به گزارش خبرنگار مهر به نقل از والاستریت ژورنال، تحریمهای غرب علیه روسیه باعث شده تا جریان نقل و انتقال نفت و گاز در بازار جهانی تغییر کند و روابط اقتصادی طولانیمدت در جهان هم مختل شود.
تحریم اتحادیه اروپا علیه نفت روسیه که از روز ۵ دسامبر سال گذشته و همزمان با اعمال سقف قیمت ۶۰ دلار در هر بشکه برای نفت این کشور اجرایی شد، ششمین دور تحریمها علیه مسکو به خاطر درگیری نظامی با اوکراین بود.
قرار است از روز ۵ فوریه واردات فرآوردههای نفتی نظیر دیزل و سوخت از روسیه به اتحادیه اروپا ممنوع شود. این تحریمها باعث شده تا روسیه که زمانی بزرگترین صادرکننده نفت، گاز و فرآوردههای نفتی به اروپا به شمار میرفت، مسیر انتقال فرآوردههای خود را به سمت چین و هند و آفریقا و آمریکای جنوبی تغییر دهد.
از ماه نوامبر روسیه قیمت نفت خود را ۱۷ دلار کم کرده تا چینیها و هندیها را مشتری نفت خود نگه دارد. کارشناسان میگویند تا زمانی که از نظر اقتصادی خرید نفت روسیه برای مشتریان آسیایی از جمله چینیها و هندیها به صرفه باشد موضوع بیمه محمولههای هم از سوی خود این کشورها حل میشود.
روسیه در ماه نوامبر سال ۲۰۲۲ نسبت به سال ۲۰۲۱ صادرات نفت به چین را ۱۷ درصد افزایش داده و به ۷.۸ میلیون تن رساند و توانست عربستان سعودی را در این مسیر پشت سر بگذارد.
مؤسسه کپلر میگوید: صادرات نفت روسیه به هند نیز در ماه نوامبر به روزانه ۱.۴ میلیون بشکه رسید و این در حالی است که در ابتدای سال ۲۰۲۲ این رقم فقط ۳۶ هزار بشکه در روز بود. در واقع روسیه صادرات نفت به هند را در یک بازه یک ساله ۳۸ برابر کرده است.
گزارشات حاکی از آن است که شرکتهای هندی پس از فرآوری نفت روسیه، آنها را به اروپا صادر کرده و منفعت خوبی از این کار میبرند. چرا که این اقدام از تحریمهای اتحادیه اروپا علیه روسیه مستثنی شده است. اتحادیه اروپا واردات فرآوردههای نفتی که از پالایش نفت روسیه در کشورهای ثالث تولید شدهاند را از تحریمهای نفتی علیه روسیه مستثنی کرده است.
الکساندر نوواک، معاون نخست وزیر روسیه، در این باره معتقد است: بخشی از محمولههای نفت صادراتی روسیه نیز به سمت آفریقا و آمریکای لاتین میرود، این در حالی است که عربستان، امارات و دیگر کشورهای خاورمیانه که تا پیش از این به صورت سنتی روی بازار آسیا متمرکز بودند، حالا توجه بیشتری به اروپا دارند.
عربستان در میان کشورهای صادرکننده نفت بیشترین رشد صادرات به اتحادیه اروپا را در سه ماهه سوم سال گذشته به ثبت رسانده است.
دفتر آمار اتحادیه اروپا، یورو استات، اعلام کرده که در بازه مذکور ۹.۱ درصد واردات نفت اتحادیه اروپا از عربستان بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته که ۵.۱ درصد بود تقریباً دو برابر شده است.
نظر شما