۱۴ اسفند ۱۴۰۱، ۸:۰۵

مهر گزارش می دهد؛

تکاپوی دیرهنگام برای مدیریت بازار/کم‌کاری در دی یقه نوروز را گرفت

تکاپوی دیرهنگام برای مدیریت بازار/کم‌کاری در دی یقه نوروز را گرفت

گرگان- تعلل نهادهای متولی گلستان در خرید تضمینی میوه مورد نیاز شب عید در فصل برداشت، سبب شد تا قیمت میوه در روزهای پایانی سال متلاطم شود.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- اعظم محبی: با فرارسیدن ایام پایان سال، خرید مایحتاج شب عید، دغدغه مردم شده و با توجه به تقارن عید ۱۴۰۲ با ماه رمضان، این مسأله نمود بیشتری می‌یابد.

شرایط امسال بازار با سنوات قبل متفاوت‌تر است، شوک قیمتی ناشی از افزایش قیمت دلار در چند هفته گذشته سبب افزایش بهای برخی کالاهای اساسی مانند گوشت و برنج شده و البته خریدهای نوروزی مانند آجیل و البسه و کیف و کفش را هم تحت تأثیر قرار داده است.

نظارت بر بازار و کنترل فرآیند قیمت‌گذاری کالاهای اساسی در این بین ضروری بوده و پیش بینی بازارچه‌ها، نمایشگاه‌های بهاره، افزایش گشت‌های کنترلی و تشدید فعالیت بازرسان نهادهایی مانند تعزیرات، صنعت و معدن، جهاد کشاورزی و غیره از جمله راهکارهای نهادهای متولی برای کنترل بازار است.

با توجه به افزایش قیمت‌ها، شاید خانوارها بتوانند از خرید برخی اقلام مانند آجیل، کیف و کفش و لباس عید، چشم پوشی کنند و یا کمتر سراغ گوشت قرمز و ماهی بروند ولی خرید میوه قابل چشم پوشی نیست.

در سنوات گذشته سازمان تعاون روستایی به نمایندگی از دولت مازاد محصولات سیب و پرتقال را از باغداران خریداری کرده و در روزهای منتهی به شب عید، این میوه‌ها را با قیمت مصوب روانه بازار می‌کرد اما امسال و تا هفته اول بهمن ماه، از خرید تضمینی مرکبات و سیب خبری نبود و سرانجام پس از کش و قوس‌های متعدد بخش خصوصی به نمایندگی دولت، مکلف شد بخش اندکی از تولیدات مازاد باغات استان را خریداری کند.

تکاپوی دیرهنگام برای مدیریت بازار/کم‌کاری در دی یقه نوروز را گرفت

میزان اندک و البته دیرهنگام خرید محصولات، سبب شد تا دست دولت برای تنظیم بازار شب عید خالی‌تر از سال‌های گذشته باشد و از هم اکنون شاهد افزایش افسارگسیخته مرکبات و سیب در بازار هستیم به طوری که قیمت این میوه‌ها نسبت به چند هفته قبل دو برابر شده است.

باغداران متضرر شدند

یکی از باغداران بندرگزی در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: در سال جاری، میزان تولید مرکبات در باغات استان مناسب بوده اما قیمت پایین خرید این محصولات باغداران را متضرر کرد.

اگر دولت مازاد محصول را از باغدار خریداری می‌کرد هم اکنون نگرانی بابت تأمین میوه شب عید وجود نداشت محمد رایجی با اشاره به اینکه دولت قرار بود مازاد نیاز باغداران را خریداری کند، افزود: اما هیچ گونه خریدی از باغدار انجام نشد و به همین دلیل پای دلالان به باغات گلستان باز شد.

وی بیان کرد: قیمت مرکبات سر باغ به کیلویی چهار هزار تومان رسید که حتی هزینه کارگر و نهاده‌ها را هم پوشش نمی‌داد لذا بسیاری رغبت برای جمع آوری محصول خود نداشتند.

رایجی گفت: در ابتدا از سوی مدیران جهاد کشاورزی اعلام شد که خرید میوه تنظیم بازار انجام خواهد شد اما اداره کل تعاون روستایی گلستان این موضوع را رد کرد و این مسأله باعث شده که هم اکنون قیمت پرتقال به بیش از ۳۰ هزار تومان برسد.

وی توضیح داد: اگر دولت مازاد محصول را از باغدار خریداری و ذخیره می‌کرد نه ما ضرر می‌کردیم و نه مردم مجبور بودند چندین برابر پرتقال شب عید خود را خریداری کنند.

رایجی ادامه داد: تاکنون هیچ‌گونه خرید تضمینی از ما انجام نشده و به همین خاطر، باغدار رغبتی برای جمع آوری محصول خود نداشت زیرا میوه سر باغ با قیمت کمتر از چهار هزار تومان به فروش می‌رسید.

تکاپوی دیرهنگام برای مدیریت بازار/کم‌کاری در دی یقه نوروز را گرفت

این باغدار گلستانی تأکید کرد: نبود بازار مناسب باعث می‌شود که باغدار برداشت را انجام ندهد و این نیز خسارت مالی برای آنها ایجاد می‌کند.

خرید تضمینی انجام نشد

مراد نفر، یکی دیگر از باغداران کردکوی هم به خبرنگار مهر گفت: بیشترین اجحاف و ظلم به باغداران پرتقال و نارنگی می‌شود، در حالی که دولت بیشتر محصولات کشاورزی را خرید تضمینی می‌کند اما توجهی به محصول مرکبات ندارد.

وی افزود: در این شرایط دلالان قیمت سه تا چهار هزار تومان می‌رسانند برای هر کیلوگرم پرتقال یا نارنگی می‌رسانند که این مسأله ضرر باغدار است و سود آن به جیب واسطه‌ها می‌رود.

مراد بیان کرد: اگر مرکبات از باغدار خریداری و ذخیره می‌شود مردم دیگر نگران شب عید خود نبوده و این محصول را با قیمت مناسب‌تری می‌خریدند.

وی عنوان کرد: در استانی که خودش یکی از قطب‌های تولید مرکبات است خرید چند برابری پرتقال و نارنگی درست نیست و می‌توان با مدیریت بهتر به کاهش دغدغه‌های مردم کمک کرد.

۱۰۰ تن سیب و پرتقال خریداری شد

رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان هم در این خصوص گفت: خرید میوه شب عید از باغداران استان انجام شده و با توجه به شرایط به بازار تزریق می‌شود.

محمد برزعلی افزود: در سال جاری تولید به یکباره افزایش پیدا کرد و این امر موجب شد تا در یافتن بازار فروش این محصولات با چالش روبرو شویم.

تکاپوی دیرهنگام برای مدیریت بازار/کم‌کاری در دی یقه نوروز را گرفت

سرپرست معاونت توسعه بازرگانی جهاد کشاورزی گلستان هم در خصوص خرید میوه تضمینی و برپایی نمایشگاه‌های بهاره به خبرنگار مهر گفت: تفاهم نامه‌ای بین وزارت جهاد و اتاق تعاون منعقد شده که براساس آن، اتاق تعاون مجری برپایی نمایشگاه‌های بهاره در کشور هستند.

حسین پهلونان افزود: این نمایشگاه‌ها اغلب در مراکز استان‌ها برپا شده کالاهای اساسی در آن توزیع خواهد شد.

وی بیان کرد: برگزاری نمایشگاه بهاره کالاهای اساسی در گلستان پیگیری و فعلاً در شهر گرگان نهایی شده است و برگزاری آن در دیگر شهرستان‌ها هم در دست بررسی است.

پهلوانان در مورد توزیع میوه شب عید هم گفت: سال‌های گذشته دولت مازاد میوه را از باغداران خریداری می‌کرد که امسال این امر به بخش خصوصی و تشکل‌ها از جمله اتحادیه تعاون روستایی واگذار شده که براساس آمار آنها ۵۰ تن پرتقال و ۵۰ تن سیب درختی خریداری و ذخیره شده است.

کاهش خرید میوه تنظیم بازار

مدیر تعاون روستایی گلستان هم در این خصوص گفت: تأمین میوه شب عید به صورت خرید توافقی از باغداران به میزان مشخص انجام شده و در سردخانه‌های استان نگهداری می‌شود.

حجت الله صالح المومنین با بیان اینکه در سال گذشته ۲۵۰ تن سیب درختی و پرتقال برای بازار شب عید خریداری شد، افزود: امسال به دلیل تقارن نوروز با ماه مبارک رمضان، میزان خرید میوه تنظیم بازار در مقایسه با سال قبل، کمتر شده و به ۱۰۰ تن رسیده است.

وی بیان کرد: خرید توافقی میوه به منظور مدیریت بازار و جلوگیری از سودجویی دلالان انجام شده تا اقشار ضعیف جامعه توان خرید میوه شب عید را داشته باشند.

صالح المومنین توضیح داد که خرید تنظیم بازار با انعقاد قرارداد با مباشرین خُرد که عمدتاً از اتحادیه‌های استانی و شهرستانی و سورتینگ داران هستند، انجام شده است.

مدیر تعاون روستایی گلستان گفت: بزودی توزیع میوه تنظیم بازار انجام شده تا التهابات قیمتی کاهش یابد.

به گزارش خبرنگار مهر، هرچند دولت در خرید میوه تضمینی دچار تعلل شده و برآوردها حاکی از کاهش ذخایر سیب و میوه در انبارهای دولتی است اما افزایش نظارت بر روند توزیع میوه‌های یارانه‌ای می‌تواند زمینه کنترل بیشتر قیمت‌ها و دسترسی آسان‌تر مردم به میوه شب عید را فراهم کند.

کد خبر 5725160

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • GB ۰۸:۲۳ - ۱۴۰۱/۱۲/۱۴
      2 0
      در همه بخش ها ، مدیریت بسیار ضعیفی اعمال میشود . میوه شب عید ، گوشه کوچکی از مشکلاتی است که عمدتا ناشی از بدی مدیریت است .