۱۰ دی ۱۴۰۱، ۱۰:۴۴

زهرا احمدی:

پیشنهاد تقسیم تهران و کرمان در دست بررسی است

پیشنهاد تقسیم تهران و کرمان در دست بررسی است

مدیرکل تقسیمات کشوری کفت: از آغاز سال ۱۴۰۰ تا آخر آذرماه سال جاری ۲۶۸۱ درخواست جدید برای تقسیمات کشوری به ثبت رسیده است.

به گزارش خبرنگار مهر، زهرا احمدی مدیرکل تقسیمات کشوری وزارت کشور صبح امروز (شنبه ۱۰ دی ماه) در نشست خبری درباره اهمیت موضوع تقسیمات کشوری، گفت: تقسیمات کشوری موضوعی چالش برانگیز است که مدیریت سرزمین را دنبال می‌کند. این موضوع از سال ۱۲۸۶ قوانین متعددی داشته است که برخی از آنها در طول زمان اصلاح شده است.

وی ادامه داد: تقسیمات کشوری یکی از ابزارهای سازماندهی سیاسی است. این موضوع صرفاً نگرش فنی به مسائل ندارد و ملاحظات اجتماعی اقتصادی و سیاسی را در برمی‌گیرد. از طریق تقسیمات کشوری می‌توان وظایف را به زیرمجموعه‌ها محول کرد، منجر به رضایت اجتماعی شد و ساختار اداری سیاسی کشور را تنظیم کرد.

احمدی تصریح کرد: برخی الزامات در قانون در زمینه تقسیمات کشوری مدنظر قرار گرفته است. برخی اصلاحاتی که در مرور زمان انجام شد به جای آنکه در جهت کارایی بهتر مدیریت باشد، تسهیل‌گری را دنبال کرد؛ بنابراین با توجه به عدم توجه به کارآمدی برخی آسیب‌ها ایجاد شد.

مدیرکل تقسیمات کشوری با اشاره به افزایش درخواست‌های تقسیمات کشوری، بیان کرد: از آغاز سال ۱۴۰۰ تا آخر آذرماه سال جاری ۲۶۸۱ درخواست جدید برای تقسیمات کشوری به ثبت رسیده است. این موضوع در طول دولت سیزدهم بارها مورد چالش قرار گرفته و از طرف نهادهای مختلف مربوطه به آن توجه ویژه‌ای شده است. همین موضوع باعث شد بار دیگر به موضوع تقسیمات کشوری توجه کنیم.

وی تاکید کرد: از سال ۱۳۸۶ تا سال ۱۴۰۱، در حدود ۹ سال ۱۴۰ شهرستان، ۲۷۴ بخش، ۷۶۱ دهستان و ۳۵۳ شهر ایجاد شده است. این عوامل باعث شد نگرش جدیدی به تقسیمات کشوری داشته باشیم. اگر اصلاح قوانین، زودتر از اینها صورت می‌گرفت شاید روند خرد شدن و تقسیمات با سرعت کندتر و مناسب‌تری صورت می‌گرفت.

احمدی نگرش مجدد در تقسیمات کشوری را از وظایف این وزارتخانه دانست و گفت: با نگرش مجدد قانون در دو مرحله اصلاحاتی در نظر گرفتیم، گروه‌های متعدد پژوهشی و دانشگاهی در این مسیر همراهی کرده‌اند.

مدیرکل تقسیمات کشوری وزارت کشور اضافه کرد: بر اساس ماده ۱۰ قانون سند ملی آمایش، چارچوب و کلیات قانون تقسیمات کشوری از طرف وزارت کشور به دولت فرستاده شد و دولت این لایحه و پیشنهاد را به کمک سازمان برنامه و بودجه در دستور کار قرار خواهد داد تا مطابقت آن با سند ملی آمایش بررسی شود.

وی بیان کرد: طبق گفتمان سازمان برنامه و بودجه برای ایجاد هر استان جدید، ۶۰۰۰ پست سازمانی اختصاص پیدا می‌کند. میزان بودجه‌ای که برای هر استان جدید استفاده خواهد شد، ۹۰۰ میلیارد تومان خواهد بود. با احتساب اینکه ۵۰ درصد پست‌ها وجود داشته باشد، ۵۳۹۷ پست جدید نیز باید ایجاد شود. این حجم اتفاقاتی است که با تقسیمات کشوری رقم خواهد خورد.

احمدی اظهار کرد: بر اساس این نگرش، بررسی قانون تقسیمات کشوری با هدف مدیریت و ساماندهی فضای سرزمینی واحدها و سطوح به منظور اعمال حاکمیت، تسهیل فرایند اجرای سیاست‌ها در راستای تمرکززدایی، دستیابی به عدالت فضایی، همسویی و هماهنگی در فعالیت دستگاه‌های ملی استانی و محلی با هدف انسجام و وفاق ملی در دستور کار قرار گرفت.

مدیرکل تقسیمات کشوری وزارت کشور ادامه داد: هر حرکت در تقسیمات کشوری باید بر اساس این هدف شکل‌گیری شود. در قانون تقسیمات کشوری پارامترهای متعددی مورد توجه است. نمی‌توان قانون پیشین را کاملاً کنار گذاشت و قانون جدیدی ساخت. بنابراین باید بر قانون اول اصلاحیه‌ای انجام شود که نگاه جدیدی به تقسیمات کشوری داشته باشد اما پایه آن همان قانون اولیه خواهد بود.

وی تصریح کرد: در قانون جدید تقسیمات کشوری، بحث‌هایی که در قوانین دیگر گنجانده شده را تجمیع کرده‌ایم. برای مثال موضوع «شهرک» تاکنون در تقسیمات کشوری در نظر گرفته نشده بود اما در نگاه جدید به شهرک‌های مسکونی، تجاری و صنعتی به عنوان یک قطب مهم مورد توجه خواهد بود.

احمدی افزود: موضوع دیگر در این اصلاحیه، «شهرهای جدید» هستند که در قالب کارکردهای وزارت راه شهرسازی پیشنهاد شده و آستانه جمعیتی برای آن در نظر گرفته شد اما از نگاه تقسیمات کشوری دور مانده بود. اگر این اصلاحیه توسط مجلس به تصویب برسد در قانون جدید، وزارت کشور به شهرهای جدید همچون پرند، پردیس و … توجه خواهد کرد.

مدیرکل تقسیمات کشوری وزارت کشور بیان کرد: بحث کلان‌شهر یکی از واقعیات سرزمینی است که تا کنون در تقسیمات کشوری به آن توجه نشده است. از این به بعد کلان شهر و مجموعه شهری در قانون دیده خواهد شد و در نکاهی راهبردی به دسته‌بندی‌ها کمک خواهد کرد.

وی تصریح کرد: در قانون تقسیمات کشوری و لایحه پیشنهادی جدید دهستان حذف خواهد شد چراکه مدیریت سرزمینی برای آن وجود ندارد. در حال حاضر ۲۷۵۶ دهستان داریم که هیچ مدیری ندارند و صرفاً در ساختار تقسیمات مدنظر قرار گرفته است. البته «استان» مجدداً بالاترین سطح تقسیمات کشوری خواهد بود.

احمدی عنوان کرد: مهم‌ترین شاخص و رویکرد در اصلاحیه قانون تقسیمات کشوری، درجه‌بندی سطوح و واحدها است. این رویکرد جلوی تقسیمات پی در پی که در اثر فشار و قدرت‌های سیاسی اعمال می‌شود را خواهد گرفت. تنها در صورتی امکان تقسیم یا ارتقای سطح مناطق وجود خواهد داشت که امتیازات تعیین شده به لحاظ فرهنگی، سیاسی و اقتصادی به آنها تعلق بگیرد.

مدیرکل تقسیمات کشوری وزارت کشور گفت: در این اصلاحیه درجه‌بندی بر مبنای شاخص‌هایی از جمله طبیعی، زیست‌محیطی، فرهنگی، اقتصادی، امنیتی و سیاسی صورت می‌گیرد. این درجه‌بندی در سطوح به سه درجه و در واحدها به شش درجه تقسیم می‌شود.

وی افزود: «واحد» در تقسیمات کشوری شامل روستا، شهرک و شهر است و «سطح» شامل بخش، شهرستان و استان می‌شود. در اصلاحیه قانون تقسیمات کشوری، این پیشنهاد ارائه شده که برخی اختیارات سطح‌های بالادستی به واحدهای پایین دستی تفویض شود. این موضوع به تمرکززدایی کمک خواهد کرد.

احمدی گفت: در قانون جدید تلاش کردیم ضعف عدالت در قانون را که باعث نارضایتی مردم شده را کاهش دهیم. در این اصلاحیه، روستا به عنوان مبنا محسوب شده و دیگر توسعه به تقسیمات کشوری گره نخواهد خورد، از افزایش حجم بدنه دولت و تخصیص بودجه جلوگیری خواهد شد، قانون جدید به تحقق دولت الکترونیک و تحقق آن کمک کرده و همچنین نفوذ قدرت بر این حوزه را کاهش خواهد داد.

مدیرکل تقسیمات کشوری بیان کرد: پیشنهادات رئیس جمهور درباره مناطق مختلف در دستور کار قرار دارد؛ اما تا زمانی که مجلس این لایحه را تصویب نکند نمی‌توانیم درباره آنها اظهار نظر قطعی داشته باشیم. تا این لحظه پیشنهاد تقسیم برای ۶ استان در کشور مطرح شده است.

وی با اشاره به اینکه تقسیم استانی مراحل متعددی دارد، تاکید کرد: پیشنهاد تقسیمات درباره برخی استان‌ها از جمله تهران و کرمان در وزارت کشور در دست مطالعه و بررسی قرار دارد، اما در حال حاضر همه چیز با قانون قبلی سنجیده می‌شود چراکه اصلاحیه قانون تقسیمات کشوری، هنوز به تصویب نرسیده است. نتایج این بررسی‌ها زمانی به مجلس ارسال می‌شود که زیرساخت‌های لازم برای اجرای آن فراهم باشد.

کد خبر 5669213

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • IR ۱۴:۲۲ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۰
      25 14
      همینجوری پیش بریم هر روستایی رو میکنید یه استان خونه ها هم شهرستان های استان میشن چه کاریه اگر قرار باشه کاری درست انجام بشه اینکارا لازم نیست کجای دنیا میان این هزینه های بیخود رو میکنن هر استان جدید تشکیل بدن که چی بشه هزاربار اینکار انجام شد نتیجش چی بوده میشه بگید کجا آباد شده
    • علی IR ۱۴:۵۲ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۰
      21 5
      تصمیمات من در اوردی نگیرید با سرنوشت این کشور و ملت بازی نکنید کشور همانند یک ساختمان قدیمی و فرسوده بایستی تخریب و طراحی مهندسی از نو ساخته شود خواهشا بس کنید دست بردارید از کارهای بیهوده
    • یک معلم ازکاشان IR ۱۵:۲۳ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۰
      9 18
      سلام ،کاشان بایداستان بشه ،چندین ساله نمایندگانش تلاش کرده اندهنوزبه نتیجه نرسیده ،کاشان تمام شرایط استان شدن راداردکاشان بایدازاستان اصفهان جداشود واین کارخواهدشد .
    • جاسم IR ۱۵:۴۴ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۰
      15 11
      جنوب کرمانی باید ۷ ساعت بره تا برسه مرکز استان شما که خونه تون توی مرکز استانه این حرف ها رو می فهمید که نظر می دید
      • IR ۱۳:۲۴ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۱
        3 2
        چه ربطی،، به استان شدن، باید منابع و امکانات عادلانه تقسیم بشه
    • IR ۱۶:۱۳ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۰
      23 5
      همه جای دنیا دارن با کار الکترونیک و فن آوری روز از تعداد کارمندان کم میکنند و کارها رو راحت تر میکنند وشما هر روز کارها رو پیچیده تر میکنید.با افزایش تعداد استانها تعداد کارمندان و ادارات بیشتر وسردر گمی مردم بیشتر میشه.هر استانی که تقسیم میشه بعداً حاضر نیست ادغام بشه.وساز خودشو میزنه.
    • IR ۱۶:۱۷ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۰
      19 3
      تصمیمات سطحی و عجولانه ک فقط منجر ب شکست و هزینه سنگین و ناکارٱمدی و اتلاف وقت می شود و بی فایده !!!!
    • محمد IR ۱۶:۱۹ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۰
      14 4
      جون مادرتون بیخیال بشید با این تقسیم بندی دوباره گرانی براه می افتد543
    • علی IR ۱۶:۴۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۰
      21 4
      باید یجوری مشغول باشن دیگه همینطوری هرسال کسری بودجه بزرگتر میشه اونوقت میخوان یه بار مالی اضافه کنن بعد با تورم بودجه شو از دارایی مردم بردارین
    • IR ۱۷:۰۳ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۰
      8 17
      اگر اینطور باشد همه استان ها تقسیم می شوند و درخواست می دهند
    • IR ۱۸:۱۵ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۰
      2 3
      تقسیمات کشوری در ایران با اهداف سیاسی توسط پهلوی شروع و پس از انقلاب ادامه یافت ؛ در حالیکه قبل از پهلوی ایران ایالتی اداره میشد مثلا ایالت ازربایجان ، خراسان ،..و آزربایجان شامل (گیلان ، آزربایجان شرق، غربی، اردبیل ، همدان زنجان مرکزی کرج و علی شاه عوض بود و تکه پاره کردند..
      • IR ۰۰:۲۲ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
        1 0
        خخخ. گیلان خودش یه ایالت جداست که البته یه بخشی از مردم گیلان ب اشتباه تو آذربایجان قرار گرفتن.. نمیشه که بره تو ایالت ترکها
    • IR ۱۸:۵۲ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۰
      3 0
      بنظر اگر منابع و امکانات درست جای خودش هزینه شود و امکانات بیمارستان ودانشگاه شهرک‌های صنعتی وغیره در مکان‌های محروم و کم برخوردار ایجاد شود دیگر نیازی به ایجاد استان‌های جدید که هزینه بربا کلی انتصابات جدید که شاید کارایی هم‌نداشته باشد نمی‌باشد و مردم‌نیز راضی‌تر خواهند بود
    • Sh IR ۱۸:۵۶ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۰
      3 2
      ترکیه هشتادوسه میلیون جمعیت داره هشتاده پنج تا استان داره. تو ایران استانهایی مثل کرمان اصفهان یزد مرکز استانهاشون به شهرهای حاشیه ای خیلی فاصله داره خب این استانها حداقل باید به سه تا استان تقسیم شوند
    • عبدالهی IR ۱۹:۰۵ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۰
      2 3
      استان شدن و داشتن دویست استان یک مزیت است ،بختیاری میبایست دو استان شود خوزستان بختیاری یا بختیاری گرمسیری و بختیاری غربی یا سردسیری
    • احمد IR ۲۱:۱۸ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۰
      7 0
      لطفاً مسئولین محترم هیچ کاری نکنید متأسفانه هر کاری که فکر میکنید خوبه آخرش مصیبت ببار میاره لطفاً....
    • ناشناس IR ۰۱:۰۷ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۱
      5 1
      نه، من دوست ندارم تهران دو استان بشه.... نه ، خواهش میکنم اینکار رو نکنید . قشنگی تهران به اینه که بزرگ باشه و با مناطق جغرافیایی مختلف و اقشار متفاوت مردم باشه که همه بتوانند از امکانات این شهر بزرگ استفاده کنند .. توروخدا با بی فکری هاتون شهر تهران رو خرابش نکنید ...
    • IR ۰۶:۳۹ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۱
      6 1
      اطراف تهران واردمحدوده ی تهران کردید حالا تهران می خواهید تقسیم کنید باز کی کیسه دوخته برای پول باد اورده
    • IR ۰۸:۰۶ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۱
      4 1
      خداوکیلی جلوگرانی بگیریداستان شدن پیشکشتون
    • حمید AE ۱۰:۰۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۱
      0 0
      بایستی شهرستان خدابنده استان بشه این زنجانی ها این شهر رو به خاک سیاه نشوندن درست نیست که کارخانه‌ سیمان خاک شو مابخوریم سودش بره به حساب زنجان قیدار ظرفیت بالایی با جمعیت ۱۷۰هزار نفری داره دارای زمین‌های کشاورزی وزمین های حاصل خیز اولین تولید کننده گندم ،سیب زمینی .و...... در ایران هسش
    • IR ۱۰:۱۶ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۱
      2 0
      سرکار خانم احمدی باسلام و عرض ادب یک خواهش از شما دارم از نزدیک بهمراه هیئتی تشریف بیارید بندرگز در استان گلستان مشاهده بفرمایید دریا داخل شهر بندرگز و جنگل در محدوده شهرستان بندرگز متاسفانه شهرستانهای بهشهر و گلوگاه میگویند ملک در حریم ما است و شما هیچ اختیاری ندارید نمیدانم مگر همه ملک ایران نیست
    • IR ۱۸:۵۹ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۱
      2 1
      استان جدید یعنی هزینه اضافی یعنی اضافه کردن استاندار جدید ادارات و سازمان های جدید یعنی نقدینگی یعنی تورم
    • IR ۲۰:۳۹ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۱
      3 4
      کاشان استان نمی‌شود اگه نمیخواد زیر نظر استان اصفهان باشه بره جزو استان قم
      • ناشا IR ۲۱:۵۳ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۱
        0 0
        کاش میشد بریم زیر نظر سیستان ولی جزع اصفهان نمیبودیم
    • IR ۲۰:۳۹ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۱
      2 3
      کاشان استان نمی‌شود اگه نمیخواد زیر نظر استان اصفهان باشه بره جزو استان قم
    • IR ۲۱:۲۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۱
      1 0
      یه عده یجوری از تقسیمات کشوری ایراد میگیرن و ناله،میکنن که انگار دوتا کشور رو دارن اداره میکنن و مشکلات تقسیمات رو درجریانن.این اقتضای هر کشوریه که با افزایش جمعیت امکانات باید تقسیم بشه.
    • سام IR ۲۱:۵۳ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۱
      1 0
      اخ جون این جیرفت از کرمان جدا بشه خیلی خوبه چون هر چی خرابکاری جنوبیاست رو میندازن گردن استان شمال کرمان کلا فرق میکنه شرایطش
    • احسان US ۲۲:۲۶ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۱
      0 0
      نه نه ما کاشان رو نمی‌خواهیم برای همون اصفهانی ها باشه اصلا از خیابونهاش خوشمون نمیاد. تصویب شد کاشان مال همون اصفهان میمونه.
    • علی IR ۰۱:۳۹ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۲
      0 1
      اتحاد کمتر میشه کنترل راحت تر