۱۴ اسفند ۱۴۰۱، ۱۰:۰۲

واکاوی مشکلات صید و صیادی شمال-۳

فصل ماهی چِرِم در مازندران/تورهای ماهیگیران پُر و دست ها خالی است

فصل ماهی چِرِم در مازندران/تورهای ماهیگیران پُر و دست ها خالی است

ساری- مه غلیظ صبحگاهی و شبانگاهی در اصطلاح محلی های مازندران به عنوان «ماهی چِرِم» گفته می شود زمانی که آغاز آن نوید روزهای خوش برای صید و صیادی است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: طی چند روز گذشته مازندرانی‌ها هر صبح و شام در برخی مناطق استان با مه غلیظ صبحگاهی روبرو بودند، گویی بوی اسپند و عود در آسمان خدا بلند شده و این حال و هوا را محلی‌ها ماهی چرم گویند.

فصل صید و صیادی در مازندران و شمال ایران ماه‌های پایانی را سپری می‌کند و طی ماه‌های گذشته و جاری حال و روز صیادان به نسبت گذشته خوب بوده است و بازار نیز با فراوانی ماهی روبرو بوده است. روزهای پایانی صید و صیادی بیشتر گونه‌های که در تور صیادان می‌افتد از نوع سفید است و بازار ماهی سفید در استان داغ است.

ماهی چرم، مه غلیظ و فراوانی ماهی نیز سبب آن نشد تا نرخ این دردانه‌های دریای کاسپین شکسته شود و هرچه ماهی بیشتر، قیمت آن نیز بالاتر می‌رود.

گزارش میدانی خبرنگاران مهر از بازارهای مازندران از جمله ساری، بابل، رامسر و چالوس نشان می‌دهد که نرخ گونه‌های مختلف به طور میانگین از ۱۶۰ تا ۴۰۰ هزار تومان بسته به نوع آن نوسانان دارد و هرچه ماهی تازه‌تر باشد، گران‌تر است.

چرخی در بازار ماهی فروشان ساری می زنیم و روی تابلو قیمت‌های مختلفی نوشته شده است از ماهی قزل آلای ۱۶۰ هزار تومانی تا ماهی سفید ۳۹۰ هزار تومانی.

قزل آلا شانه به شانه سفید پیش می‌رود

قزل آلا شانه به شانه ماهی سفید پیش می‌رود و تهیه آن برای خیلی‌ها سخت می‌شود، یکی از فروشندگان بازار ماهی می‌گوید: برخی‌ها توان خرید ماهی را ندارند و صیادان و فروشندگان هم از قیمت‌ها ناراضی هستند.

فصل ماهی چِرِم در مازندران/تورهای ماهیگیران پُر و دست ها خالی است

افشین فروشنده بازار ماهی در غرب مازندران نیز می‌گوید: طی چند روزی که به نوعی هوا مه آلود و یا به اصطلاح ماهی چرم بود قیمت ماهی تاحدودی کاهش یافت اما پس از آن دوباره نرخ‌ها به روال گرانی برگشت.

وی با بیان اینکه قیمت ماهی توسط سماکان و هر روز صبح تعیین می‌شود و فروشندگان نیز آن را خریداری و با افزودن درصد سود به فروش می‌رسانند، گفت: در مجموع امسال نرخ‌ها گران‌تر از قبل بوده است.

به سراغ صیادان هم می‌رویم با آنکه از وضعیت صید در ماه گذشته رضایت دارند، اما همچنان درگیر مشکلات و مصائب قدیمی هستند و گرانی ادوات صید و صیادی و محقق نشدن وعده‌ها، اوضاعشان را تلخ کرده است.

صیاد سود چندانی نمی‌کند

محب علی صیاد مازندرانی صید غیرمجاز، آلودگی رودخانه‌ها و دریا و حذف برخی گونه‌های آبزیان را از جمله عواملی دانست که بر روند صید و صیادی اثر می‌گذارد و گفت: صیادان از صبح تا غروب در امواج خروشان و سرد دریای خزر مشغول کار هستند اما دست آخر سود چندانی عایدشان نمی‌شود.

وی گرانی تور و ادوات صیادی را از جمله مشکلات بیان کرد و گفت: گرانی اجناس و اقلام، هزینه‌های کمرشکن سوخت و تعمیرات تراکتور و تجهیزات، رقم بالای بیمه پرداختی و سخت وزیان آور نبودن شغل صیادی، حال صیادان را بد کرده و برخی از صیادان قدیمی به ناچار دست از این شغل کشیدند.

این صیاد مازندرانی با اظهار اینکه تعدیل شغل صید و صیادی و کاهش ۱۰ درصدی نرخ بیمه از سال‌های سال وعده داده می‌شود، گفت: هنوز این طرح‌ها در استان اجرا نشد و این مسئله کام صیادان را تلخ کرده است.

به طور معمول فصل صید ماهیان استخوانی در دریای خزر از نیمه دوم ماه مهر شروع می‌شود و بسته به شرایط آب و هوایی و وضعیت صید تا پانزدهم یا اواخر فروردین سال بعد ادامه می‌یابد.

چهار هزار و ۲۰۰ صیاد در قالب ۵۴ شرکت صیادی پره در مازندران به کار صید ماهیان استخوانی در دریای خزر مشغول هستند.

خشایار نوایی مدیرعامل اتحادیه پره مازندران نیز با بیان اینکه صیادان خواهان مطالبه مصوبه سفر رئیس جمهور به استان هستند، تعدیل و تثبیت شغل صید و صیادی که در سال ۸۷ در هیئت وزیران مصوب شد را از جمله مطالبات مطرح کرد.

فصل ماهی چِرِم در مازندران/تورهای ماهیگیران پُر و دست ها خالی است

تعدیل و تثبیت شغل صید و صیادی که در سال ۸۷ در هیئت وزیران مصوب شد را از جمله مطالبات است

وی با بیان اینکه طرح ذکرشده در استان‌های همجوار گیلان و گلستان اجرا شد، افزود: صیادان مازندرانی خواهان اجرای این مصوبه ملی هستند.

مدیرکل شیلات مازندران نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اظهار اینکه از ابتدای فصل صید تاکنون بیش از دو هزار تن انواع ماهیان استخوانی در استان صید شده است، افزود: میزان صید ماهیان استخوانی نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد چشمگیری داشته است.

قاسم کریم زاده ارزش میزان صید را بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان ذکر کرد و گفت: ترکیب گونه‌های صید شده نیز شامل ماهی کفال، سفید و کپور است.

وی با بیان اینکه ۵۴ شرکت تعاونی صیادی پره در استان فعالیت می‌کند، افزود: پیش بینی می‌شود در ماه پایانی صید، بیشتر گونه‌ها از نوع سفید باشد و رهاسازی بچه ماهیان در طول سال سبب فراوانی این گونه آبزی در تورهای صیادان شده است.

مدیرکل شیلات مازندران یادآور شد: سالانه حدود ۱۰۰ میلیون قطعه انواع ماهیان در رودخانه‌های شیلاتی منتهی به دریا رها سازی می‌شود و افزایش میزان صید نتیجه طرح‌های رهاسازی گونه‌های آبزی در دریا است.

وی با اشاره به دغدغه‌های صیادان نیز گفت: مطالبات صیادان در حال پیگیری است و امیدواریم با تخصیص منابع تعدیل شغل صیادی و کاهش حق بیمه صیادان در استان عملیاتی و محقق شود.

صید و صیادی در مازندران بیشتر به شکل پره است که صیادان با کمک تورهایی به ارتفاع ۱۰ متر و طول هزار متر و با استفاده از قائل به صورت نیم دایره‌ای در فاصله مشخصی از ساحل، تورهای را پهن می‌کنند و سپس به کمک تراکتور، تورها را به ساحل می کشند.

کد خبر 5725091

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha