خبرگزاری مهر - گروه استانها: حیات در روی زمین وابسته به آب است و تالابها، شریانهای حیاتی زیستکره محسوب میشوند، همچنین تالابها جز پر تولید ترین محیطهای طبیعی هستند که ذخیره آب و کاهش بلایای طبیعی بهویژه سیلاب از کارکردهای آنها محسوب میشود.
استان لرستان با ظرفیتی بینظیر در حوزه طبیعتگردی و صنعت اکوتوریسم دارای تالابهایی است که هرکدام میتوانند بهعنوان فرصتی بیبدیل در این حوزه موردتوجه قرار گیرند، یکی از اقدامات اساسی و مهمی که از سوی اداره کل محیط زیست لرستان در دستور کار قرار گرفته موضوع احیای این تالابها و همچنین ثبت آنها در «رامسر سایت» برای حفاظت بیشتر است.
گامی مهم برای احیای تالابهای لرستان
علی سالاروند مدیرکل حفاظت از محیط زیست لرستان با بیان اینکه در استان لرستان ۱۴ تالاب وجود دارد، اظهار داشت: این تالابها شامل تالابهای ۱۱ گانه پلدختر، «بیشه دالان» بروجرد، «تنور در» دورود و «خروسان» شهرستان ازنا هستند.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست لرستان در ادامه سخنان خود با تاکید بر اینکه ادارهکل حفاظت محیطزیست استان طی یک سال گذشته پیگیری مباحث مربوط به احیای تالابهای استان بوده است، افزود: طرحهای حفاظت از زیست بومهای تالابی استان در حال طی مراحل تصویب در کمیسیونهایی امور زیربنایی و شورای برنامهریزی استان است که متأسفانه طی سالهای گذشته مغفول مانده بود.
تبیین ارزش تالابها برای مردم
مدیرکل حفاظت از محیط زیست لرستان با تاکید بر اینکه هدف ما این است که در این رابطه هم نظر همه دستگاههای اجرایی و مرتبط اخذ شود و هم انتفاع مردم در تالابها دیده شود، بیان داشت: در این راستا نظر مردم و جوامع بومی و محلی از سوی مشاور محیط زیست استان اخذ شده است و منتظر نظر دستگاههای اجرایی عضو کمیسیون امور زیربنایی استان در این خصوص هستیم.
سالاروند، تصریح کرد: مشاور تلاش کرده که ابتدا ارزشهای تالابها را برای مردم تبیین کند و سپس تلاش کرده که مشاغل جایگزین را برای مردم ارائه و تبیین کند تا به ارزشهای تالابها بیشتر پی ببرند،
وی، نمونه موفق در این رابطه را روستای «کپر جودکی» بروجرد دانست به طوری که مطالبه مردم در حال حاضر حفاظت از تالاب بیشه دالان بروجرد است چون به ارزش جذب اکوتوریسم و انتفاع بالا در این زمینه پی بردهاند.
پیگیری برای ثبت تالابهای لرستان در «رامسر سایت»
وی با اشاره به استقبال و بازدید گردشگران داخلی و خارجی از روستای کپر جودکی بروجرد گفت: از مزایای این امر ایجاد اشتغال، فروش صنایع دستی مردم منطقه، ایجاد بوم گردیها و امکانات لازم در این رابطه بوده، به طوری که درآمد مردم از رونق گردشگری چند برابر برنج کاری در این منطقه و تالابها است.
سالاروند با اشاره به پیگیری برای ثبت تالابهای لرستان در «رامسر سایت»، عنوان کرد: متأسفانه طی هفت تا هشت سال گذشته یک سری نواقص در این رابطه وجود داشته که رفع نشده و این بحث ابتر مانده بود، در این راستا با تلاش و پیگیری صورت گرفته از طریق دفتر امور تالابهای سازمان محیط زیست در صدد رفع نقصها هستیم تا تالابهای استان در «رامسر سایت» ثبت شوند.
احیای تالابها و تحقق حق انتفاع مردم هدف ما است
وی تاکید کرد: اولویت ما ثبت این تالابها و حتی دریاچه «گهر» و غار «ماهی کور» در «رامسر سایت» است تا بتوانیم در این رابطه از کمکهای بین المللی استفاده کنیم.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست لرستان در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه تالاب «گوری بلمک» که در دهه ۸۰ با ایجاد زهکش دچار تقریباً خشک شده و به مردم واگذار شده است و مقدار کمی از آب تالاب باقی مانده، ما بقی تالابها در شرایط بهتری قرار دارند، گفت: در رابطه با این تالاب نیز در حال رایزنی با مردم هستیم تا بتوانیم این مشکل را حل و با همکاری خود مردم دوباره تالاب را احیا کنیم، همچنین انتفاع مردم در این رابطه نیز تحقق پیدا کند.
وی افزود: در قسمتهای محدودی از تالاب «بیشه دالان» در گذشته زهکش هایی ایجاد شده که خوشبختانه با دستور دادستان و کمک قابل تقدیر فرماندار محترم شهرستان بروجرد این زهکش ها نیز پُر میشوند و آب تالاب پایدار تر خواهد شد و مقدار بیشتری از سال در تالاب آب وجود خواهد داشت.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست لرستان در رابطه با تالاب «تنور در» دورود نیز، بیان داشت: در دهه ۸۰ یک سری گلخانه و مزارع پرورش ماهی در این منطقه ایجاد شده که بعضی مواقع این مراکز برای عرصه آبی تالاب مشکل ایجاد میکنند که با مکاتبات صورت گرفته از طریق سازمان محیط زیست، به دنبال هم احیای تالاب و هم تحقق انتفاع مردم در این منطقه هستیم.
سالاروند گفت با همت مردم و مسئولین امیدواریم بتوانیم تالابهای استان را به جایگاه واقعی خود برسانیم و این اکوسیستمهای ارزشمند را حفظ و احیا کنیم و در کنوانسیون رامسر ثبت کنیم و نهایتاً این مواهب و امانات الهی را به نسلهای بعد برسانیم.
نظر شما