها مطالعه شده و یا عملیات اجرایی آنها شروع شده است.
آقازاده اضافه کرد: افزودن ۱۰ هزار روستای دیگر، با جمعیت ۳.۵ میلیون نفر، به طرح ملی آبرسانی روستایی، در دست پیگیری است و در این زمینه مطالعات لازم انجام و گزارشهای اولیه، تحویل سازمان برنامهوبودجه کشور شده و در صورت موافقت آن سازمان، این تعداد به روستاهای مشمول طرح اضافه خواهند شد.
نظر شما