خبرگزاری مهر، گروه استانها: امسال براساس آمارهای منابع طبیعی بیش از ۱۳۰ هکتار از مزارع و باغات اشخاص در غرب مازندران به زیرکشت زراعت چوب میرود تا از فشارهای وارده بر جنگلهای هیرکان بکاهد.
قرار است امسال باغداران غرب مازندران ۳۰ هزار مترمکعب چوب آلات درختی تولید کنند و این مواد اولیه، چرخ صنایع مرتبط نظیر کاغذسازی ها و سلولزی را به حرکت درآورد. با اجرای قانون تنفس جنگل و ممنوعیت قطع و برداشت از جنگلهای هیرکانی دست صنایع و کارخانه داران به سمت باغداران و چوبکاران دراز شد و سالانه درصد قابل توجهی از مواد اولیه مورد نیاز از باغات منطقه تأمین میشود.
زراعت چوب از باغداری به صرفه تر است
یک باغدار غرب مازندرانی که اقدام به غرس نهال و کشت زراعت چوب در مزرعه اش کرده است، میگوید: از ۳۰ سال گذشته تاکنون به زراعت چوب در مزرعه میپردازم.
پرویز امینی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه زراعت چوب نسبت به باغداری و تولید مرکبات به صرفه تر است، افزود: طی ۳۰ سال گذشته پنج نوبت نسبت به برداشت چوب و فروش آن اقدام کردم که درآمد آن چند برابر پرتقال بوده است.
وی با اظهار اینکه چوب را به پیمانکاران میفروشم، گفت: زراعت چوب از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است و هزینههای آن نیز به مراتب کمتر خواهد بود.
طرح زراعت چوب از سال ۹۸ در مناطق مختلف مازندران شتاب بیشتری به خود گرفت و علاوه بر باغات و مزارع باغداران، در بوستانها، پادگانها، حاشیه رودخانه و غیره زراعت چوب در دستور کار قرار گرفته است. از سال ۹۹ مقرر بود چهار هزار هکتار از اراضی استان به زیر کشت زراعت چوب رود و هرسال سطحی از اراضی استان به زیرکشت و غرس نهال میرود.
رئیس اداره امور بهره برداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران-نوشهر گفت: پیش بینی میشود امسال ۳۰ هزار مترمکعب چوب در قالب زراعت چوب در منطقه برداشت و تولید شود.
محمد مطهری در حاشیه بازدید از باغ زراعت چوب در گفتگو با خبرنگار مهر با اظهار اینکه از سال ۹۸ طرح زراعت چوب با جدیت بیشتری کلید خورد، افزود: بعد از تعطیلی بهره برداری از جنگلهای شمال کشور با توجه به نیاز صنایع به چوب آلات، زراعت چوب با شدت بیشتری در دستور کار قرار گرفت.
بعد از تعطیلی بهره برداری از جنگلهای شمال کشور با توجه به نیاز صنایع به چوب آلات، زراعت چوب با شدت بیشتری در دستور کار قرار گرفت
وی با اظهار اینکه در غرب مازندران در ۱۱۸ هکتار از عرصههای غرب مازندران برای زراعت چوب در سال ۱۳۹۹ در نظر گرفته شده بود، افزود: این میزان در سال قبل به ۱۳۰ هکتار افزایش یافت.
وی با عنوان اینکه در سال جاری ۱۲۰ هکتار زراعت چوب در غرب استان هدفگذاری شده است، درباره نوع گونههای غرس شده در طرح زراعت چوب گفت: گونهها باید براساس اقلیم، شرایط خاک، رطوبت و غیره غرس شود و در غرب مازندران رویکرد، نهال کاری با گونه سریع الرشد صنوبر و اکالیپتوس است.
مطهری گفت: صنوبر ضمن آنکه نیاز صنایع تبدیل اولیه نظیر کاغذ سازی را تأمین میکند، سریع الرشد است و در بازه زمانی کوتاه بیشترین حجم تولید را خواهیم داشت.
رئیس اداره امور بهره برداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران-نوشهر ادامه داد: طرح محوری زراعتی چوب با شتاب بیشتری در حال پیگیری است و پیش بینی میشود در باغات غرب استان ۳۰ هزار مترمکعب چوب در باغات اشخاص تولید شود.
صنایع مورد نیاز در کشور سالانه ۱۳ میلیون مترمکعب چوب لازم دارند و بخشی از این فرآوردهها باید از طریق زراعت چوب تأمین شود این در حالی که قبل از طرح تنفس، سالانه ۹۰۰ هزار مترمکعب چوب از جنگل برداشت و تولید میشد.
فرهنگ سازی و اطلاع رسانی برای گسترش و ترویج زراعت چوب امری الزامی است و برای تأمین نیاز چوبی کشور باید زراعت چوب توسعه یابد.
دست نیاز صنایع به سوی باغداران
بیش از ۵۰۰ کارخانه و صنایع مرتبط سلولزی و تولیدی در استان مازندران نیازمند تأمین چوب هستند و در حال حاضر بخشی از مواد اولیه از طریق واردات تأمین میشود.
صنوبر و اکالیپتوس بیشترین گونههای غرس شده در زراعت چوب مازندران به شمار میرود و سالانه سطح قابل توجهی از اراضی اشخاص و کشاورزان به زیر کشت میرود. اقتصادی بودن کشت زراعت چوب از یک سو و ضرر باغداران و کشاورزان آنها را به سمت زراعت چوب کشانده است.
از سوی دیگر توسعه زراعت چوب فشار ناشی از قاچاق چوب را بر جنگلهای هیرکانی کاهش میدهد چرا که هر ساله بخشی از درختان نادر و جنگلی به دلیل طمع سودجویان قاچاق میشود.
نظر شما