خبرگزاری مهر –گروه بین الملل: در روزهای اخیر موضوع اصلاحات قضائی مدنظر بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی به موضوعی جنجال برانگیز در اراضی اشغالی تبدیل شده است.
جدای از اعتراضات همیشگی که در سالهای اخیر علیه نتانیاهو جریان داشته، در هفتههای اخیر از زمان تشکیل کابینه جدید رژیم صهیونیستی از ابتدای ژانویه ۲۰۲۳، اعتراضات علیه وی با به خیابان آمدن صدها هزار معترض، رنگ و بوی تازه ای گرفته است.
این روزها منابع عبری از حضور قریب به ۲۵۰ هزار معترض کف خیابانهای تل آویو، قدس اشغالی و دیگر شهرها خبر میدهند، امری که در مقایسه با اعتراضات گذشته علیه نتانیاهو، امری بی سابقه محسوب میشود.
جدای از اختلافات سیاسی و جناحی جریان مخالف نتانیاهو که قشری بزرگ از جامعه صهیونیستی را نمایندگی میکنند و پروندههای متعدد فساد وی، امری که در این برهه اعتراضات علیه نتانیاهو را تشدید کرده، موضوع اصلاحات قضائی مدنظر وی است.
عبور از خان اول!
این اعتراضات پس از آن جدی تر شد که سران جریان مخالف نتانیاهو در پی تصویب اصلاحات قضائی مدنظر وی در قرائت نخست، تهدید به خروج از کنست کردند.
اصلاحات قضائی مدنظر بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی شامگاه دوشنبه (۲۰ فوریه ۲۰۲۳) در قرائت نخست از سوی کنست تصویب شد، امری که با واکنش شدید جریانهای مخالف وی روبرو شده است.
خبرنگار سیاسی شبکه ۱۳ تلویزیون رژیم صهیونیستی اعلام کرد که حزب آینده به رهبری یائیر لاپید قصد دارد از تمامی اعضای کنست از احزاب اپوزیسیون بخواهد استعفا دهند.
این در حالی است که پیش نویس قانون اصلاحات قضائی نتانیاهو برای تصویب نهایی باید دو بار دیگر در کنست قرائت شود و در صورت تصویب در مرحله سوم، به طور نهایی اجرایی خواهد شد.
در صورت خروج نمایندگان احزاب مخالف نتانیاهو از کنست رژیم صهیونیستی، تصویب این قانون جنجالی ممکن است به بن بست برسد.
در همین رابطه، یائیر لاپید ضمن انتقاد شدید از جریانهای حامی نتانیاهو در کنست، گفت: تاریخ، به دلیل آسیبی که به دموکراسی، اقتصاد و امنیت اسرائیل وارد نموده اید، شما را قضاوت خواهد کرد! شما بدون اینکه به اهمیت فعالیتهای خود اهتمام داشته باشید اسرائیل را چند پاره کردید!
بنی گانتز از سران جریان مخالف نتانیاهو در کنست نیز پس از تصویب اصلاحات قضائی نتانیاهو در قرائت نخست، گفت: بسیار دشوار است که چرخ زمان را به گذشته بازگردانیم!
کنست رژیم صهیونیستی شامگاه دوشنبه در نشستی که با تنشهای متعدد و درگیریهای لفظی همراه شد در نهایت با ۶۳ رأی اصلاحات قضائی مدنظر نتانیاهو را در قرائت نخست تصویب نمود.
۴۷ عضو کنست رژیم صهیونیستی از کل ۱۲۰ کرسی آن با این قانون مخالفت کرده و ۱۰ عضو نیز از رأی دادن امتناع ورزیدند. تصویب قوانین در کنست به ۶۰ به علاوه یک رأی نیاز دارد و ائتلاف نتانیاهو با توجه به در اختیار داشتن اکثریت کنست میتواند بدون در نظر گرفتن رأی مخالفان، قوانین مدنظرش را تصویب نماید.
اسرائیل در بحران
شماری از مقامات و شخصیتهای سیاسی و نظامی صهیونیست، ضمن مخالفت با مواضع نتانیاهو در زمینه تصویب اصلاحات قضائی، بر این مساله تاکید ورزیدند که جنگ داخلی در اراضی اشغالی در شرایط کنونی آغاز شده است.
آویگدور کهلانی وزیر سابق امنیت داخلی رژیم صهیونیستی در گفتگو با یدیعوت آحارونوت ضمن رد مواضع نتانیاهو، تاکید کرد: اسرائیل همین حالا هم در میانه یک جنگ داخلی قرار دارد.
وی افزود: این احساس عمیق در بین ما وجود دارد که باید مبارزه کنیم و از حقوق خود حفاظت کنیم.
یورام کوهن رئیس سابق شاباک نیز گفت: در شرایط کنونی شکافها در اسرائیل عمیقتر شده است و نتانیاهو باید در این زمینه اقدام جدی انجام دهد.
یائیر لاپید نخست وزیر سابق رژیم صهیونیستی که هم اکنون در جریان اپوزیسیون علیه نتانیاهو فعالیت میکند، در سخنانی عنوان کرد: اسرائیل وارد یک جنگ داخلی شده است.
وی با هشدار درباره اینکه اسرائیل در لبه پرتگاه قرار دارد، افزود: ما در شرایط حساسی قرار داریم و در صورت تصویب اصلاحات قضائی به سوی ویرانی پیش میرویم.
این در حالی است که نتانیاهو روز گذشته در واکنش به اظهارات اخیر دبیر کل حزب الله لبنان درباره تشدید اختلافات داخلی در اراضی اشغالی، به وی توصیه کرده بود که به این رخدادها امید نبندد.
اسحاق هرتزوگ رئیس رژیم صهیونیستی نیز اخیراً با اشاره به تشدید اختلافات داخلی گفته بود که اسرائیل روی بشکه باروت قرار گرفته است. در هفتههای اخیر از زمان آغاز به کار کابینه نتانیاهو، تظاهرات علیه وی به طور گسترده هر هفته با حضور صدها هزار نفر معترض تکرار شده است.
مفاد اصلاحات قضائی مدنظر نتانیاهو چیست؟
سوالی که در اینجا مطرح میشود این است که نتانیاهو چه در سر دارد که موجب به راه افتادن موج گسترده اعتراضات داخلی و حتی خارجی شده است. برای درک این موضوع باید نگاهی به محتوای اصلاحات قضائی مدنظر نتانیاهو داشته باشیم؛
هدف اصلی نتانیاهو از تلاش جدی برای تصویب اصلاحات قضائی، کاهش اختیارات دستگاه قضائی رژیم صهیونیستی و ممانعت از بررسی موضوع عزل وی از قدرت است.
پیش نویس این قانون جنجالی در حالی از سوی اعضای ائتلاف نتانیاهو که هم اکنون قدرت را در اراضی اشغالی بدست دارند، تهیه شد که دادگاه عالی رژیم صهیونیستی در حال بررسی موضوع عزل نتانیاهو از قدرت به دلیل پروندههای متعدد فساد وی بود.
در همین شرایط، جریان حامی نتانیاهو با هدایت وی پیش نویس قانونی را به رشته تحریر درآوردند که براساس آن تصمیم دستگاه قضائی رژیم صهیونیستی درباره برکناری نخست وزیر تنها در صورتی اجرایی میشود که حداقل ۹۰ عضو کنست که در مجموع ۱۲۰ کرسی دارد، با این تصمیم موافقت کنند.
در واقع در پیش نویس این طرح جنجالی، اجرایی شدن هر گونه تصمیمی از سوی دادگاه عالی رژیم صهیونیستی منوط به موافقت اکثریت ۷۵ درصدی اعضای کنست شده، امری که نتانیاهو را از هر خطری در زمینه عزل و برکناری در امان نگه میدارد.
نکته جالب توجه اینکه در شرایط کنونی مصوبات کنست تنها با ۶۱ رأی (نیم به علاوه یک) تصویب میشود و گنجاندن شرط موافقت ۹۰ عضو کنست با تصمیم برکناری نخست وزیر، در واقع به منزله این است که در آینده امکان عزل نتانیاهو به صفر رسیده و به امری محال و غیر ممکن تبدیل میشود.
این در حالی است که مخالفان نتانیاهو با صف آرایی حداکثری در برابر این طرح، تصویب احتمالی آن را به منزله از بین رفتن اصول دموکراتیک دانسته و نتانیاهو را به تلاش برای تکیه زدن طولانی مدت بر مسند قدرت بدون هیچ گونه بازخواست و یا مخالفتی متهم میکنند.
از دیگر بندهای این قانون جنجالی را ارائه اختیارات بیشتر به رهبران دینی صهیونیست برای دخالت در امور سیاسی و اجتماعی است که از طریق تغییر سیستم انتخاب قضات انجام خواهد شد.
بدست گرفتن اکثریت کمیته انتخاب قضات رژیم صهیونیستی از سوی کابینه، اعطای معافیت از خدمت نظامی به یهودیان ارتدوکس افراطی و صدور مجوز برای جدایی زنان از مردان در اماکن عمومی از دیگر بندهای این قانون پیشنهادی است. در این بخش به نظر میرسد نتانیاهو تلاش دارد جریان راستگرای افراطی را که به کمک آنها توانسته کابینه جدید را تشکیل داده و اکثریت کنست را در اختیار بگیرد، راضی نگه دارد. اما همچنان مهمترین بخش پیش نویس قانون اصلاحات قضائی مدنظر وی، جلوگیری از پایان دادن مخالفان به حیات سیاسی خودش است!
بهره سخن
آنچه که از تحولات اخیر در سرزمینهای اشغالی بر میآید این است که نتانیاهو از رهاورد تصویب قانون اصلاحات قضائی در اندیشه کیش و مات مخالفان سیاسی خودش است. از زمان تشکیل کابینه جدید رژیم صهیونیستی به نخست وزیری نتانیاهو، مخالفان وی کمر همت بستند تا وی را از قدرت عزل کنند.
در صورت تصویب این قانون، مخالفان نتانیاهو حداقل تا چهار سال آینده (تا پایان عمر کابینه فعلی) در تلاش برای برکناری وی از قدرت ناکام خواهند ماند. اما نکتهای که شاید نتانیاهو از آن غافل بوده این است که تنشهای شدید کنونی در اراضی اشغالی و چند دستگی بی سابقه میان اقشار مختلف جامعه صهیونیستی ممکن است شرایط را به جایی برساند که اسرائیل روی بشکه باروت قرار گرفته و منفجر شود، مسألهای که مقامات صهیونیست از جمله اسحاق هرتزوگ رئیس این رژیم هم به آن اذعان کرده اند. در آن زمان نتانیاهو دیگر زمینی برای بازیهای خطرناک سیاسی اش نخواهد داشت و اسرائیل را گرفتار در لعنت هشتاد ساله یا همان فروپاشی پیش از تکمیل هشت دهه حاکمیت جعلی خود، خواهد دید!
نظر شما