خبرگزاری مهر _ گروه جامعه؛ در این هفته باز هم شهر شیراز و بافت تاریخی آن در صدر اخبار حوزه میراث فرهنگی بود. شماری از معماران، هنرمندان و فعالان میراث فرهنگی خواستار ثبت بافت تاریخی شدند. این خواسته به گوش ضرغامی وزیر میراث فرهنگی هم رسید اما او در پاسخ به این مطالبه گفت: درباره ثبت ملی بافتهای تاریخی از جمله شیراز تابع فرایند کارشناسی هستیم و همکاران در حوزه کارشناسی تمام موارد مشابه را بررسی و درباره آنها تصمیمگیری میکنند.
ممنوعیت آواز خوانی در پل خواجو تکذیب شد
آوازخوانان پل خواجو در اصفهان همیشه خبرساز بودند. طی روزهای گذشته هم مطلبی با موضوع ممنوعیت آوازخوانی در پل خواجو در فضای مجازی منتشرشده بود که این ممنوعیت تکذیب شد.
در این باره ایزدی مدیرکل میراث فرهنگی استان اصفهان گفت: با توجه به معماری خاص پل تاریخی خواجو که بهصورت سه طبقه طراحیشده از حدود چهار سده قبل تاکنون برخی از اصفهانیهای خوشقریحه با حضور در طبقات تحتانی پل خواجو بهویژه بر روی بستر بند سنگی این پل و در طبقه زیرین شاهنشین مرکزی این پل همراه بانوای دلنشین زایندهرود، اقدام به اجرای موسیقی سنتی میکردند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان افزود: اگرچه در سالهای اخیر برخی موسیقیهای بیهویت نیز در این مجموعه برگزار میشده که در برخی مقاطع شاهد بروز برخی ناهنجاریهای اجتماعی و فرهنگی بودهایم اما معتقدیم بخشی از شکلگیری و امتداد حیات مکتب موسیقی اصیل اصفهان وابستگی تمام و کمالی به اجرای موسیقی سنتی در طبقات زیرین پل خواجو دارد و امیدواریم تا با همکاری نهادهای فرهنگی و اجتماعی موسیقی اصیل ایرانی به حیات خود ادامه دهد.
تعرفه گاز و برق مصرفی تأسیسات گردشگری تعیین شد
این هفته نمایندگان در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور، با بند (ز) تبصره ۹ ماده واحده این لایحه موافقت کردند.
بر اساس این مصوبه، تعرفه گاز مصرفی تأسیسات گردشگری و صنایع دستی و آبدرمانیها و هتلها مشابه تعرفه خدمات میباشد و تعرفه برق موارد موضوع این بند در مناطقی که فاقد گاز میباشند، برابر تعرفه مصارف عمومی در قانون مانع زدایی صنعت برق در نظر گرفته میشود.
همچنین بر اساس بند (ل) تبصره ۹ بودجه، اخذ هر گونه تعرفه و عوارض صادراتی و الزام به پیمانسپاری ارزی و تعهد بازگشت ارز حاصل از صادرات در خصوص صادرات صنایع دستی به جز میزان ارزش مواد اولیه مصرف شده ممنوع است.
هشدار به مسافران ترکیه
مدیرکل نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری گفت: با توجه به وقوع زلزله اخیر در ترکیه، هموطنانی که قصد سفر به این کشور را دارند، پیش از انجام سفر از قطعیت در تأمین محل اقامت خود مطمئن شوند.
یحیی نقیزاده محجوب، با بیان این خبر گفت: با توجه به وقوع زلزله اخیر که در بخشی از کشور ترکیه اتفاق افتاده است، اخبار اعلام شده مبنی بر آن است که مسئولان این کشور تصمیماتی برای اسکان زلزلهزدگان در اماکن اقامتی رسمی از جمله هتلهای مناطق گردشگری مانند آنتالیا گرفتهاند.
وی افزود: با توجه به این شرایط، برای حصول اطمینان از تأمین محل اقامت در طراحی تور به مقاصد گردشگرپذیر کشور ترکیه و فروش بستههای سفر که طی بخشنامهای به ادارات و دفاتر خدمات مسافرتی کشور ابلاغ شده است، ضروری است تمام هموطنان که قصد سفر به ترکیه دارند در زمان خرید بستههای سفر با دقت موضوع تأمین محل اقامت و مشخصات آن را مورد توجه و تاکید قرار داده و نسبت به پیشبینی تدابیر احتیاطی و تضامین لازم اقدام کنند.
روایت دقیق از آنچه داریم در سال آینده
«بیستمین گردهمایی سالانه باستانشناسی ایران» امروز هفتم اسفند ماه در سالن همایشهای موزه ملی ایران برگزار شد. رئیس پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری با بیاناینکه دستاوردهای پژوهشی پژوهشگاه، در محوطه ششهزار ساله تلچگاسفلا، زمینهای گسترده برای جذب گردشگر ایجاد کرده است، تصریح کرد: فصل نخست پروژه «بررسیهای فراگیر در کرانهها و جزایر خلیج فارس و دریای مکران» که از اهداف اساسی برای شناسایی و خصوصاً معرفی دقیق داشتههای ما در کرانهها و جزایر خلیج فارس و دریای مکران در حال انجام است.
مصیب امیری در این گردهمایی در تشریح مجموع فعالیتهای میدانی سال ۱۴۰۰ به بیش از ۱۵۰ برنامه شامل ۴۶ کاوش نجاتبخشی، آموزشی و پژوهش محور، ۷ برنامه گمانهزنیهای لایهنگاری، ۱۹ برنامه بررسیهای باستانشناسی ،۲۷ برنامه گمانهزنیهای تعیین عرصه و ۶ برنامه ساماندهی، حفاظت و خواناسازی اشاره کرد و گفت: با توجه به آمار ارائه شده توسط پژوهشکده باستانشناسی، طی سال ۱۴۰۰، فعالیتهای میدانی باستانشناسی نظیر آنچه که در یک دهه اخیر معمول بوده، بیشتر به برنامههای نجاتبخشی معطوف شده است.
وی ادامه داد: برای مثال در حال حاضر، فصل نخست پروژه «بررسیهای فراگیر در کرانهها و جزایر خلیج فارس و دریای مکران» که از اهداف اساسی برای شناسایی و خصوصاً معرفی دقیق داشتههای ما در کرانهها و جزایر خلیج فارس و دریای مکران در حال انجام است که امید میرود در گردهمایی سالانه آینده، روایتی روشن و دقیق از «چه داریم»، «کجا داریم» و «چگونه داریم» از پهنه بسیار مهم فرهنگی ایران را مشاهده کنیم.
تصویب تمدید دوساله معافیتهای گردشگری
معاون گردشگری کشور از تصویب تمدید دوساله معافیتهای گردشگری در ستاد اقتصادی دولت خبر داد.
علی اصغر شالبافیان، معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با بیان اینکه حوزه گردشگری بیش از پیش نیازمند حمایت است، گفت: بدون در نظر گرفتن امتیازات و تسهیلات مورد نیاز فعالان و سایر کسبوکارهای عرصه گردشگری نمیتوان رشد و رونق این حوزه را انتظار داشت.
وی افزود: برای مواجه شدن با چالشهای ناشی از اتفاقات اخیر و به منظور حمایت از فعالان حوزه گردشگری و رعایت حقوق گردشگران، بسته پیشنهاداتی را آماده کردیم که بتواند به تسهیل ورود گردشگران و حمایت از فعالان این حوزه بیانجامد. یکی از این پیشنهادات تمدید دوساله معافیتهای حوزه گردشگری بود که خوشبختانه در ستاد اقتصادی دولت هم تصویب شد.
معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی یکی دیگر از موضوعات مطرح شده در این بسته پیشنهادی را ایجاد صندوق حمایتی برای حوزه گردشگری دانست و اظهار کرد: پیشنهاد ایجاد این صندوق در قالب لایحه قانون سال ۱۴۰۲ ارائه شد و یکی از مواردی که خوشبختانه فعلاً در کمیسیون تلفیق مصوب شده، اختصاص بخشی از عوارض خروج از کشور به حوزه گردشگری است.
گرانی به سراغ هتلها نمیآید
با توجه به افزایش گرانیها در روزهای اخیر احتمال افزایش نرخ هتلها نیز وجود داشت اما رئیس جامعه هتلداران کشور گفت: اگرچه هزینهها به صورت لحظهای افزایش دارد؛ اما هتلداران بنا ندارند در ایام نوروز ۱۴۰۲ افزایش نرخ داشته باشند.
جمشید حمزه زاده رئیس جامعه حرفهای هتلداران کشور درباره افزایش نرخ هتلها در نوروز ۱۴۰۲ به خبرنگار مهر گفت: برای ایام عید بنا نداریم افزایش نرخ داشته باشیم این درحالی است که افزایش نرخ و تورم در کشورمان لحظهای شده است و هزینه هتلداران هم بالا رفته است. با این وجود پس از ماه فروردین، با معاونت گردشگری وزارت میراث فرهنگی درباره این افزایش نرخ صحبت خواهیم کرد.
وی گفت: هتلها براساس دستورالعملهای صادره نرخ مصوب دارند همچنین گاهی جوامع هتلداری در استانها نیز نرخی را تعیین میکند. بنابراین نرخ هتلها به صورت استانی متفاوت است ولی با این وجود به رغم افزایش بی رویه هزینهها در یک ماه اخیر بنا نداریم تا ما هم افزایش نرخ داشته باشیم اما اگر هتلی به هر دلیل خارج از نرخ مصوب، هزینهای از مسافر بگیرد؛ در نظارتها مشخص میشود و طبق آئین نامه ایجاد و اصلاح تأسیسات گردشگری با آن برخورد خواهد شد. در این آئین نامه اعلام شده که اگر واحد اقامتی کوتاهی کند یا خدمات آن ضعیف باشد چه مراحلی باید برای برخورد با آن طی شود.
حمزه زاده افزود: برخی اوقات شبههای در قیمت اتاقها بوجود میآید به این ترتیب که ما مهر هر سال افزایش نرخ داریم اما برخی از استانها این افزایش نرخ را دیرتر انجام میدهند و فصل پیک سفر آن را اعمال میکنند. برخی از مسافران از این موضوع گلایه مند شده و تصور میکنند که افزایش نرخ داشتهاند درحالی که این طور نبوده و آنها تا پیش از فصل سفر، افزایش نرخ شأن را اعمال نکرده بودند. حتی برخی هتلها هزینهای کمتر از نرخ مصوب به دلیل کمبود مسافر، میگیرند اما در ایام پیک، نرخ مصوب را اعمال میکنند. این موضوع هیچ ایرادی ندارد.
در زبانت کوروش و داریوش نباشد
در این هفته؛ عزت الله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در بیستمین همایش سالانه باستانشناسی که یکشنبه هفتم اسفندماه با حضور جمعی از باستانشناسان کشور در موزه ملی برگزار شد، اظهار کرد: باستانشناسی علم، دانش و فرهنگ و هنر است. ترکیبی از مهمترین موضوعات و توانمندی بشری است. ۱۰ سال قبل در نشستی که در مشهد برگزار شد با عنوان بزرگداشت شیخ بهایی، مهمترین ویژگی شیخ بهایی را در علوم مادی و به عنوان یک شخصیت بینرشتهای توضیح دادم که بعداً معلوم شد شخصیت او در این حوزه چقدر مورد غفلت واقع شده است. باستانشناسی هم علم چندحوزهای است.
ضرغامی در ادامه گفت: زمانی وقتی درباره غفلت از معماری در بعد از انقلاب سخن گفتم، خیلی حمله شد که چرا گفتم بعد از انقلاب به معماری بیتوجهی شد. ما باید با صراحت و بدون لکنتزبان در این باره صحبت کنیم. مالکیت، پول و بساز و بفروشی باعث شد از یک وجب جا استفاده کنند، برای اینکه اندکی پول بیشتر کسب کنند.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: ما از روز اول سعی کردیم تعارضها را از بین ببریم. بعضیها میگفتند رفتی آنجا، دو روز بعد در زبانت کوروش و داریوش نباشد! الان میبینند در این کشور چقدر فضیلتها بود و با اتکا بر همینها ایرانیها اسلام را پذیرفتند. شهید مطهری میگوید اگر به خاطر ایرانیها نبود، نه به لحاظ عده، نفرات و تجهیزات حتی قدرت ایمان، آن تعداد کم سپاه اسلام که هفت بار به ایران حمله کردند، راه دین باز نمیشد. چون جامعه چند طبقه شده بود. شنیدند دینی با این مشخصات آمده است این فضیلتها در میراث ناملموس ماست. اولین گروهی که باید کلید این را بزند باستانشناسان هستند. یک عده شاقول این دین شدهاند که اصلاً آنچه معرفی میکنند، دین نیست.
نظر شما