خبرگزاری مهر، گروه استانها - بهرام قربانپور: نویسندهای ماهر با قلمی شیوا و رسا، مستندساز، روزنامه نگار، کنش گر اجتماعی و فرهنگی و در یک تعریف ساده هنرمندی اهل دل، فضل و منش بود که بعدها حضرت آقا به او لقب «سید شهیدان اهل قلم» دادند.
شهید «سید مرتضی آوینی»، شهیدی که «روایت فتح» آن دفاع مقدس را زنده کرد. و چقدر سخت است تحریر برای چنین شخصیتهای متأثر اثرگذاری که به «قلم» و در معنایی عام تر به «هنر» اصالت، هویت و ماهیت بخشیدند.
اصالت بخشی خالق «روایت فتح» به هنر
سیدمرتضی قصه ما با یک دوربین وصله دار قدیمی معجزهای خلق کرد که امروز بسیاری از اهل هنر با پیشرفتهترین امکانات و تجهیزات تصویربرداری نمیتوانند آن را ثبت کنند. شهید آوینی به هنر انقلاب اسلامی اصالت بخشید، هنری که قبل از انقلاب رنگ و بویی از معرفت انسانی و اسلامی در آن دیده نمیشد با شکل گیری انقلاب اسلامی و پدیدآیی شگفتی سازانی چون آوینی ها، حیات دوباره به خود گرفت.
بی جهت نیست که روز شهادت شهید مرتضی آوینی، روز «هنر انقلاب اسلامی» اطلاق شده و این نامگذاری پرمعنا و سراسر مفهوم نشان دهنده در هم تنیدگی فلسفه هنر انقلاب اسلامی با تفکر و اندیشه شهید آوینی است، تفکر و اندیشهای که از رودخانه زلال و روان اندیشه حضرت امام خمینی (ره) جوشان و خروشان بود و در افکار و اندیشههای افرادی چون سید مرتضی قلیان کرد.
در همین نزدیکیها و به مناسبت گرامیداشت هنر انقلاب اسلامی و شهادت شهید سید مرتضی آوینی، دورهمی صمیمی و با صفایی با چاشنی ضیافت افطاری به میزبانی «سراج» گیلان تشکیل شد. نشستی که شخصیت «سید شهیدان اهل قلم» را مورد واکاوی قرار میدهد.
سراجیها که همیشه برنامههایشان را با رویکرد و پیوست فرهنگی، اعتقادی و مذهبی تعریف و اجرا میکنند، این بار هم با هدف پردازش ابعاد شخصیتی «شهید مرتضی آوینی» و بازتعریفی از «هنر انقلاب اسلامی» گرد هم آمدند.
اندیشه شهید آوینی سرچشمه از تفکرات حضرت امام گرفته است
«علیرضا زادبر» استاد دانشگاه و کارشناس مسائل فرهنگی و اجتماعی که مهمان ویژه گئده خودمانی سراجیها بود، به تبیین ابعاد شخصیتی شهید آوینی پرداخت و اظهار کرد: سخن گفتن در وصف شهید آوینی، بیان اوصاف یک فرد نیست بلکه تفکر و جریان است.
وی با بیان اینکه شهید آوینی جریان ساز شد، افزود: اثرگذاری و قدرت جریان سازی سید مرتضی آوینی سالها ادامه خواهد داشت.
این کارشناس مسائل فرهنگی با اشاره به خلاء های عملی و علمی در پرداختن به شخصیتها و مفاخر انقلاب اسلامی در کشور، بیان کرد: واکاوی و شخصیت پردازی افرادی چون شهید آوینی نیاز مبرم و ضروری جامعه است مسئلهای که چندان به آن توجه نشده است.
زادبر با بیان اینکه اندیشه شهید آوینی سرچشمه گرفته از تفکرات حضرت امام است، گفت: در هم تنیدگی تفکرات و اندیشههای حضرت امام و شهید آوینی کاملاً در رفتار و آثار سید مرتضی به چشم میخورد و لذا برای شناخت شهید آوینی ابتدا باید حضرت امام را شناخت.
وی با اشاره به اینکه شهید آوینی یک فرد جریان ساز متأثر اثرگذار است، افزود: قالب جامعه در موضوعات مختلف اثرپذیر و مصرف کننده هستند.
تولید هنری بدون اثرگذاری هیچ فایدهای ندارد
این استاد دانشگاه با بیان اینکه در حوزه فرهنگ و سایر حوزهها در شرایط اثرپذیری منفعلانه قرار داریم، گفت: افراد به صورت انفعالی و بدون واکنش خاص، تحت تأثیر فرهنگ و سبک زندگی غربی شدهاند و این شیوه انفعالی بسیار خطرناک است.
زادبر با اشاره به اثرگذاری و جریان سازی شهید آوینی به نسلها، اندیشهها و تفکرات مختلف، بیان کرد: سید مرتضی آوینی ابتدا اثر را در خود نهادینه کرد و سپس به جامعه انتقال داد.
وی با تاکید بر اینکه تولید هنری بدون اثرگذاری هیچ فایدهای ندارد، افزود: آثار هنری و رسانهای با سرفصلها و موضوعات مختلف در کشور تولید میشود اما تعدد آثار بدون اثر معنا و مفهومی ندارد.
شهید آوینی پل تأثیر را به اثر پیوند داد
این کارشناس مسائل فرهنگی با بیان اینکه برنامههای متنوع و رنگارنگی در کشور حول محور موضوعات مختلف برگزار میشود، گفت: اثرگذار نبودن و عدم خروجی بزرگترین ضعف برنامههای هنری، فرهنگی و رسانهای در کشور است.
زادبر با بیان اینکه شهید آوینی پل تأثیر را به اثر پیوند داد، اضافه کرد: آوینی محصول تفکر و اندیشه حضرت امام است.
وی با بیان اینکه انقلاب اسلامی ایران با سایر انقلابهای جهان تفاوت زمین تا آسمان دارد، افزود: حضرت امام علاوه در تغییر نظام سیاسی و ساختاری، انقلاب انفسی را در جامعه خلق کرد.
آوینی برای ابزار هویت قائل نبود
این کارشناس مسائل فرهنگی با بیان اینکه شهید آوینی تحت تأثیر انقلاب انفسی حضرت امام قرار گرفت، گفت: انقلاب انفسی در امثال آوینی ها اتفاق افتاد که خود تأثیر پذیرفتند و سپس تأثیر گذاشتند.
زادبر با تاکید بر اینکه رسانه و هنرمند انقلاب اسلامی باید آثار اثرگذار خلق کند، اضافه کرد: دشمن و جبهه باطل در تولید آثار اثرگذار بسیار قوی عمل کرده است.
وی با بیان اینکه آوینی برای ابزار هویت قائل نبود، افزود: آوینی برای اثرگذاری منتظر بودجه، امکانات و ابزار نماند و با دست خالی به دل اثرگذاری و جریان سازی رفت.
این استاد دانشگاه، تعدد قالب را یکی از آسیبها و چالشها برشمرد و بیان کرد: تعدد قالبها نمیتواند به تنهایی اثرگذاری و جریان سازی داشته باشد.
زادبر با بیان اینکه نباید به ابزار و قالب اصالت داده شود، گفت: اصالت بخشی به ابزار و قالب منجر به فاصله گیری انقلاب انفسی و عدم تأثیرگذاری میشود.
وی با بیان اینکه ادبیات اندیشه انفسی جواب میدهد، افزود: بسیاری از دهه هشتادیها با تفکر و اندیشه انفسی اثرمی پذیرند.
اثرگذاری انفسی نیاز ضرورت دار دوره آخر زمانی است
این کارشناس مسائل فرهنگی با بیان اثرگذاری انفسی نیاز جدی و ضرورت دار دوره آخر زمانی است، گفت: آینده نگری باید در اولویت هنرمند و هنر فهم قرار گیرد.
زادبر با بیان اینکه آینده نگری شاخصه مهم سید مرتضی آوینی بود، اضافه کرد: تولید اثر هنری و رسانهای بدون پیوست آینده نگری به بن بست میخورد و نتیجهای ندارد.
وی ادامه داد: بزرگترین خلاء امروز کشور برنامه، امکانات؛ تجهیزات و نیروی انسانی نیست بلکه عدم آینده نگری فرهنگی و رسانهای است.
دیده شدن ملاک اصلی اثرگذاری یک رسانه نیست
این کارشناس فرهنگی و اجتماعی با بیان اینکه عدم آینده نگری چالش اصلی رسانه در کشور است، گفت: بدون ارتباط انفسی، آینده نگری ممکن نیست.
زادبر با بیان اینکه بعد از انقلاب انفسی، آینده نگری مهمترین شاخصه شهید آوینی بود، اضافه کرد: شهید آوینی با پذیرش انقلاب انفسی و آینده نگری، تحول ساز شد.
وی با اشاره به اینکه دیده شدن ملاک اصلی اثرگذاری یک رسانه نیست، افزود: بازدید بالا از آثار هنری و فرهنگی ملاک اثرگذاری و جریان سازی آن اثر نیست.
این کارشناس مسائل فرهنگی و اجتماعی با بیان اینکه حاج قاسم هم انقلاب انفسی در افراد ایجاد کرد، گفت: حاج قاسم یک تفکر برگرفته از انقلاب انفسی، اثرگذار و جریان ساز بود.
زادبر با بیان اینکه اثر هنری و رسانهای بدون توسل و انقلاب انفسی تحول ساز نمیشود، اضافه کرد: تقویت ایمان و انقلاب انفسی باید در رزمنده رسانهای متبلور شود.
نظر شما