خبرگزاری مهر - گروه استانها: دگرگونی طبیعت از مهمترین علائم تحویل سال نو و آمدن بهار است که این مقوله در مناطق شمالی کشور مثل گلستان در قالب و اشکال متعددی پدیدار میشود.
پوشیدن رخت سبز بر پیکر درختان جنگلهای هیرکانی، رقص خوشههای طلایی کلزا در دشتهای لایتناهی استان، خودنمایی شکوفههای بهاری در باغات و نمایان شدن خوشههای سبز گندم و جو در مزار بخشی از این علائم بهاری هستند.
در کنار همه این تغییراتی که در رویشگاههای مختلف آشکار میشود، زندگی حیات وحش و زیستمندان اهلی و وحشی هم وارد چرخه دیگری میشود.
زایمان و بچه زایی انواع جانوران به ویژه پستانداران بزرگ جثه مانند آهوان، مرالها، قوچ و میش و همچنین جفت و لانه گزینی و تخم گذاری انواع پرندگان و البته مهاجرت طیفی از پرندگان به این منطقه مواردی هستند که ورود طنازانه بهار را به نمایش میگذارند.
شاید مشهورترین موضوعی که در بخش حیات وحش و البته رفتار پرندگان مشهودتر از سایر رفتارها، نمایانتر است، مقوله حضور و تکاپوی پرستوها باشد.
جنب و جوش بی حد و مرز پرستوها در مناطق مسکونی استان به ویژه سکونتگاههای روستایی و حتی شهری سمبل کوشش، جهد و تلاش برای آغاز زندگی دوباره در سال جدید است که امید به زندگی را در دلها انسان زنده میکند و موجب افزایش نشاط در جامعه میشود.
در برابر همه این دل فریبیها و طنازیهای طبیعت به ویژه پرندگان و پستانداران اما انسان هم در برابر این تحولات شگرف وظایف متعددی برعهده دارد.
در طبیعت سرو صدا نکنید
رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش، موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی محیط زیست گلستان در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: با پایان زمستان و افزایش تدریجی طول روزها، طبیعت هم، هماهنگ با این تغییرات دچار تحولات گوناگون و چشمگیری میشود که افزایش جنب و جوش جانوران به ویژه پرندگان برای جفت یابی و لانه سازی از جمله آنها است.
جانوران بالغ نیازمند محیطی امن برای لانه سازی و زادآوری هستند محمود شکیبا گفت: در این دوره، جانوران بالغ نیازمند محیطی امن، غذای کافی و مکان مطلوب برای لانه سازی و تخم گذاری هستند.
وی ادامه داد: پس از به دنیاآمدن فرزندان، نیاز جانوران به امنیت و غذا دوچندان میشود و هرگونه اختلال در دسترسی آنها به طبیعت وحشی، زندگی و نسل آنها را با خطر نابودی روبرو میکند.
شکیبا گفت: با توجه به شرایط خاص حیات وحش، ایجاد سر و صدا، افروختن آتش یا اقدامات تخریب کننده محل زادآوری آنها، همچنین دست بردن در لانه و جابجایی تخمها و فرزندان آنها چه در محیط شهر و روستا و چه در طبیعت به پایداری این زیستمندان آسیب جدی وارد میکند.
به بچه حیوانات دست نزنید
وی تاکید کرد: علاوه بر لزوم حفظ امنیت جانوران بالغ به ویژه در دوره فرزندآوری، نباید بچههای پستانداران و جوجههای پرندگانی که از لانههایشان بیرون افتادهاند و همراه والدین شأن نیستند را لمس کرد.
رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش، موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی محیط زیست گلستان ادامه داد: لمس جوجهها و نوزادان حیات وحش با نیت کمک رسانی یا از سر کنجکاوی و جابجایی آنها و یا هرگونه اقدام مداخلهای و غیراصولی بازخوردهای مختلفی در پی دارد.
وی افزود: در بیشتر موارد بر جای ماندن بوی دست انسان بر بدن جانوران نورسیدهها و جوجهها موجب میشود، آنها از سوی والدین شأن پذیرفته نشوند؛ حتی اگر توسط انسان سرپرستی شوند، امکان زندگی مستقل در طبیعت را برای همیشه از دست میدهند.
شکیبا گفت: تولهها و جوجههایی که در زیر درختان، دیوارها و غیره دیده میشوند، هر چند ممکن است به نظر تنها و جدامانده و نیازمند کمک به نظر برسند اما در واقع، آنها در اغلب موارد توسط والدینی که بهدلیل حضور انسان و به طور موقت پنهان شدهاند، مراقبت و تغذیه میشوند.
وی اضافه کرد: جا بجایی آنها، نگهداری در خانه یا تحویل آنها به اداره حفاظت محیط زیست، نمیتواند سرنوشتی بهتر از یک عمر زندگی در اسارت را برای آنها رقم بزند لذا انتظار است ضمن خودداری از دست زدن به لانهها و محلهای زاد آوری جانوران، از جا بجایی نوزادان آنها پرهیز کرده، محل را برای رسیدگی والدین شأن ترک کنیم.
از محل زادآوری حیوانات فاصله بگیرید
عبدالحکیم ادریسی یکی از اعضای سمنهای محیط زیست گلستان هم به خبرنگار مهر گفت: به منظور حفظ حیات وحش، میتوانیم به دیگران در مورد اهمیت حفاظت از آنها آگاهی رسانی کرده و آنها را به رعایت قوانین حفاظت از حیات وحش تشویق کنیم.
وی گفت: در فصل بهار، بسیاری از گونههای پرندگان در ایران شروع به لانه سازی و تخم گذاری میکنند؛ مهم است که با حفظ فاصله ایمن از لانه و نزدیک نشدن به ایجاد مزاحمت برای آنها جلوگیری شود.
ادریسی گفت: اگر پرندگان احساس خطر کنند، ممکن است لانههای خود را رها کنند یا حتی برای محافظت از بچههای خود حمله کنند.
وی ادامه داد: هنگام بازدید از مناطق طبیعی، مراقب تأثیر خود بر حیات وحش باشیم و از صداهای بلند، حرکات ناگهانی و تغذیه حیات وحش خودداری کنیم زیرا این اقدامات میتواند رفتار طبیعی آنها را مختل و آنها را در معرض خطر قرار دهد.
به گزارش خبرنگار مهر و بر اساس آخرین آمارها، در استان گلستان بیش از ۶۹ گونه پستاندار، هزار و ۱۰۰ گونه حشره، ۴۴ گونه خزنده، ۱۳ گونه ماهی، سه گونه دوزیست و ۱۵۰ گونه پرنده از جمله قرقاول، کبک، تیهو، زنگولهبال، کوکر سینهسیاه، ابیا، بلدرچین معمولی، دارکوب سیاه، بلبل، توکای باغی، انواع مختلف سهرهها، زردپرهها، مگسگیرها، زنبورکها و دمسرخها و پرندگان شکاری همچون قرقی، جغد خالدار، دلیجه، سارگپه پابلند، سارگپه، عقاب دوبرار، دال سیاه، دال، عقاب دریایی دمسفید، بالابان و هما زیست میکنند.
به گفته برخی از کارشناسان مهمترین کمک و مساعدتی که مردم در مواجهه با جوجهها یا نوزادان حیات وحش در طبیعت میتوانند انجام دهند آن است که از دست زدن و جابجایی آنها چه از سر دلسوزی و یا از سر کنجکاوی پرهیز کنند و در یک جمله آنکه؛ «لطف کنند و به حیات وحش لطف نکنند».
نظر شما