به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از اسپوتنیک، دیمیتری پسکوف، سخنگوی دولت روسیه در واکنش به پیوستن فنلاند به ناتو اعلام کرد کرملین معتقد است این اقدام یکی دیگر از نشانههای وخامت اوضاع است؛ گسترش ناتو تجاوز به امنیت ما و منافع ملی روسیه است.
وی دراینباره افزود: طبیعتا این شرایط ما را مجبور میکند که اقدامات متقابل را برای تضمین امنیتمان انجام دهیم، هم از نظر تاکتیکی و هم راهبردی. روسیه بهدقت تحولات پس از پیوستن فنلاند به ناتو را رصد میکند و بر اساس آن اقدامات لازم را انجام خواهیم داد.
پسکوف همچنین گفت: پیوستن فنلاند به ناتو اساساَ با مسئله اوکراین متفاوت است؛ فنلاند هرگز رویکرد ضدروسیه نداشته و ما هم تنشی با فنلاند نداشتهایم.
از طرفی وزارت خارجه روسیه نیز با انشتار بیانیهای اعلام کرد تاریخ این گام شتابزده مقامات فنلاند بدون توجه به افکار عمومی و برگزاری همهپرسی و تجزیهوتحلیل دقیق پیوستن به ناتو را قضاوت خواهد کرد.
در این بیانیه تأکید شده که «پیوستن فنلاند به ناتو تأثیری منفی بر روابط دوجانبه فنلاند-روسیه خواهد داشت.»
ساعاتی پیش ماتوئوش موراویسکی، نخستوزیر لهستان اعلام کرد که فنلاند، به عنوان سیویکمین عضو، رسماً به عضویت سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در آمد.
وی با انتشار پیامی در توئیتر نوشت: فنلاند اکنون عضو ناتو است، تبریک میگویم. از این پس، این اتحاد دارای ۳۱ کشور است. شرکایی قوی که تضمین کننده امنیت برای لهستان، منطقه و کل جهان هستند.
«ینس استولتنبرگ» دبیر کل ناتو دیروز دوشنبه اعلام کرد که فنلاند در ۴ آوریل رسماً به ناتو میپیوندد و پرچم این کشور در مقر ناتو در بروکسل برافراشته خواهد شد. دبیر کل ناتو پیش از نشست وزیران در بروکسل به خبرنگاران تاکید کرد: این یک هفته تاریخی است. فردا دوشنبه ناتو از فنلاند به عنوان سی و یکمین عضو خود استقبال خواهد کرد.
پیش از این چند رسانه ترکیه گزارش دادند که «رجب طیب اردوغان»، رئیس جمهور این کشور تصمیم پارلمان برای تصویب عضویت فنلاند در ناتو را تأیید و امضا کرده است. امضای اردوغان پایاندهنده روند طولانی مدت تائید عضویت فنلاند در ناتو توسط آنکارا است که از تابستان گذشته در حال بررسی است.
فنلاند و سوئد با کنار گذاشتن دههها عدم تعهد نظامی، در ماه می سال ۲۰۲۲ میلادی رسماً درخواست پیوستن به ناتو را مطرح کردند. با این حال، ترکیه، یکی از اعضای قدیمی ناتو، از دو کشور شمال اروپا درخواست کرد تا علیه گروههایی مانند پ ک ک و گولن اقدامات مشخصی انجام دهند.
در ماه ژوئن یعنی حدود ۹ ماه پیش، فنلاند و سوئد یادداشتی را با ترکیه برای رسیدگی به نگرانیهای امنیتی آنکارا امضا کردند و دیپلماتهای ارشد و مقامات سه کشور از آن زمان جلسات مختلفی را برای بحث در مورد اجرای توافق سه جانبه برگزار کردند، اما مقامات ترکیه اعلام کردند که سوئد بر خلاف فنلاند نتوانسته به همه تعهدات خود به آنکارا برای مقابله با گروهای تروریستی کردی پای بند باشد و از این رو آنکار عضویت سوئد را برخلاف فنلاند تائید نکرده است.
نظر شما