لیلا علیخانی در گفتگو با خبرنگار مهر به موضوع چند فرزندی و تک فرزندی پرداخت و اظهار کرد: اصول هر هدفی این است که ابتدا تایید شود و بعد برای آن گامهایی برداشته شود و در مرحله بعدی اگر نیاز به آموزش داشت، آن نیز مورد توجه قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه این موضوع در مسائل مختلفی نظیر ازدواج و فرزندآوری صدق میکند؛ گفت: باید به همه افراد در آموزشهای همگانی یاد داد که مهارتهای زندگی در ارتباط با همسر و فرزند لازم است.
این روانشناس با گلایه مندی ادامه داد: در آموزش خانهداری برای ازدواج هنرآموزی، خیاطی و آشپزی مورد توجه است و وقتی فردی میخواهد ازدواج کند به اصطلاح میگویند که از هر انگشتش هنری میبارد اما هیچگاه به هوش اجتماعی، مدیریتی و هیجانی توجه نمیکنند و نهایت بگویند آن فرد چقدر پخته و عاقل و بالغ است اما نمیگویند این پختگی و عاقل و سنجیده رفتار کردن نیاز به آموزش دارد.
علیخانی افزود: هرچند ممکن است افرادی ژنتیکی و یا اکتسابی از اطرافیان این مهارتها را کسب کنند اما شامل همه نمیشود و بسیاری از ما نمیدانیم الگوی صحیح زندگی کردن چگونه است.
وی با بیان اینکه وقتی ازدواج صحیح انجام شود به تبع وارد زمینه بقای نسل میشویم که آیا باید فرزنددار بشویم یا خیر و اگر میخواهیم فرزندی داشته باشیم چگونه آنها را بزرگ کرده و پرورش دهیم؛ ادامه داد: پرورش فرزند از فرزندار شدن بسیار مهم است و ابتدا باید یاد بگیریم چطور یک والدین کافی و مناسب باشیم.
علیخانی با بیان اینکه گام بعدی سلامت جسم است و باید چکاب لازم گرفت و بعد سلامت روان را سنجید و اقدام به فرزندآوری کرد؛ افزود: وقتی احساس کردیم در جایگاهی هستیم که تمایل به فرزندآوری داریم و از لحاظ غریزی میخواهیم که مادر بودن را تجربه کنیم، اقدام میکنیم و این یک مرحله انتخابی است.
وی با بیان اینکه هر دختری از کودکی این غریزی را دارد که با عروسک بازی شروع میشود تا در بزرگسالی مادر بودن اتفاق بیافتد؛ خاطرنشان کرد: در بازی کودکانه پسران نقش پدر بودن را ایفا میکنند که مثلاً به او مسئولیت خرید را میدهند؛ پسران به زبان کودکانه مسئولیتپذیری یک پدر در بازیهایشان را اجرا میکنند.
این روانشناس با اشاره به اینکه در بین بزرگسالان بسیار افراد نابالغ دیدهایم که متاسفانه بدون اینکه خود کار کنند، ازدواج میکنند و در نهایت انسان بیمسئولیتی هستند و در نتیجه به طور عمده مسئولیت روی دوش مادر خانواده میافتد؛ گفت: اگر هر فردی در جایگاه خود مسئولانه و آگاهانه نقش خود را ایفا کند، مسائل و مشکلات کمتر خواهد شد، وقتی همه به وظایف خود در جایگاههای مختلف پی ببرند و بدانند در جایگاههای خاص الگوهای رفتاری وجود دارد که باید انجام دهند، میتوانند برای فرزندآوری مناسب باشند.
علیخانی در ادامه صحبتهای خود با اشاره به اینکه گاهی افراد عمداً میگویند که تک فرزند کافی است، اظهار کرد: این وضعیت درحالیست که زمانی که از مادران اطلاعاتی کسب کنیم همه اذعان میکنند که فرزندانشان میگویند که چرا یک خواهر و یا برادر ندارد و آنها در یک سنی متوجه این مسئله میشوند و از پدر و مادر خود میخواهند که همبازی داشته باشند.
وی با بیان اینکه اینجا میبینیم که قانون طبیعی اتفاق میافتد و چیزی غیرطبیعی نیست؛ خاطرنشان کرد: باید دورههای فرزندپروری برای والدین برگزار شود و آنها آگاهی لازم را در نقش خود داشته باشند تا بتوانند فرزندانی سالم به لحاظ جسمی و روانی را تربیت کنند.
نظر شما