۲۷ دی ۱۴۰۱، ۱۲:۴۴

توسط نشر تاریخ ایران؛

مقالات رودی متی درباره تاریخ اقتصادی و اجتماعی عصر صفوی منتشر شد

مقالات رودی متی درباره تاریخ اقتصادی و اجتماعی عصر صفوی منتشر شد

نشر تاریخ ایران کتاب «حلقه‌های گمشده: برگ‌هایی از تاریخ اقتصادی و اجتماعی ایران عصر صفوی» اثر رودی متی (شرقشناس شهیر هلندی) و ترجمه سمیه خانی‌پور را منتشر کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «حلقه‌های گمشده: برگ‌هایی از تاریخ اقتصادی و اجتماعی ایران عصر صفوی» اثر رودی متی و ترجمه سمیه خانی‌پور در ۳۹۸ صفحه و بهای ۲۶۰ هزار تومان توسط نشر تاریخ ایران منتشر شد.

سمیه خانی پور دکترای تاریخ دارد و هم‌اکنون عضو هیأت علمی گروه ایرانشناسی دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان است. به قلم او پیشتر کتاب «ایران و بحران اقتصادی: تحولات اقتصادی ایران قرن دوازدهم قمری» نیز توسط نشر تاریخ ایران منتشر شده که معرفی آن در این نشانی قابل دسترسی است.

اما «حلقه‌های گمشده» شامل مجموعه مقالات رودی متی شرق‌شناس و ایران‌شناس بنام هلندی است که خدمات شایان توجهی به فرهنگ و تاریخ ایران ارائه کرده است. موضوع آن تاریخ اقتصادی و اجتماعی ایران عصر صفوی است که شوربختانه محققان ایرانی آنچنان که بایسته و شایسته است نتوانسته‌اند در این حوزه از تاریخ تولید محتوایی ارزنده داشته باشند که بخش اعظم آن مربوط به نداشتن تخصص لازم و نیز نبود داده و عدم دسترسی به اسناد است.

متی در این مجموعه اوضاع اقتصادی ایران به‌ویژه بحث تعامل و تبادلات بازرگانی ایران با کمپانی‌های هند شرقی انگلیس، هلند و فرانسه و میزان واردات و صادرات ایران در عصر صفوی را با تأکید بر اقتصاد تک‌محصولی مبتنی بر ابریشم، بخوبی توصیف و تبیین کرده است.

«حلقه‌های گمشده» همچنین سیاست‌های اقتصادی ایران و عملکرد اقتصادی شاهان صفوی را نیز مورد بررسی قرار داده و نقش آنها در رونق و شکوفایی و رکود اقتصادی کشور را در این دوره بخوبی نشان داده است. متی همچنین توانسته است وضعیت اجتماعی، از جمله آداب و رسوم ایرانیان و دیدگاه آنها درباره غربیان را بخوبی برای خواننده و مخاطب شرح دهد. این امر در شناسایی نگاه ایرانیان به غرب و غربیان بسیار کمک کننده و مفید است. نباید فراموش کرد این آگاهی‌ها در منابع دسته اول ایران صفوی به هیچ‌وجه ثبت نشده است.

کتاب شامل ۹ مقاله (فصل) به ترتیب با این عناوین است:

فصل اول: دیدگاه‌های صفویه نسبت به غرب: علاقه یا بی‌میلی

فصل دوم: بازرگان عصر صفوی: بررسی شرکای تجاری آنان و تحلیل برداشت حاکمیت از آنها

فصل سوم: قهوه در دوران صفویه: تجارت و مصرف

فصل چهارم: سیاست‌های ضدعثمانی و حقوق ترانزیتی تجارت ابریشم در قرن هفدهم بین ایران صفوی و مسکو

فصل پنجم: ضیافت شیرینی برای شاه رقابت انگلستان و هلند در دربار شاه سلطان حسین (سلطنت ۱۷۲۲- ۱۶۹۴م/۱۱۳۵-۱۰۰۵ ق)

فصل ششم: کمپانی هند شرقی هلند و ابریشم خام آسیایی: از ایران تا بنگال از طریق چین و ویتنام

فصل هفتم: تجارت طلا بین ونیز و سورات در اواخر دوران صفویه

فصل هشتم: شکوفایی و افول بندر بصره در قرون شانزدهم و هفدهم میلادی / دهم و یازدهم قمری

فصل نهم: روایت یک شاهد عینی از سقوط سلسله صفویه

کد خبر 5684713

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha