به گزارش خبرنگار مهر، موضوع قنات از دیرباز در استانهای کویری چون خراسان جنوبی چه برای آب شرب و چه کشاورزی حائز اهمیت بوده است. اما متأسفانه برخی از رفتارها و عملکردهای مدیریتی و شخصی در سالهای گذشته چون برداشت بی رویه آب و حفر غیر مجاز چاه موجب خشک شدن قنوات شده است.
نکته قابل تأسف این است که مسئولان و متولیان امر از خشک شدن بسیاری از قناتهای خراسان جنوبی میگویند که زنگ خطر را در زمینه فرو نشست زمین و افزایش چالش آب به صدا درآورده است.
گلایه نماینده ولی فقیه از عملکردهای نامناسب در حوزه قنات
آیت الله سید علیرضا عبادی نماینده ولی فقیه در خراسان جنوبی ۳۰ بهمن ماه سال جاری در دیدار با مدیرکل آب و فاضلاب خراسان جنوبی ضمن با اشاره به اینکه در موضوع تأمین آب باید عادلانه، علمی و به دور از حواشی تصمیم گرفت، بیانکرد: در گذشته جوازهایی برای حفر چاه صادر شد و آب را از قلب زمین بالا کشیدند که نتیجه آن خشک شدن قناتها و از بین رفتن کمیت و کیفیت منابع آبی شد.
وی با بیان اینکه آنقدر چاه زدند که قناتها خشک شد، افزود: این کار از نظر فقهی حرام است.
عبادی ادامه داد: ما انسانها خودمان بد عمل میکنیم و بعد گلایه داریم که منابع آب زیرزمینی افت پیدا کرده و شاهد گسل زمین هستیم.
سعید سروی مدیرعامل شرکت آب منطقهای با بیان اینکه تاکنون دو هزار و ۱۸۱ قنات در خراسان جنوبی خشک شده است، گفت: برداشت بی رویه آب و کاهش ورودی آب به واسطه کاهش بارندگی از دلایل خشک شدن قناتها است.
شناسایی ۶ هزار و ۹۸۳ رشته قنات
وی با اشاره به اینکه شش هزار و ۹۸۳ رشته قنات در خراسان جنوبی شناسایی و ثبت شده است، گفت: برای بهبود وضعیت قناتها نیز کشاورزان باید قناتهای خود را لایروبی کنند در حالی که که متأسفانه به واسطه تعدد مالکان قناتها و ضعف اقتصادی کمتر این اتفاق رخ داده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی با تأکید بر اینکه بارورسازی ابرها به عنوان یک گام مثبت در افزایش بارندگی در مرحله شناسایی و جمع بندی اطلاعات است، اظهار کرد: در راستای تکمیل طرح بارورسازی ابرها در خراسان جنوبی باید ۳۵ پایگاه پایلوت دیگر باید راه اندازی شود.
نظر شما