خبرگزاری مهر - گروه استانها: ۱۲ اردیبهشت سال ۱۳۹۳ استاد «محمدرضا لطفی»، قلندر موسیقی ایران، چشم از هستی فرو بست و خیل مشتاقان این استاد برجسته در فراغش اندوهگین شدند.
پس از فوت استاد لطفی، مباحثی در خصوص دفن ایشان در قطعه هنرمندان بهشت زهرا تهران مطرح شد اما با رایزنی مسئؤلان گلستان و موافقت خانواده پیکر فقید این استان به زادگاهش گرگان منتقل و در محل سرچشمه تحت عنوان باغمزار لطفی به خاک سپرده شد.
با وجود گذشت حدود هشت سال از درگذشت ایشان و شکل گیری باغمزار لطفی اما این محوطه فرهنگی با مشکلات زیرساختی بسیاری روبرو بوده و حتی برخی از خویشاوندان استاد لطفی مدعی هستند که بخش زیادی از امکانات مستقر در این باغمزار با هزینه خانواده بنا شده است و همچون همیشه نهادهای متولی دخیل در این حوزه مانند شهرداری، میراث فرهنگی و اداره ارشاد توپ را در زمین دیگری انداخته و پس از حدود ۱۰۰ ماه از دفن ایشان این محوطه با مشکلات بسیاری روبرو است.
۱۷ دی سالروز تولد این اسطوره بی مثال هنر موسیقی ایران است، سری به باغمزار ایشان زدیم و آنجا را خالی از متولیان فرهنگ و هنر دیدیم.
اعتباری در نظر گرفته نشده است
رئیس کمیسیون گردشگری شورای اسلامی شهر گرگان در خصوص زیرساختهای باغمزار به خبرنگار مهر گفت: در سال جاری اعتباری خاصی برای بهسازی و مرمت باغ مزار پیش بینی نشده است و طرحی برای سرمایه گذاری هم ارائه نشده است.
علی اکبر بصیرنیا افزود: با توجه به جایگاه فاخر استاد لطفی در نزد هنرمندان و هنردوستان کشور باید هرچه سریعتر نسبت به مرمت و بهسازی این باغمزار به نحوی که شایسته مقام استاد باشد اقدام عاجل انجام شود.
رئیس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی، ورزشی شورای اسلامی شهر گرگان هم به خبرنگار مهر گفت: تلاش میکنیم در اعتبارات سال آینده بودجه لازم برای بهسازی یا توسعه باغ مزار در دستور کار قرار بگیرد.
سیدمیثم حسینی افزود: سرمایه گذاری برای معرفی مشاهیر گرگان از جمله برنامههای پیش رو در کمیسیون فرهنگی شورا است و از هیچ تلاشی برای بزرگداشت آنها دریغ نخواهیم کرد.
در بودجه ۱۴۰۱ استاد لطفی فراموش نخواهد شد
رئیس شورای اسلامی شهر گرگان هم به خبرنگار مهر گفت: عرصهای که از سوی شهرداری گرگان برای احداث باغ مزار در اختیار خانواده آن مرحوم گذاشته شده است حدود ۴۰ میلیارد ریال قیمت دارد که به صورت رایگان و در کمال افتخار برای باغ مزار استاد لطفی قرار گرفته است.
پاس کاری بین نهادها برای بهسازی باغمزار لطفی در شأن استاد نیست ناصر گرزین افزود: از همان ابتدا و روز خاکسپاری استاد در جلسه با دستگاههای دخیل مانند میراث فرهنگی و ارشاد، مقرر بود که طراحی و احداث غرفههای جانبی هنری از سوی این دستگاهها پیگیری شود.
وی گفت: برخی از اعضای خانواده و بازماندگان استاد لطفی هم در سالهای گذشته از آمادگی خود برای احداث مراکز یا واحدهای موسیقی در حاشیه باغ مزار لطفی خبر داده بودند که تاکنون در عمل طرحی پیشنهاد نشده است.
گرزین ابراز امیدواری کرد در جلسات بودجه سال ۱۴۰۲ شهرداری گرگان اعتبارات مناسبی برای بهسازی این باغ مزار اختصاص یابد، چون در بودجه امسال شهر گرگان اعتبار مشخصی تعیین نشده است.
فضاسازی به عهده شهرداری است
از دیگر دستگاههای متولی در عرصه هنر، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی است لذا با مدیرکل این دستگاه در گلستان گفتگو کردیم، محمد رعیت به خبرنگار مهر گفت: اقدامات مرتبط با ارتقای سطح خدمات و فضاسازی در باغ مزار لطفی بر عهده مدیریت شهری و شهرداری گرگان است.
وی بیان کرد: در آئین سالروز وفات استاد لطفی مبلغی معادل ۱۰ میلیارد ریال از طرف نماینده مردم گرگان در مجلس شورای اسلامی گرفته شد تا برای پروژه باغ مزار هزینه شود.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان اضافه کرد: در این مرحله انتظار است تا شهرداری طرح پایگاه هنری استاد لطفی را آماده کند تا از محل اعتبارات موجود اقدامات درخور شأن قلندر موسیقی ایران عملیاتی شود.
رعیت با بیان اینکه استاد لطفی متعلق به همه ایرانیها به ویژه گرگانیها است، ادامه داد: شهرداری وظیفه دارد همان طور که در قبوض عوارض پروژهها و طرحها مبلغی را به عنوان سرانه فرهنگی از شهروندان دریافت میکند در این بخش نقش آفرینی کند.
وی ادامه دارد: پاسکاری بین نهادها برای بهسازی باغمزار لطفی در شأن استاد نیست، همه دستگاهها وظیفه دارند پای کار باشند و در این بین رسانهها و خبرنگاران هم باید نقش آفرینی کنند.
راه اندازی پاتوق فرهنگی
نایب رئیس کمیسیون فرهنگی و نماینده مردم گرگان و آق قلا در مجلس شورای اسلامی هم چندی قبل به رسانهها گفته بود: محمدرضا لطفی تواضع و فروتنی داشت و چون آبی راکد نبود و همواره جریان سازی کرد که آثارش همچنان باقی مانده است.
غلامرضا منتظری با تاکید بر اینکه راه اندازی و تکمیل باغمزار محمدرضا لطفی میتواند تبدیل به پاتوق بزرگ فرهنگی و هنری در سطح کشور شود، گفت: برای زودتر محقق شدن این مهم من خود پیش قدم هستم و مبلغ ۱۰ میلیارد ریال را اهدا خواهم کرد.
وی افزود: گفتنی است مقدمات و پیگیریهایی برای ثبت «نشان لطفی» انجام شده و نیازمند حمایتهای نهایی برای محقق شدن است.
منتظری ادامه داد: یکی از اهداف ثبت نشان هنری لطفی پاسداشت نام استاد کامل موسیقی اصیل ایرانی و حفظ و اشاعه موسیقی ایرانی خواهد بود.
به گزارش خبرنگار مهر، گفتنی است، محمدرضا لطفی در ۱۷ دی ماه ۱۳۲۵ در گرگان دیده به جهان گشود و در ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۳ در تهران دار فانی را وداع گفت.
استاد لطفی ردیف دان، موسیقی دان، آهنگساز، نوازنده برجسته تار و سه تار، همچنین پژوهشگر و مدرس موسیقی سنتی ایرانی بود.
او از چهرههای تأثیرگذار موسیقی ایرانی بود و با خلق آثاری «چون ایران ای سرای امید، کاروان شهید، برادر بی قراره و عشق داند» به میان توده مردم راه یافت.
وی در کنار تار و سه تار، کمانچه، دف، نی و سنتور هم مینواخت.
لطفی تجربه همکاری با خوانندگانی چون تاج اصفهانی، غلامحسین بنان و شجریان را داشت و همچنین خوانندگانی چون شهرام ناظری، صدیق تعریف، محمد گلریز و محمد معتمدی اولین بار توسط محمدرضا لطفی به جامعه موسیقی معرفی شدند.
وی سال ۸۰ پس از سالها دوری از وطن به ایران بازگشت و در مکتب خانه میرزا عبدالله و کانون شیدا به تدریس علاقه مندان موسیقی مشغول بود و ضمن چندین اجرای تازه، شاگردان بسیاری هم در ایران توانستند در کنار این استاد برجسته موسیقی، مشقِ ساز بگیرند.
زنده یاد استاد محمدرضا لطفی در ۶۸ سالگی بدرود حیات گفت و طبق وصیتش در زادگاهش به خاک سپرده شود.
نظر شما